Κυριακή στα Hasapika: Το στέκι μέσα στη Βαρβάκειο όπου φάγαμε τα πιο φρέσκα & νόστιμα ψάρια της Αθήνας

Για ολόφρεσκα ψάρια στα Hasapika στη Βαρβάκειο. Η κυριακάτικη βόλτα μας στην Αθήνα μύρισε θάλασσα
Open Image Modal
hasapika

Ολόφρεσκα ψάρια στα κάρβουνα που λιώνουν στο στόμα. Σαγανάκι με ψάρια και θαλασσινά με ασύγκριτη νοστιμιά. Πλούσιες μακαρονάδες ανακατεμένες με τις καλύτερες ψαριές των Ελλήνων ψαράδων και φρέσκα θαλασσινά που έχουν ακόμα ζωντανά τα αρώματα και τις γεύσεις της Μεσογείου. Τηγανιές θαλασσινών που σου σπάνε τη μύτη μόλις περάσεις από δίπλα τους. Αυτά και πολλά ακόμα μικρά γευστικά θαύματα σερβίρονται στα Hasapika Central Market, που βρίσκεται μέσα στο “στομάχι της Αθήνας”, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τη Βαρβάκειο Αγορά.  

Τα Hasapika Central Market -παρόλο που το όνομά του παραπέμπει σε μπριζόλες και παϊδάκια- είναι ένα εναλλακτικό, διαδραστικό, open kitchen εστιατόριο κορυφαίας ψαροφαγίας που βρίσκεται στο κέντρο της κρεαταγοράς στη στοά της Αριστογείτονος, στο σημείο που κάποτε βρισκόταν το ιστορικό πατσατζίδικο του Παπανδρέου. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό εγχείρημα δύο αδερφών, του Σπύρου και του Μάριου Μπακογιάννη, καθώς και του φίλου τους Γιάννη Δριβάκη, οι οποίοι ήθελαν να φέρουν ξανά την Αθήνα στον πυρήνα της, εκεί που χτυπάει ο παλμός της, στην κεντρική αγορά της, όχι μόνο για να ψωνίσει, αλλά και για να γευτεί κάτι φρέσκο, να περάσει καλά, να πιει ένα κρασί, όπως έκαναν οι Αθηναίοι παλιά. 

Open Image Modal
hasapika

Ένα open kitchen εστιατόριο μέσα στον κρεαταγορά. Κλείσε τραπέζι στα Hasapika εδώ

Από την ψαριέρα στο τραπέζι σου

Τα Hasapika είναι σίγουρα το εστιατόριο με τα πολλά πρόσωπα. Είναι ψαροταβέρνα, σουσάδικο, bao bun bar, ceviche bar, είναι τα πάντα γύρω από τα ψάρια. Ανάλογα με τη μέρα και την ώρα που θα πας, αλλάζει χαρακτήρα. Ο αγαπημένος μας είναι ο κυριακάτικος. 

Τις Κυριακές, τα κρεοπωλεία που γειτονεύουν με τα Hasapika, κλείνουν. Το μαγαζί βάζει την πιο οικογενειακή και παρεϊστικη “ενδυμασία” του, τα κάρβουνα μπαίνουν στις ψησταριές και τα τηγάνια και οι κατσαρόλες στη φωτιά και περιμένουν τον κόσμο για να κάνουν την Κυριακή τους πιο λαχταριστή. Άλλωστε οι Κυριακές ήταν, είναι και θα είναι αφιερωμένες στα τραπέζια με αγαπημένα πρόσωπα και στα μαγειρευτά, στα ψητά και στις “βουτιές” μέσα στις σάλτσες.

Open Image Modal
hasapika

 

Βρες τα Hasapika στον χάρτη, πατώντας εδώ

Στα Hasapika προμηθεύονται τις πιο καλές και φρέσκες ψαριές από την ψαραγορά δίπλα και από την ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου, τις οποίες στήνουν μέσα σε φελιζόλ και πολύ πάγο, ώστε να επιλέξουμε μόνοι μας το ψάρι που θέλουμε να μας ετοιμάσουν οι μάγειρες του μαγαζιού. Και έπειτα επιλέγουμε τον τρόπο σερβιρίσματος: ψητά, μέσα σε μακαρονάδες ή σε κάποια μερακλίδικη συνταγή, αλλά και ωμά για όποιον έχει όρεξη. Αναλόγως με το τι θα επιλέξουμε, αναλαμβάνει και ο αντίστοιχος μάγειρας να μας το καθαρίσει, να μας το φιλετάρει και να μας το μαγειρέψει εκείνη τη στιγμή σε κοινή θέα, λίγα μέτρα μακριά από το τραπέζι μας.

