Κυβέρνηση ΝΔ: Το στίγμα που δίνει από την πρώτη ημέρα

Το πρώτο 24ωρο ξεκίνησε με Μέρκελ και έκλεισε με Τραμπ. Ενδιάμεσα όμως είχαν γίνει πολλά…
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Πυκνή σε ειδήσεις η πρώτη μέρα διακυβέρνησης της ΝΔ και με έντονο το στίγμα της πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγχαρητήρια από Τραμπ και Μέρκελ

Ας ξεκινήσουμε όμως από…το τέλος της ημέρας και συγκεκριμένα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, όταν και τελείωσε η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την εκλογική του νίκη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για τις προτεραιότητες του, εστιάζοντας στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και στην τόνωση των επενδύσεων, ενώ οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεχθεί τα συγχαρητήρια για την εκλογή του από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάϊκ Πενς, ενώ το πρωί δέχθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα από την Άγγελα Μέρκελ και μετά από πρόσκληση της ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο τον επόμενο μήνα.

Η είδηση της ημέρας όμως και το ξεκάθαρο δείγμα το πώς σκοπεύει να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν αναμφίβολα η «οδηγία» του Μαξίμου προς όλα τα κυβερνητικά στελέχη. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα τεθούν ασυμβίβαστα σε υπουργούς και υφυπουργούς. Μεταξύ άλλων θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού ενώ δεν θα μπορούν να συνάψουν σύμβαση με το δημόσιο οι σύζυγοι και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών. Ταυτόχρονα θα απαγορευθεί σε όλα τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος οποιαδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Μία ακόμα απόδειξη για τις αλλαγές που φέρνει το Μητσοτάκειο μοντέλο διακυβέρνησης, είναι ότι μειώνονται οι γενικές γραμματείες των υπουργείων από 93 σε 60, ενώ έχει ήδη ληφθεί απόφαση για δραστική μείωση των μετακλητών υπαλλήλων. Με το «καλημέρα» λοιπόν ο πρωθυπουργός προχωρά σε αλλαγές του κρατικού μηχανισμού, κάτι που είχε προαναγγείλει σε όλη την προεκλογική του εκστρατεία. Και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και συνέχεια…

Αξιολόγηση υπουργών

Στο πλαίσιο του νέου μοντέλου διακυβέρνησης, ο κάθε υπουργός θα φύγει από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο με έναν φάκελο υπό μάλης. Θα περιέχει τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του και θα περιγράφονται λεπτομερώς οι στόχοι που θα έχει θέσει το Μαξίμου και που θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί έως τον Δεκέμβριο. Πρακτικά αυτό σημαίνει αξιολόγηση του έργου για κάθε υπουργείο. Και πρόθεση είναι να είναι συνεχής. Το μόνο που μένει είναι να δούμε την εφαρμογή της αλλά και τι θα ισχύσει για τους… λιγότερο επιμελείς υπουργούς.

Με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο παρθενικό υπουργικό συμβούλιο, καθώς θα περιγράψει με λεπτομέρειες το τι θα ισχύσει από εδώ και πέρα στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.

Στα σημαντικά της ημέρας και οι αρμοδιότητες που περνάνε στο πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς με προεδρικό διάταγμα η ΕΥΠ, η ΕΡΤ και το ΑΠΕ περνάνε υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως οι επικεφαλής ΕΡΤ και ΑΠΕ συναντήθηκαν ήδη με τον υφυπουργό Τύπου και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και του υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Για την ώρα παραμένουν στις θέσεις τους, καθώς θα απαιτηθεί ένα μικρό χρονικό διάστημα για να αντικατασταθούν.

Από τις πρώτες επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαξίμου, φάνηκαν και οι προτεραιότητες του κυβερνητικού σχδιασμού και μία από αυτές είναι και η ΔΕΗ. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης.

Με θόρυβο ξεκίνησε η υπουργική θητεία του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς αποτελεί παρελθόν από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ο κ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος –θυμίζουμε ότι είχε παρευρεθεί σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ- κάτι που σημαίνει ότι αναμένονται έκτακτες κρίσεις στην ελληνική αστυνομία. Ο θόρυβος όμως γύρω από το συγκεκριμένο υπουργείο θεωρείται βέβαιο ότι θα δυναμώσει κι άλλο καθώς στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα κατατεθεί σε λίγες ημέρες, θα περιλαμβάνεται και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, μία κίνηση υψηλής πολιτικής σημασίας κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.