Κυβέρνηση για Αγ. Αναργύρους: Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για αυτό που συνέβη

«Μηδενιστικό να λέμε ότι δεν έγινε τίποτα για την αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών», τόνισε ο Π. Μαρινάκης. Κάλυψη στον Μιχ. Χρυσοχοϊδη.
Open Image Modal
Το σημείο της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων
Eurokinissi

«Δικαιολογίες για αυτό που συνέβη στους Αγίους Αναργύρους δεν υπάρχουν», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο μπρίφινγκ κάνοντας λόγο για «προβληματική διαχείριση» του θέματος, προσθέτοντας όμως ότι τέτοιες μεμονωμένες συμπεριφορές των εμπλεκόμενων αστυνομικών δεν πρέπει να οδηγούν στο “τσουβάλιασμα” της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ. 50.000 αστυνομικοί.

«Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έκανε ήδη τις πρώτες ενέργειες, απομακρύνοντας από τη θέση τους αστυνομικούς οι οποίοι ελέγχονται για πράξεις ή παραλείψεις οι οποίες προηγήθηκαν από το αποτρόπαιο έγκλημα», ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Παύλος Μαρινάκης.

«Οι αρμόδιες αρχές και η Δικαιοσύνη θα εξετάσουν κάθε πτυχή της συγκεκριμένης υπόθεσης. Αν τηρήθηκε το πρωτόκολλο ενεργειών, αλλά, ακόμα και αν έπρεπε να γίνουν επιπλέον ενέργειες οι οποίες δεν έγιναν για να αποφευχθεί το μοιραίο. Η ίδια η τραγική κατάληξη υποδηλώνει ότι έπρεπε να είχαν γίνει πολλά περισσότερα από όσα έγιναν από τους αστυνομικούς. Αλλά οι μόνοι αρμόδιοι να αποδώσουν ευθύνες είναι η Δικαιοσύνη και όσοι διεξάγουν την σχετική έρευνα», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Open Image Modal
Συγκέντρωση εξω απο το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων για τη δολοφονία της 28χρονης. Τρίτη 2 Απριλίου 2024 (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Eurokinissi

 

«Να μην αποθαρρυνθούν τα θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας και να κάνουν καταγγελίες»

Παράλληλα τόνισε πως δεν πρέπει το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό στους Αγίους Ανάργυρους να αποτρέψει άλλες γυναίκες να απευθυνθούν στις Αρχές. «Δεν θα πρέπει  να αποθαρρυνθούν τα θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας να σπάσουν τον κύκλο του φόβου και να κάνουν καταγγελίες. Γιατί τότε θα έχουμε αποτύχει ως κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Παράλληλα πρόσθεσε πως το ζήτημα των ανθρωποκτονιών με θύματα γυναίκες, το οποίο όπως εξήγησε ορθώς κοινωνικά έχει χαρακτηριστεί ως γυναικοκτονία, «είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Και να το ξεκαθαρίσουμε: Προφανώς οι γυναικοκτονίες είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει διαχρονικά και η χώρα μας».

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εστίασε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών, καθώς όπως τόνισε, «είναι μηδενιστικό να λέμε ότι δεν έγινε τίποτα». Ειδικότερα ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης:

-Από το 2020 έχει καταρτιστεί οδηγός χειρισμού υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, ο οποίος έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με εισαγγελικές Αρχές. Τα πρωτόκολλα αυτά έχουν αποσταλεί σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες που χειρίζονται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και επικαιροποιούνται διαρκώς.

-Τα πρωτόκολλα αποτελούν τη βάση διαρκούς εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού. Περισσότεροι από 17.000 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

-Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη τη χώρα. Ήδη, δημιουργούνται άλλα 45, ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας.

-Από το 2023 τα θύματα έχουν πρόσβαση και στην ειδική εφαρμογή άμεσης ειδοποίησης της Αστυνομίας, το Panic Button.

-1.367 γυναίκες εγκατέστησαν με τη συνδρομή της αστυνομίας και των Συμβουλευτικών Κέντρων την εφαρμογή Panic Button, ως τον Απρίλιο του 2024.

-Έχει γίνει χρήση του 270 φορές ενώ και στις 270 περιπτώσεις οι γυναίκες προστατεύτηκαν αποτελεσματικά. 

-Στη διάρκεια του 2023, 5.796 γυναίκες κάλεσαν στην γραμμή SOS 15900, για να καταγγείλουν περιστατικά βίας. Το  65% αφορούσε καταγγελία νυν ή πρώην συζύγου ή συντρόφου  ενώ 1.609 γυναίκες κάλεσαν ζητώντας ενημέρωση και συμβουλές.

-Το πρώτο τρίμηνο του 2024, 1.359 γυναίκες κάλεσαν στο 15900 για να καταγγείλουν περιστατικά βίας, με το 61% να αφορά σε νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο, ενώ 406 γυναίκες κάλεσαν για ενημέρωση και συμβουλές.

-Επιπλέον, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 44 συμβουλευτικά κέντρα τα οποία προσφέρουν δωρεάν συμβουλευτική, καθώς διαθέτουν ψυχοκοινωνική και νομική υπηρεσία.

-Από την έναρξη λειτουργίας τους και μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024 έχουν απευθυνθεί στα κατά τόπους συμβουλευτικά κέντρα της χώρας μας 53.247 γυναίκες.

-Λειτουργούν, ακόμη, 20 Ξενώνες φιλοξενίας οι οποίοι αυτή τη στιγμή φιλοξενούν  67 γυναίκες και 73 παιδιά, ενώ οι χώροι τους φυλάσσονται σε 24ωρη βάση.

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να μειωθούν όσο περισσότερο γίνεται τα θύματα»

«Εγώ θέλω να διαβεβαιώσω από την πλευρά της Κυβέρνησης ότι δίνουμε την πιο δύσκολη μάχη να ξεριζωθούν κατεστημένες νοοτροπίες και παθογένειες. Και με επιμονή και προσήλωση θα προσπαθούμε να το καταφέρουμε.

Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να μειωθούν όσο περισσότερο γίνεται τα θύματα, να τα στηρίξουμε όσο μπορούμε περισσότερο και να αποδίδουμε στους θύτες τις αυστηρότερες δυνατές ποινές ανάλογα με τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας πως «προτιμούμε από προτάσεις με μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα, να αυστηροποιούμε στην πράξη τις ποινές, επαναφέροντας από το 2022, εν προκειμένω για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, την ισόβια κάθειρξη ως μοναδική ποινή και αυστηροποιώντας περαιτέρω με τις πρόσφατες αλλαγές τις διατάξεις της υφ’ όρον απόλυσης ώστε να μένουν περισσότερα χρόνια οι δράστες στην φυλακή.»

Κυβερνητική κάλυψη στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Ερωτηθείς για τις πολιτικές ευθύνες που επιρρίπτει η αντιπολίτευση στον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως «δεν μπορούμε να λέμε ότι η λύση είναι να “πάρουμε το κεφάλι” ,πολιτικά, ενός υπουργού. Τι χρειάζεται; Να δούμε τι έχει κάνει ο κάθε υπουργός, και φαίνεται ότι έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα και προφανώς να περιμένουμε, όσο πιο γρήγορα, να κάνει ακόμα περισσότερα.»