Κυριακάτικο τραπέζι: Βοδινή ουρά με σάλτσα λαχανικών

Και ζελέ με φρέσκες φράουλες.
Open Image Modal
DebbiSmirnoff via Getty Images
Βοδινή ουρά με σάλτσα λαχανικών

Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε βοδινή ουρά με σάλτσα λαχανικών.

Θα προσθέσουμε καρότα, φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, κλωνάρια σέλερι, κεδροκούκουτσα, μουστάρδα σε σκόνη, δάφνη και λευκό κρασί.

Συνοδεύουμε με πατάτες ή ρύζι.

Για γλυκό, ένα τέλειο ζελέ με φρέσκες φράουλες. Ότι πρέπει για να μας δροσίσει.

Καλή όρεξη.

Βοδινή ουρά με σάλτσα λαχανικών

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 20′

Μαγείρεμα: 2½ ώρες

Υλικά

1.800 γρ-2 κιλά βοδινή ουρά κομμένη σε κομμάτια 4-5 εκ.

1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι

1 κ.σ. μουστάρδα σκόνη

1½ λίτρο νερό

3 καρότα σε κυβάκια

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κλωνάρια σέλερι, σε κυβάκια

1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 δαφνόφυλλο

4-5 κεδροκούκουτσα

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, βράζουμε για 10′ τα κομμάτια του κρέατος. Βγάζουμε το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίξει σε σουρωτό.

Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μουστάρδα. Περνάμε τα κομμάτια κρέατος από το μείγμα αυτό, γυρνώντας τα να καλυφθούν καλά από όλες τις μεριές.

Βάζουμε το μισό λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα καρότα, τα κρεμμυδάκια και το σέλερι.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε ξανά το κρέας και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το δαφνόφυλλο, τα κεδροκούκουτσα, 1 λίτρο κρύο νερό, σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 1½ ώρα. Ελέγχουμε και αν έχουν σωθεί τα υγρά, συμπληρώνουμε με ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για ακόμη 45′.

Συνοδεύουμε με πατάτες ή ρύζι.

Tip

Η συγκεκριμένη συνταγή αναφέρεται στην κανονική ουρά του ζώου και όχι το κομμάτι μπούτι με το ίδιο όνομα. Η ουρά έχει χοντρό κόκκαλο. Γι′ αυτό ζητάμε από τον κρεοπώλη να την κόψει.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #48» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.

Ζελέ με φρέσκες φράουλες

Open Image Modal
Brent Hofacker / 500px via Getty Images
Zελέ με φρέσκες φράουλες

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 15′-20′

Αναμονή (στο ψυγείο): 2 ώρες

Υλικά

700 γρ. φράουλες, πλυμμένες και καθαρισμένες

80 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

3 φύλλα ζελατίνης (15γρ)

Εκτέλεση

Στον κάδο του μπλέντερ πολτοποιούμε πολύ καλά τα 500 γρ. φράουλες με τη ζάχαρη. Συγκεντρώνουμε τον πολτό σε ένα μπολ.

Κόβουμε τις υπόλοιπες φράουλες (200 γρ.) στα τέσσερα και τις αφήνουμε κατά μέρος.

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για να μαλακώσουν και παράλληλα γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και μπόλικα παγάκια.

Ζεσταίνουμε το 1/3 του πολτού φράουλας σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε από τη φωτιά, στύβουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθούν και αδειάζουμε αμέσως το μείγμα σε ένα μπολ, το οποίο τοποθετούμε πάνω στο μπολ με τα παγάκια. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο πολτό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα.

Ρίχνουμε τότε τις κομμένες φράουλες που είχαμε αφήσει κατά μέρος, ανακατεύουμε απαλά και γεμίζουμε ποτήρια ή μια μεγάλη φόρμα της αρεσκείας μας - π.χ. φόρμα για πουτίγκα ή σαρλότ.

Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει τελείως το ζελέ, για περίπου 2 ώρες, ανάλογα και με το μέγεθος της φόρμας. 

Tip

Αν θέλουμε γαρνίρουμε με 1 κουταλιά γιαούρτι, με λίγο παγωτό ή με άγλυκη σαντιγί.

Αν δεν έχουμε μπλέντερ, πολτοποιούμε τις φράουλες στον κάδο του μούλτι, σε δόσεις, προσθέτοντας κάθε φορά από λίγη ζάχαρη.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #48» σε συνταγή Στέλιου Παρλιάρου.