Open Image Modal
hasapika

Οι μάγειρες του Hasapika εν δράσει. Κλείσε τραπέζι εδώ

Τα ηνία της κουζίνας των μαγειρευτών έχει ο Θεσσαλονικιός Δημήτρης Δαούτης που αναλαμβάνει να φτιάξει με μεγάλη μαεστρία σαγανάκια, τηγανιές και πληθωρικές μακαρονάδες θαλασσινών, ενώ ένα κιόσκι πιο κει ετοιμάζονται τα ψητά: φιλεταρισμένα ή ολόκληρα ψάρια, καλαμάρια, χταπόδια και άλλα διαμάντια των καϊκιών μπαίνουν πάνω στα κάρβουνα και γίνονται σκέτα “λουκούμια”.

Open Image Modal
hasapika

Πέρα από το εξαιρετικό σούσι που έχει κάνει τα Hasapika γνωστά στην Αθήνα, έχουν και πεντανόστιμες μαγειρευτές συνταγές. Βρες τα Hasapika στον χάρτη, πατώντας εδώ

Κυριακή στα Hasapika: τι να δοκιμάσεις

Ανάμεσα στα πιάτα που δοκιμάσαμε και ξεχωρίσαμε ήταν το λεμανάτο σαγανάκι με καραβίδες και γαλέο και φυσικά τη μεγάλη φιλεζολένια πιατέλα με ψητά φιλεταρισμένα και καθαρισμένα ψάρια που έχει γαρίδες ψητές, χταπόδια, καλαμάρια και ψάρια, το κεφάλι και τα κόκαλα των οποίων έχουν γίνει deep fried, ώστε να μπορούμε να τα φάμε και αυτά σαν τσιπς. Όλα αυτά συνοδεύονται από βρασμένο σταμναγκάθι και δύο χειροποίητες ταραμοσαλάτες, μια κλασική και μια με καπνιστό παντζάρι.

Open Image Modal
hasapika

Οι πιατέλες στα Hasapika είναι από φελιζόλ, παραπέμποντας στις ψαραγορές και στα κουτιά από φελιζόλ, στα οποία τοποθετούνται τα ωμά ψάρια μαζί με πάγο. Κλείσε τραπέζι εδώ

Μια ακόμα πεντανόστιμη επιλογή είναι το “τηγάνι Hasapika” που έχει χειροποίητα ζυμαρικά, σάλτσα ντομάτας, καραβίδες, γαρίδες και μύδια, ενώ για τις πιο κρύες μέρες δεν πρέπει να παραλείψετε τη θεϊκή τους ψαρόσουπα, που σερβίρεται σε φλιτζάνι του καφέ.

Open Image Modal
hasapika

 

Βαθιά νόστιμα πιάτα ετοιμάζονται εκείνη τη στιγμή. Βρες τα Hasapika στον χάρτη, πατώντας εδώ

Μόνο τις Κυριακές σερβίρουν και τον πιο νόστιμο μπακαλιάρο-σκορδαλιά της Αθήνας, αλλά και μια άπαιχτη καβουρομανέστρα, η οποία έρχεται στο τραπέζι αχνιστή και μελωμένη με το κριθαράκι να έχει ρουφήξει όλο το ζωμό των καβουριών.

Open Image Modal
hasapika

Οι Κυριακές στα Hasapika είναι αφιερωμένες στα τραπέζια με αγαπημένα πρόσωπα και στα μαγειρευτά, στα ψητά και στις “βουτιές” μέσα στις σάλτσες. Κλείσε τραπέζι εδώ

Για τα παιδιά της παρέας ετοιμάζουν μπουκιές μπακαλιάρου, ψαροκεφτέδες και φρέσκα ζυμαρικά με φρέσκια ντομάτα. Όλα τα μαγειρευτά φαγητά τους σερβίρονται με φρέσκα καρβελάκια ψωμί που έχουν ζυμώσει οι ίδιοι την ίδια μέρα. Σε περίπτωση που θέλετε να δοκιμάσετε και κάποια από τις ωμές παρασκευές τους, προτείνουμε να δοκιμάσετε το carpaccio ψαριού ή θαλασσινού. 

Και για γλυκό σερβίρουν μέσα σε πραγματικές λεμονόκουπες, δροσερή lemon creme συνδυασμένο με δικό τους γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι μαζί με χειροποίητο cramble αμυγδάλου και χειροποίητο παγωτό με γεύση βανίλια Μαδαγασκάρης.

