Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας με δύο πολύ φίνες συνταγές.
Για κυρίως πιάτο απολαμβάνουμε στήθος πάπιας με ξερά σύκα και μήλα. Πρώτα όμως θα το μαρινάρουμε αποβραδίς σε ξύδι αρωματισμένο με φρούτα, κρασί Νεμέας, μέλι, σκορδάκι - κρεμμυδάκι, θρούμπι και μπαχάρι.
Για γλυκό σερβίρουμε τάτρα σοκολάτας, γεμιστή με κρέμα γάλακτος αρωματισμένη με Kahlua. Θα την σερβίρουμε με τριμμένη λευκή σοκολάτα και φραμπουάζ.
Καλή όρεξη.
Στήθος πάπιας με κρασί, σύκα και μήλα
Μερίδες: 6
Υλικά
6 κομμάτια μισό στήθος πάπιας
για την μαρινάδα
3-4 κ.σ. ξύδι, κατά προτίμηση αρωματισμένο με πορτοκάλι, βατόμουρο ή άλλο φρούτο
2 φλιτζάνια κρασί Νεμέα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. τριμμένο κρεμμύδι
2 κ.σ. μέλι
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1½ κ.γ. θρούμπι
1/4 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. χοντροκοπανισμένο πιπέρι
για το μαγείρεμα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
20 ξερά σύκα, τα 5 κομμένα στα τέσσερα
2 μήλα Granny Smith, κομμένα στη μέση, με βγαλμένα τα κουκούτσια
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
για το μαρινάρισμα
Βάζουμε σε γαβάθα το στήθος πάπιας μαζί με τα υλικά της μαρινάδας, αφού τα ανακατέψουμε καλά. Γυρίζουμε να καλυφθεί το κρέας από όλες τις μεριές.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για μια νύχτα.
Βγάζουμε το στήθος πάπιας από την μαρινάδα και στραγγίζουμε, κρατώντας την μαρινάδα. Σκουπίζουμε με χάρτινη πετσέτα.
για το μαγείρεμα
Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το στήθος σε δυνατή φωτιά, μόνο για 2-3 λεπτά, γυρίζοντας το και από τις δύο πλευρές, απλώς να σφίξει και η πέτσα του να καψαλιστεί.
Βάζουμε το στήθος πάπιας σε ζεστό σκεύος, σκεπάζουμε με διπλό αλουμινόχαρτο και το κρατάμε ζεστό.
Βάζουμε την μαρινάδα στο τηγάνι και μόλις πάρει μια βράση, προσθέτουμε τα μήλα και τα σύκα. Σιγοβράζουμε, γυρίζοντας τα σύκα και τα μήλα, μέχρι να μαλακώσουν.
Βγάζουμε τα μήλα από το τηγάνι και τα κόβουμε σε φέτες.
Λιώνουμε στο μπλέντερ τα κομμένα σύκα κρατώντας τα άλλα ολόκληρα. Ανακατεύουμε τον πολτό σύκων με την σάλτσα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την γεύση, που πρέπει να είναι γλυκόξυνη και πικάντικη.
για το σερβίρισμα
Κόβουμε σε φετάκια το στήθος πάπιας και σερβίρουμε αμέσως σε ζεσταμένα πιάτα με τα ολόκληρα σύκα και φέτες μήλο, περιχύνοντας με την σάλτσα.
Tip
Αν θέλουμε μπορούμε αντί για θρούμπι να χρησιμοποιήσουμε ρίγανη.
Κατά το σερβίρισμα, μπορούμε να πασπαλίσουμε το φιλέτο πάπιας με κόκκους από ροζ πιπέρι.
Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Αγλαΐας Κρεμέζη.
Τάρτα σοκολάτα με Kahlua και φραμπουάζ
Μερίδες: 4
Υλικά
για τη βάση
1 φλιτζάνι αλεύρι
60 γρ. βούτυρο
1 κρόκο
2 κ.σ. κακάο
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
για τη γέμιση
150 γρ. κουβερτούρα
60 γρ. βούτυρο
1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
2 αυγά
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
1 κ.σ. γλυκόζη
1 σφηνάκι λικέρ Kahlua
για το σερβίρισμα
λευκή σοκολάτα
φραμπουάζ
Εκτέλεση
για τη βάση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο και την άχνη και το τρίβουμε με το βούτυρο. Προσθέτουμε τον κρόκο και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια.
Απλώνουμε σε 4 ατομικές βουτυρωμένες και αλευρωμένες φόρμες για τάρτες και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180 °C. Βγάζουμε από τον φούρνο.
για τη γέμιση
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με το βούτυρο και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη, την γλυκόζη και το λικέρ.
Ενώνουμε τα δύο μείγματα.
Γεμίζουμε τις τάρτες και ψήνουμε 15 λεπτά στους 180 °C.
για το σερβίρισμα
Όταν κρυώσουν γαρνίρουμε με τριμμένη λευκή σοκολάτα και φραμπουάζ.
Tip
Αντι για φραμπουάζ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρούτα του δάσους της επιλογής μας..
Αναδημοσίευση από «Gourmet» σε συνταγή Βαγγέλη Δρίσκα.