Κύρτσος: Αν δείξουν οι Σκοπιανοί ότι θέλουν να αλλάξουν, τότε θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας

Για "ευελιξία" του Κ. Μητσοτάκη και "προβοκατόρικη τακτική" του Μαξίμου, έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6
Open Image Modal
Eurokinissi

Αν δείξουν ότι θέλουν ν′ αλλάξουν οι Σκοπιανοί, τότε κι εμείς θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας”, δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7, στους 88,6, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει ”να αναλάβει δημόσια ότι κάνει συνταγματική αναθεώρηση και να χτυπηθεί δημόσια ο συνταγματικά κατοχυρωμένος αλυτρωτισμός, και τότε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση”.

Αναφερόμενος στην στάση της κυβέρνησης, ο κ. Κύρτσος δήλωσε πως το Μαξίμου “ακολουθεί μια προβοκατόρικη τακτική” θεωρώντας ότι αν το Σκοπιανό δεν πάρει την επιθυμητή τροπή, θα δημιουργηθεί μια δεξιόστροφη δυσαρέσκεια και το βάρος θα το επωμιστεί η Νέα Δημοκρατία.

Όπως πρόσθεσε συνεχίζοντας, “υπάρχει μια τάση από το Μαξίμου και φιλοκυβερνητικά μέσα να καλλιεργούν το κλίμα ότι θέλει η Βόρεια Ελλάδα το κόμμα της, ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει η Νέα Δημοκρατία αυτούς που έχουν πατριωτικές ευαισθησίες, ότι ο Μητσοτάκης επειδή δεν αποκήρυξε τα συλλαλητήρια άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία ακροδεξιού κόμματος, ότι θα αρπαχτεί ο Μητσοτάκης με τον Καραμανλή και τον Σαμαρά. Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν φτάσει σε επίπεδο απελπισίας λόγω της ψαλίδας και νομίζουν ότι αν πουν πράγματα που θεωρητικά μπορεί να ανεβάσουν τη Χρυσή Αυγή, ή να εμφανιστεί ο Φράγκος με ένα κόμμα του 2-2,5% και το τραβήξει από τη Νέα Δημοκρατία, μπορεί να κλείσει η ψαλίδα και να αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία. (...) Ο πρώτος που θα πληρώσει το λογαριασμό και θα εξαφανιστεί αν βγει ο Φράγκος με κόμμα, που αμφιβάλλω ότι θα υπάρξει τέτοια εξέλιξει, είναι ο Πάνος Καμμένος”.

Σημείωσε ότι “ο μισός και παραπάνω ΣΥΡΙΖΑ είναι το παλιό ΠΑΣΟΚ που έχει και κοινωνικό και πατριωτικό προβληματισμό. Στα κοινωνικά είδαμε τι έγινε, τώρα είδαμε τι έγινε στα πατριωτικά, επομένως δεν νομίζω ότι όσοι ψήφισαν το 2015 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, θα ακολουθήσουν τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ στο Σκοπιανό”.

Όσον αφορά τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Κύρτσος τόνισε πως “ο Μητσοτάκης ήταν ευέλικτος πριν το συλλαλητήριο, πολύ πιο ευέλικτος από τον πατέρα του, επομένως το πρώτο πράγμα που θέλουμε να αποφύγουμε στη Νέα Δημοκρατία είναι ένα remake του 1992-1993, σ′ αυτό ελπίζει το Μαξίμου και δεν πρόκειται να το έχει. Ο Μητσοτάκης, λοιπόν, είναι ευέλικτος, σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις, ο Σαμαράς είναι πολύ υπεύθυνος και παραταξιακός, ο Καρμανλής είναι σταθερός. Επομένως όλα καλά σε επίπεδο ηγεσίας, δεν νομίζω ότι άλλαξε στάση, το χειρίστηκε άψογα κατά την άποψή μου.

Έπειτα, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι “εμείς περιμένουμε να δούμε αν υπάρχει διαπραγμάτευση, γιατί διαπραγμάτευση δεν είναι ο,τι λέει ο Τσίπρας. (...) Ποια είναι τα κριτήρια; Θα βγει ο Ζάεφ, για παράδειγμα, σήμερα, να αναλάβει δημόσια την υποχρέωση ότι θα κάνει συνταγματική αναθεώρηση ώστε ο συνταγματικά κατοχυρωμένος αλυτρωτισμός να χτυπηθεί στα Σκόπια; Θα βγει ο Ζάεφ να πει δημόσια ότι θα αναθεωρήσουν και τα περί μακεδονικής εθνότητας που είναι η βάση του αλυτρωτισμού; (...) Αν τα πει αυτά ο Ζάεφ, έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, επομένως θα πρέπει πρέπει να δούμε κι εμείς τι θα κάνουμε, τι θα βάλουμε στο τραπέζι, και προφανώς θα καταλήξουμε σε ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που είναι μια θέση δύσκολη για την ευρύτερη κοινή γνώμη. Όσοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να υπάρξει μια έντιμη λύση, θα σπρώξουν προς αυτήν την κατεύθυνση, αναλαμβάνοντας και το ανάλογο πολιτικό κόστος”.

Όπως ανέφερε ο κ. Κύρτσος, δεν είναι ξεκάθαρο αν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή υπάρχει η ευκαιρία για να βρεθεί λύση. Χαρακτηριστικά είπε: “Έχουμε τώρα ευκαιρία; Η άλλη πλευρά μας έχει δώσει ένα μήνυμα; Αυτό που μας έχει στείλει είναι ότι θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (...) Θα δούμε αν θα γκρεμίσει ο πρωθυπουργός Ζάεφ τα αγάλματα, (...) προφανώς θα είναι μια κίνηση καλής θέλησης, (...) ωστόσο η κυβέρνησή του δεν είναι και τόσο ισχυρή. Η σλάβικη πλειοψηφία είναι μοιρασμένη και όλα εξαρτώνται από τη στάση των Αλβανών, οι οποίοι δεν καίγονται για τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, έχουν άλλες προτεραιότητες εφόσον είναι μεγάλη εθνική μειονότητα. Αλλά, για παράδειγμα αν δεσμευτεί αυτός ότι θα αλλάξει το σύνταγμα, μπορεί να πέσει η κυβέρνησή του. (...) Δεν μας αρκεί να τα λέει λιγότερο επιθετικά από τον προηγούμενο πρωθυπουργό (σ.σ Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι), χρειαζόμαστε άλλα πράγματα για να προχωρήσουμε”.