Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπ. Πολιτισμού και ποιες είναι οι δράσεις που θα ληφθούν άμεσα
Όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προβολή ενός νέου προσώπου της Ελλάδος στο εξωτερικό, την Ελλάδα του αύριο, την Ελλάδα της δημιουργίας και της εξωστρέφειας.
Στην σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται και με την Οργανωτική Επιτροπή 2021 η οποία θα συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Πολιτισμού. Όπως είναι ήδη γνωστό, η Επιτροπή θα είναι συμβουλευτική προς τον Πρωθυπουργό με προτάσεις και δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν, αλλά την τελική κρίση και τις αποφάσεις θα τις έχουν η Βουλή και η Κυβέρνηση. Όπως επίσης έχει ανακοινωθεί, τα μέλη της Επιτροπής δεν θα λαμβάνουν μισθό ή αποζημίωση, αλλά θα λειτουργούν αμισθί.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκε:
-Το επετειακό έτος 2021 ξεκινά στις 25η Μαρτίου, με τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης. Εκτός από τις μόνιμες συλλογές της θα οργανωθεί μια εμβληματική έκθεση αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση.
-Δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στις αρχαιολογικές διαδρομές της Μακεδονίας. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση πολιτιστικών διαδρομών, που συνδέουν τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας, συνδυάζοντας τις τουριστικές υποδομές και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά για την ανάδειξη της ταυτότητας κάθε περιοχής.
-Τίθεται σε επανεκκίνηση η υλοποίηση του σχεδιασμού για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτήριο του Silo στο λιμάνι του Πειραιά -που εγκαταλείφθηκε το 2015- με στόχο τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού μουσείου με μοναδικά εκθέματα και ψηφιακές εκθέσεις, προκειμένου να αναδειχθεί ο υποθαλάσσιος αρχαιολογικός πλούτος της χώρας μας.
Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, και οι ΓΓ, Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυ Λοΐζου, πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς και σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
Στην συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού εκφράστηκε και ο προβληματισμός για το γεγονός ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με πολιτιστική κληρονομιά παγκόσμιας ακτινοβολίας, η επισκεψιμότητα των μουσείων σε σχέση με τον αριθμό των ξένων επισκεπτών παραμένει εξαιρετικά χαμηλή με βάση τα διεθνή δεδομένα. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν αυτό το ζήτημα, η Υπουργός Πολιτισμού συμφώνησε με τον κ. Μητσοτάκη να ενεργοποιηθεί πολύ γρήγορα ένα πλέγμα δράσεων για την αναβάθμιση της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας με αξιοποίηση και της ψηφιακής τεχνολογίας.
Ακολουθεί η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Ευχαριστώ την κυρία Υπουργό, τον κ. Υφυπουργό, τους Γενικούς Γραμματείς για την πολύ ενδελεχή ενημέρωση και την ουσιαστική συζήτηση την οποία είχαμε. Ο Πολιτισμός μας, κλασικός, αλλά και σύγχρονος, είναι το πρόσωπο της Ελλάδος. Και αυτά τα οποία οραματιζόμαστε για τον χώρο του Πολιτισμού δεν είναι τίποτε λιγότερο από μια επανάσταση. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη για να σηματοδοτήσω το πόσο φιλόδοξα είναι τα σχέδια που έχουμε για να αναδείξουμε την κλασική μας κληρονομιά με έναν διαφορετικό τρόπο, αλλά και για να χρησιμοποιήσουμε τον σύγχρονο Πολιτισμό, προβάλλοντας ένα νέο πρόσωπο της Ελλάδος στο εξωτερικό: την Ελλάδα του αύριο, την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της εξωστρέφειας.
Συζητήσαμε με την Υπουργό και με την ηγεσία του Υπουργείου μια σειρά από εμβληματικά έργα, ξεκινώντας φυσικά με το εμβληματικό έργο του νέου αρχαιολογικού μουσείου, το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα και όχι μόνο. Tην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των μουσείων μας, τον προγραμματισμό για νέα μουσεία εκεί που πρέπει να κατασκευαστούν, την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, έτσι ώστε να αυξήσουμε, επιτέλους, τα έσοδά μας από τον Τουρισμό, από τις επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους και να συνδέσουμε τον Τουρισμό με τον Πολιτισμό. Δυστυχώς, τα έσοδά μας από τους αρχαιολογικούς χώρους εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Άρα, βλέπουμε τον Πολιτισμό και το Υπουργείο Πολιτισμού, όχι μόνο ως θεματοφύλακα της κληρονομιάς μας, αλλά και ως ένα -τολμώ να πω- αναπτυξιακό Υπουργείο. Διότι δεν έχω κρύψει ότι η σύνδεση του Πολιτισμού με τον Αθλητισμό, που είναι ούτως ή άλλως ήδη δεδομένη, αλλά και με τον Τουρισμό αποτελεί κεντρική πρωτοβουλία αυτής της Κυβέρνησης.
Κατά συνέπεια, έχουμε μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα θεμάτων την οποία έχουμε ξεδιπλώσει. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει την εμπειρία, τη δυνατότητα και το προσωπικό να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο, ξεφεύγοντας από αγκυλώσεις του παρελθόντος και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο μέλλον. Έχουμε πολύ υψηλές προσδοκίες για το τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το Υπουργείο. Για να σπεύσω να προλάβω τις ερωτήσεις σας, τα ζητήματα που αφορούν τον Αθλητισμό θα συζητηθούν σε ξεχωριστή συνάντηση που θα έχω την επόμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υφυπουργό Αθλητισμού και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, ώστε να περιγράψουμε και εκεί με λεπτομέρεια τις προτεραιότητές μας στον κρίσιμο αυτόν τομέα.
Κλείνω, λέγοντας ότι το 2021 και οι δράσεις γύρω από αυτό το ορόσημο, θα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να μπορέσουμε να σηματοδοτήσουμε αυτό το αόρατο νήμα το οποίο συνδέει την κλασική πολιτιστική μας κληρονομιά με την Ελλάδα του αύριο, την Ελλάδα της εξωστρέφειας. Και έχουμε πολύ φιλόδοξα σχέδια για το τι θα κάνουμε στον τομέα του Πολιτισμού αυτήν την εμβληματική χρονιά για τα οποία θα μιλήσουμε πολύ σύντομα».