Κυριακάτικο Τραπέζι: Στήθος κοτόπουλο με φακές στο φούρνο και η πιο εύκολη σοκολατένια κρέμα

Το γλυκό αποτελούσε πάντα τον άσσο στο μανίκι κάθε μαμάς προκειμένου να μας πείσει να φάμε όσπρια.
Open Image Modal

Η HuffPost στρώνει το Κυριακάτικο Τραπέζι της, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, έχοντας ως θέμα, πιάτα που μας κάνουν να θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια. Τότε που κάθε καλή μαμά προσπαθούσε να μας πείσει να φάμε όσπρια, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα για να κάμψει την άρνησή μας μας γι’ αυτά, έχοντας ως άσσο στο μανίκι της, το γλυκό που αγαπούσαμε.

Επιλέξαμε λοιπόν κοτόπουλο με φακές στο φούρνο από τον σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου και για «τερψυλαρύγγιο», όπως το αποκαλούσαν το γλυκό οι παλαιότεροι, σοκολατένια κρέμα με «toppings» από φρούτα εποχής, από την food blogger, bubbles & avocados.

Καλή μας όρεξη.

Open Image Modal

Στήθος κοτόπουλο με φακές στο φούρνο

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 20 - 25 λεπτά

Για 4 άτομα

Υλικά

2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο με την πέτσα
400 γραμμάρια φακές Φαρσάλων Agrino βρασμένες
1 κρεμμύδι
1 πράσο
1 πράσινη πιπεριά
1 καρότο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές βούτυρο Lurpak
1 κουταλιά αλεύρι
100 γραμμάρια λευκό κρασί
400 γραμμάρια ζωμός κοτόπουλο
150 γραμμάρια φρέσκο τυρί κρέμα Arla
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την πράσινη πιπεριά σε μικρά κυβάκια, το καρότο και το πράσο στην μέση και μετά σε φέτες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.

Τοποθετούμε ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 κουταλιά βούτυρο.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο, το καρότα και την πράσινη πιπεριά για 2-3 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Προσθέτουμε τις φακές, πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να μην φαίνεται πλέον το αλεύρι.

Σβήνουμε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλο, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να πάρει μία βράση.

Μόλις πάρει βράση ο ζωμός, αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και τοποθετούμε το περιεχόμενο του σε ένα αντικολλητικό ταψί.

Τοποθετούμε το τηγάνι πάλι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το υπόλοιπο βούτυρο.

Θωρακίζουμε τα φιλέτα στήθος κοτόπουλο τοποθετώντας τα στο τηγάνι, πρώτα με την πέτσα προς τα κάτω και δίνουμε καλό χρώμα στα φιλέτα περιμετρικά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Τοποθετούμε τα φιλέτα πάνω στις φακές με τα λαχανικά, με την πέτσα προς τα πάνω και μοιράζουμε σε μικρά κομμάτια διάσπαρτα στο ταψί το υπόλοιπο βούτυρο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 C για 20-25 λεπτά.

Όταν τα φιλέτα στήθος είναι έτοιμα, αποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο και σερβίρουμε κάθε πιάτο προσθέτοντας 1-2 κουταλιές από φρέσκο τυρί κρέμα από πάνω.

Open Image Modal

Σοκολατένια κρέμα

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

Για 4 άτομα

Υλικά

1,5 φλιτζάνι κρέμα καρύδας (από τενεκεδένιο κουτάκι) - περίπου 400ml

1/2 φλιτζάνι κακάο

4- 6 κουταλιές σούπας μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου), ανάλογα με το πόσο γλυκιά την θέλετε

2 κουταλιές γλυκού φυσική βανίλια (σκόνη ή εκχύλισμα)

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι μεσαίου μεγέθους σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά.

Ανακατεύουμε καλά με έναν «αβγοδάρτη» κατά προτίμηση μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και ανεβάζουμε την φωτιά στο μέτριο.

Λίγο πριν αρχίζει να βράζει, αφαιρούμε το μείγμα από την φωτιά (περίπου 2 λεπτά παίρνει η διαδικασία αυτή).

Χωρίζουμε το μείγμα σε 4 ποτηράκια και το βάζουμε στο ψυγείο, καλύπτοντας το με μεμβράνη για να μην κάνουν κρούστα.

Αφήνουμε στο ψυγείο για 3-5 ώρες και σερβίρουμε με φρούτα.

bubbles & avocados

Αναδημοσίευση από HuffPost GR