«Κυριαρχικά δικαιώματα» σε Καστελλόριζο «βλέπει» τώρα η Τουρκία, ζητώντας διάλογο «άνευ όρων»

Ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, εν όψει της επερχόμενης συνόδου κορυφής.
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

«Κυριαρχικά δικαιώματά» της στο Καστελλόριζο «βλέπει» τώρα η Άγκυρα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε απάντηση στις τοποθετήσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, ο οποίος αναφέρθηκε σε τουρκικές προσπάθειες για δημιουργία μιας νέας Γιάλτας, στο πλαίσιο άρθρου του στα «Νέα».

Στο γνωστό της ύφος η Άγκυρα χαρακτηρίζει την Ελλάδα «κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης» που επιδιώκει να κάνει την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία με βάση «μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις σε θαλάσσια σύνορα και εναέριο χώρο».

Όπως ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, «καμία κύρωση δεν θα κάνει ποτέ την Τουρκία να συμβιβαστεί ως προς τα κυριαρχικά της δικαιώματα, είτε αυτά είναι στο Μέις/ Καστελλόριζο, είτε στα 10 ν.μ εναερίου χώρου. Η Ελλάδα θα έπρεπει να αρχίσει διάλογο άνευ όρων με την Τουρκία, το ταχύτερο δυνατόν».

 

 

Η ΕΕ είχε απευθύνει τον Οκτώβριο πρόταση ανοίγματος προς την Άγκυρα, η οποία συνοδευόταν από απειλή κυρώσεων, αν η Τουρκία δεν σταματούσε τις ενέργειές της που είχε ήδη καταδικάσει η ΕΕ. Τότε είχε ληφθεί η απόφαση να εξετασθεί η κατάσταση στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει διαιρεμένη όσον αφορά το πώς θα τιμωρήσει τις συμπεριφορές της Τουρκίας κατά τη σύνοδο της 10ης Δεκεμβρίου. «Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο. Από τότε τα πράγματα δεν ήταν πολύ θετικά. Είδαμε πως υπήρξαν μονομερείς ενέργειες και εχθρική ρητορική. Θα συζητήσουμε κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε εφόσον διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει θετική εξέλιξη»,δήλωσε πρόσφατα ο Σαρλ Μισέλ- αν και δεν είπε τη λέξη κυρώσεις, διότι κάποια κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, αντιτίθενται σ′ αυτές.

Επίσης, η επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας και η πολιτική της των τετελεσμένων σε περιφερειακές κρίσεις, κυρίως στη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καταδικάσθηκαν πρόσφατα από τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά την τελευταία συνάντησή του με τους ομολόγους του του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία, μέλος της Συμμαχίας, προσκλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες «να επιστρέψει σε μια συμπεριφορά συμμάχου».