Κέρκυρα: Καταγγελία για χειρουργείο ασθενή χωρίς αναισθησία - Κατεπείγουσα έρευνα

Σύμφωνα με τπληροφορίες, δεν υπήρξε βλάβη του μηχανήματος και ο αναισθησιολόγος ο οποίος χορήγησε τη νάρκωση είναι έμπειρος γιατρός.
|
Open Image Modal
Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας/ Facebook

Σε μια απίστευτη καταγγελία προχώρησαν συγγενείς μιας ασθενούς, σύμφωνα με τους οποίους η γυναίκα υποβλήθηκε σε σοβαρό χειρουργείο χωρίς γενική αναισθησία στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με την καταγγελία το περιστατικό συνέβη κατά την διάρκεια χειρουργείου κήλης στην σπονδυλική στήλη. Η αδελφή της γυναίκας, με ανάρτηση της στα κοινωνικά δίκτυα γνωστοποίησε το γεγονός και τονίζει ότι – όπως ενημερώθηκε από τους γιατρούς- λόγω δυσλειτουργίας μηχανήματος δεν χορηγήθηκε ποτέ η γενική αναισθησία παρά μόνο η αρχική μέθη.

Open Image Modal

Κατεπείγουσα έρευνα διενεργείται στο Γενικό νοσοκομείο της Κέρκυρας, προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό.

Η διοίκηση του νοσοκομείο προχώρησε στην απόφαση για τη διενέργεια της έρευνας, προκειμένου να καταγραφούν όλα όσα συνέβησαν, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης νευροχειρουργικής επέμβασης. Το πόρισμα της έρευνας αναμένεται να έχει εκδοθεί, σε δέκα ημέρες.

Η ασθενής, η οποία υποβλήθηκε σε επέμβαση αντιμετώπισης κήλης στη σπονδυλική στήλη, είναι καλά στην υγεία της και πήρε εξιτήριο, την Τετάρτη (1/11), τρεις ημέρες μετά το χειρουργείο. Η αδελφή της, σε ανάρτησή της, στα social media, αναφέρει ότι η ασθενής «άντεξε το χειρουργείο κήλης στη σπονδυλική στήλη, χωρίς αναισθησία, εντελώς ζωντανά!».

Δεν υπήρξε βλάβη του μηχανήματος

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, «η γυναίκα έλαβε γενική αναισθησία, κάτι το οποίο καταγράφεται, πάντα, από το αναισθησιολογικό μηχάνημα και χειρουργήθηκε, με ασφάλεια». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπήρξε βλάβη του μηχανήματος και ο αναισθησιολόγος ο οποίος χορήγησε τη νάρκωση είναι έμπειρος γιατρός.

Η κατάσταση «αφύπνισης», κατά την οποία ο ασθενής αντιλαμβάνεται ό,τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της επέμβασης, είναι εικόνα επισκληριδίου αναισθησίας, η οποία παρέχει αναλγησία, αλλά δεν παρέχει πλήρη έλλειψη αίσθησης, όπως συμβαίνει με τη γενική αναισθησία.

Η συγκεκριμένη νευροχειρουργική επέμβαση διήρκεσε 1,5 ώρα και η ασθενής άντεξε το χειρουργείο, γιατί με τη γενική αναισθησία, στην οποία υποβλήθηκε, είχε επιτευχθεί η αναλγησία, χωρίς, ωστόσο, να έχει επιτευχθεί πλήρης έλλειψη αίσθησης – κάτι εξαιρετικά δυσάρεστο.

Η εξήγηση

Σύμφωνα με την εξήγηση, η οποία δίνεται από ιατρική «πηγή» του νοσοκομείου, «ανάλογα ανεπιθύμητα περιστατικά είναι καταγεγραμμένα, στα ιατρικά χρονικά, αν και είναι σπάνια».

Η έρευνα, η οποία, διεξάγεται στο νοσοκομείο του νησιού, με απόφαση της διοίκησης, αναμένεται να ρίξει φως σε κάθε πτυχή της υπόθεσης, τόσο για να δοθούν απαντήσεις στην ασθενή και τους συγγενείς της, όσο και για να μην υπάρχουν «σκιές» για τη λειτουργία του χειρουργείου, στο οποίο πραγματοποιούνται περίπου εκατό επεμβάσεις, το μήνα.

Πηγή: ΕΡΤ