Το Κυριακάτικο τραπέζι ακριβώς πριν τα δύο μεγάλα ρεβεγιόν που ακολουθούν, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εις διπλούν το καθένα, παραμονή - ανήμερα, καλό είναι είναι να μην είναι πολύ φορτωμένο από σάλτσες, κρέατα και παρόμοια υλικά. Ετσι θα απολαύσουμε περισσότερο την κρεατοφαγία που θα ακολουθήσει.
Επιλέγουμε κάτι εκλεπτυσμένο, απλό και χορταστικό χωρίς να μας πέσει βαρύ. Συνδυάζουμε λοιπόν σουπίτσα με θαλασσινό, και πιο συγκεκριμένα, γαριδοτραχανάδα, που όπως πολύ σωστά γράφει η μαγείρισσα, Μαρία Καλογεροπούλου, είναι ένας «εξαιρετικός συνδυασμός μαγειρεμένος με 4 απλά υλικά με αρμονία γεύσης που δεν το βάζει ο νους μας».
Όσο για το γλυκάκι που ακολουθεί, είναι μία συνταγή που ομολογώ δεν έχω δοκιμάσειο ξανά. Μηλόπιτα με έσανς αλκοόλ και πιο συγκεκριμένα ρούμι ή κονιάκ και έχουμε την «μεθυσμένη μηλόπιτα».
Καλή όρεξη και καλά Χριστούγεννα.
Γαριδοτραχανάδα
Υλικά για 2 μερίδες
6 τεμ. γαρίδες No3
6 κ.σ. ξινό τραχανά
3 κ.σ. κρεμμύδι
1μιση κ.σ. φινόκιο
1 μικρή πιπεριά φλωρίνης
1 μικρή ντομάτα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
πάπρικα
700 ml νερό
Aλάτι
Εκτέλεση
για την προετοιμασία των υλικών
γαρίδες. Αφαιρούμε από τις γαρίδες τα μουστάκια, το αντεράκι και τα εσωτερικά όργανα. (δείτε πως στο βίντεο της συνταγής)
λαχανικά. Τρίβουμε στον τρίφτη την ντομάτα, την πιπεριά, το κρεμμύδι και το φινόκιο
για το μαγείρεμα
Ρίχνουμε, σε σκεύος με φαρδύ πάτο, το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το φινόκιο, την πιπεριά και την πάπρικα μέχρι να μαλακώσουν.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, ανακατεύουμε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να πάρουν όλα μαζί μία βράση. Προσθέτουμε το νερό (ζεστό κατά προτίμηση για να μη σταματήσει ο βρασμός). Αλατίζουμε και αφήνουμε το ζωμό να σιγοβράζει για 5΄.
Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε 5΄, μέχρι να γίνει ο τραχανάς σε σημείο που να «κρατάει» λίγο.
Προσθέτουμε τις γαρίδες. Όταν αυτές γίνουν πορτοκαλί από τη κάτω μεριά (περίπου σε 1΄) τις γυρνάμε ώστε να γίνουν και από την άλλη μεριά. Οι γαρίδες βράζουν πάρα πολύ γρήγορα. Χρειάζονται μόλις 2΄ μαγείρεμα, ανάλογα βεβαίως με το μέγεθός τους.
Σε αυτό το σημείο ολοκληρώνεται πλήρως ο βρασμός το φαγητού μας. Θα πρέπει να έχουν εξατμιστεί όλα τα υγρά και ο τραχανάς να έχει βράσει καλά.
Σβήνουμε την εστία, προσθέτουμε ψιλοκομμένα φυλλαράκια φινόκιο ή άνηθο. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 2΄ πριν σερβίρουμε. Τρώγεται ζεστό.
Ολοκληρώνουμε το πιάτο με φρεσκοτριμμένα πολύχρωμα πιπέρια.
Tip
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον ξινό τραχανά, με νηστίσιμο τραχανά λαχανικών εάν θέλουμε να φτιάξουμε γαριδοτραχανάδα σε περίοδο νηστείας.
Αν πάρουμε κατεψυγμένες γαρίδες, ποιες να προτιμήσουμε;
Σας συστήνω τις «άγριες» γαρίδες με απευθείας κατάψυξη πάνω στο πλοίο. Προτιμώ τις γαρίδες Ατλαντικού No3 και συγκεκριμένα από την περιοχή Σενεγάλης για τη γεμάτη γεύση τους.