Open Image Modal
hasapika

Στα Hasapika υπάρχουν και πιο απλές γεύσεις για τα παιδιά για να φύγουν όλοι χορτασμένοι. Κλείσε τραπέζι εδώ

Τι ισχύει τις άλλες μέρες στα Hasapika;

Γενικότερα, τις καθημερινές μέχρι τις 17:00, δίπλα στους φωνακλάδες χασάπηδες, τα Hasapika είναι “χαλαρά” και σερβίρουν τόσο ψητές, όσο και ωμές παρασκευές, ενώ όσοι δεν θέλουν να κάτσουν μπορούν να πάρουν ένα bao bun με γαρίδα tempura στο χέρι και να συνεχίσουν τη βόλτα τους στην Αθήνα. 

Το βράδυ (από τις 20:00 και μετά) τα Hasapika Central Market “φοράνε τα καλά τους”: τα τραπέζια λιγοστεύουν, μανουάλια στήνονται ανάμεσα στα τραπέζια για να διακοσμήσουν και να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα, τα χύμα κρασιά, το ούζο και το τσίπουρο, δίνουν τη θέση τους σε μια προσεκτικά επιλεγμένη wine list, τα ψητά και τα μαγειρευτά συνήθως τα διαδέχονται οι πιο ωμές παρασκευές και οι κλασικές ξύλινες καρέκλες ταβέρνας αντικαθίστανται με καρέκλες βγαλμένες από παλιό νεοκλασικό. Όσοι δεν προλάβουν τραπέζι, μπορούν να κάτσουν στο Margarita Bar και να πιούν μια από τις καλύτερες μαργαρίτες της Αθήνας και φάνε ένα εθιστικά νόστιμο ceviche που σερβίρεται μέσα στο καβούκι των στρειδιών. 

Τις ωμές παρασκευές και τα σούσι έχει αναλάβει η εξαιρετική chef Josephine Desepeda που ετοιμάζει σε κοινή θέα nigiri, sashimi και ρολάκια με σχεδόν χειρουργικές κινήσεις. 

Open Image Modal
hasapika

Βρες τα Hasapika στον χάρτη, πατώντας εδώ

Κάθε Σάββατο βράδυ τα Hasapika διασκεδάζουν, κάνοντας ένα πάρτι που συνδυάζει γαστρονομία με μουσική, τέλειες μαργαρίτες και εξαιρετικά κρασιά. Επίσης, κάποιες Κυριακές του χρόνου μπροστά από τα Hasapika γίνεται το Symposio ένα ολοήμερο μουσικο-γαστρονομικό φεστιβάλ που παίζει με τις αντιθέσεις και είναι πραγματικά από τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες που μπορείς να ζήσεις στην Αθήνα. 

Εμπνευσμένα από τα μεγάλα food markets της Ευρώπης, τα Hasapika είναι ένας ζωντανός ύμνος στις γεύσεις της θάλασσας και ένα συναρπαστικό ταξίδι στις συνταγές του κόσμου. Η ατμόσφαιρά του είναι παλμώδης, ανακατεύοντας την παράδοση με την καινοτομία σε έναν χώρο που αποτελεί συνώνυμο της γαστρονομικής αναζήτησης και της ποιοτικής απόλαυσης. Στα Hasapika, κάθε πιάτο είναι μια πρόκληση για τις αισθήσεις, μια απεικόνιση της πλούσιας γαστρονομικής κληρονομιάς της Μεσογείου και παράλληλα μια πύλη που σε μεταφέρει σε απόμακρους προορισμούς. Με την κάθε μπουκιά και την κάθε γουλιά, η εμπειρία στα Hasapika σε ταξιδεύει. Εδώ, το κάθε τραπέζι γίνεται η σκηνή για αξέχαστες γαστρονομικές στιγμές και κάθε επίσκεψη μια περιπέτεια γεύσης και αισθήσεων, συνδυάζοντας τον παραδοσιακό ελληνικό φιλόξενο χαρακτήρα με μια σύγχρονη, δημιουργική προσέγγιση στο φαγητό.

More Info:

Hasapika Central Market 

Αριστογείτονος 1, Αθήνα

Για να κλείσετε τραπέζι ή να βρείτε τα Hasapika στον χάρτη, πατήστε εδώ

* Πολύ κοντά στη Βαρβάκειο Αγορά, έχει δημοτικό υπόγειο πάρκινγκ στην οδό Σωκράτους