Αν πάρουμε φρέσκες τι να προσέξουμε;
Καταρχάς να μην είναι μαύρα τα πόδια και το κεφάλι της. Επίσης, προσοχή στην πώληση αποψυγμένης γαρίδας ως φρέσκιας. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να πουλιέται γαρίδα αποψυγμένη, αλλά αυτό πρέπει να αναγράφεται σαφώς.
Αν θέλουμε μπορούμε να μην καθαρίσουμε το αντεράκι και τα εσωτερικά όργανα της γαρίδας. Είναι καθαρά θέμα γευστικής επιλογής. Το αντεράκι βγαίνει με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας.
Ο εγκέφαλος, το στομάχι, η καρδιά, το “συκώτι” (ηπατοπάγκρεας) και οι γονάδες (αναπαραγωγικοί αδένες) βρίσκονται στο κεφάλι της γαρίδας, στο σημείο που ονομάζεται κεφαλοθώρακας. Αφαιρούνται πανεύκολα κάτω από τρεχούμενο νερό.
Αναδημοσίευση από HuffPost και MagiaCoo
Μεθυσμένη μηλόπιτα
Μερίδες: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματο: 45 λεπτά
Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
450 gr. μήλα (4 μεγάλα μήλα)
30 gr. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
25 gr. μαλακή μαύρη ζάχαρη
40 gr. βούτυρο
1 στικ φυσικής βανίλιας
50 ml. ρούμι ή κονιάκ
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ
30 ml. νερό
1 ασπράδι αυγού
για το σερβίρισμα
παγωτό καϊμάκι ή βανίλια
άχνη ζάχαρη
κανέλα
Εκτέλεση
Αφήνουμε το φύλλο σφολιάτας μέσα στη συσκευασία του, εκτός ψυγείου για 2 ώρες περίπου, ώστε να ξεπαγώσει σωστά. Όσο ξεπαγώνει το φύλλο φτιάχνουμε τη μαρινάδα για τα μήλα.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες, περίπου 3 εκ. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλκοόλ, τις ζάχαρες, το νερό, το κόρν φλάουρ, τα μπαχαρικά και τη βανίλια. Προσθέτουμε τα μήλα και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 ώρα.
Μεταφέρουμε τα μήλα σε ένα μεγάλο τηγάνι, σιγοβράζουμε για 10 λεπτά και αφήνουμε τα μήλα να κρυώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 C.
Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας και το τοποθετούμε σε στρόγγυλο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, με διάμετρο περίπου 18 εκ. το κόβουμε σε κυκλικό σχήμα, κόβοντας τις άκρες της σφολιάτας και τοποθετούμε τα μήλα στο κέντρο μαζί με το σιρόπι. Κλείνουμε τη μηλόπιτα αφήνοντας ανοικτό το κέντρο της.
Αλείφουμε τη σφολιάτα με το ασπράδι και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη καστανή ή κρυσταλλική και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά στους 175 C. Μόλις βγάλουμε την τάρτα από τον φούρνο πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Σερβίρουμε με παγωτό και κανέλα όσο είναι ακόμη ζεστή.
Tip
Είμαστε πολύ προσεκτικοί και ακριβείς με το ξεπάγωμα του φύλλου, ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία.
Το υπόλοιπο φύλλο της σφολιάτας που περίσσεψε μπορούμε να το κόψουμε σε σχέδια με κουπ πατ και να το τοποθετήσουμε επάνω από την μηλόπιτα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλκοόλ της επιλογής μας, όπως λικέρ αμαρέτο ή μαστίχα, μπράντυ, ουίσκι ή γλυκό κρασί.
Στη μηλόπιτα ταιριάζει και το τζίντζερ ή το γαρίφαλο.
Μπορούμε να δώσουμε και «πικάντικη» γεύση στην μηλόπιτα, προσθέτοντας νιφάδες από πιπεριά τσίλι.
Αν μας αρέσουν οι αντιθέσεις, μπορούμε να πασπαλίσουμε με ανθό αλατιού.