Αύριο, Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 11:00 θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο και θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, που είναι «η τέταρτη συνεχόμενη μέσα σε αυτά τα πέντε -σχεδόν- χρόνια», όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Ο ίδιος διευκρινίζει, ότι ο κατώτατος μισθός από το 2019 και τα 650 ευρώ που ήταν, έχει φτάσει στα 780 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός έφτασε τα 1251 από 1046 που ήταν το 2019.
«Έχει πολύ μεγάλη αξία να επισημάνουμε, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στοιχεία για το 2023 που αναφέρονται στο πραγματικό κατά κεφαλή ΑΕΠ και στο κατά κεφαλή ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.
Σε ότι αφορά το πρώτο μέγεθος, αυτό λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και για το 2023 και εμφανίζει την Ελλάδα πρωταθλήτρια αύξησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με επίδοση 2,5% (από 18690 ευρώ το 2022 σε 19150 ευρώ το 2023). Την ίδια χρονιά, το κατά κεφαλή πραγματικό εισόδημα στη Ευρωπαϊκή Ένωση, έμεινε στάσιμο», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι συνολικά, την περίοδο 2019-2023 το πραγματικό κατά κεφαλή διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα αυξάνεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου: σε 2,1% έναντι 1%.»
«Παιχνίδια εξουσίας, τυμβωρυχία και στο παρασκήνιο κάνουν deal»
«Κάθε πτυχή που αποκαλύπτεται, ταυτίζεται με τη ρητορική της άκρας δεξιάς. Τόσο περισσότερο φαίνεται και ο πραγματικός σκοπός τους σε αυτή την υπόθεση. Η στάση τους δείχνει ότι δεν θέλουν να αναδειχθεί η αλήθεια, δε θέλουν Δικαιοσύνη», λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή και την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή με βασικό άξονα την υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.
«Ποιά είναι η βαθύτερη ερμηνεία του παζλ μεταξύ Παππά - Ανδρουλάκη και μίας εφημερίδας; Παριστάνουν τους λυπημένους, μιλάνε για συγκάλυψη ενώ δεν έχουν συντάξει κατηγορητήριο, ενώ μπορούσαν να πούνε όλα στο φώς - όλα στη Δικαιοσύνη. Στο παρασκήνιο φαίνεται ο πραγματικός τους εαυτός. Παιχνίδια εξουσίας, τυμβωρυχία και στο παρασκήνιο κάνουν deal», τονίζει χαρακτηριστικά η κυβέρνηση.
«Γιατί να θέλει κάποιος να πείσει με μοντάζ το βράδυ για την ευθύνη του σταθμάρχη, ενώ ο ίδιος έχει ήδη ομολογήσει από το μεσημέρι;» ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας την μομφή περί «μονταζιέρας» με στόχο να αλλοιωθεί διάλογος μεταξύ σταθμαρχών την ώρα της τραγωδίας στα Τέμπη.
«Δεν υπήρξε συνδρομή ανθρώπινου λάθους; Κακώς είναι αυτός ο άνθρωπος (που ακούγεται στον διάλογο) προφυλακισμένος; Τι θέλουν να πούνε;» πρόσθεσε, στρέφοντας τα πυρά του εναντίον της αντιπολίτευσης - δηλαδή των κομμάτων που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Χαρακτήρισε «μαρτυριάρη» το Νίκο Παππά, λέγοντας ότι εκείνος αποκάλυψε πως υπήρξε συνεννόηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ πριν από την πρόταση δυσπιστίας.
Απάντηση για το «μπάζωμα στα Τέμπη» και πολιτική κάλυψη σε Καραμανλή
«Σε μία εν εξελίξει έρευνα, το να βάζεις τίτλο ”έγινε μπάζωμα για συγκάλυψη”, ναι είναι επικίνδυνο. Εμείς λέμε θα αποφασίσει για όλες τις πτυχές η Δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει κράτος Δικαίου», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες για «μπάζωμα» στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, ο Παύλος Μαρινάκης σημειώνει ότι «το αφήγημα της αντιπολίτευσης είναι «μπάζωμα με σκοπό την συγκάλυψη». Η αντιπολίτευση λέει ότι έγινε μπάζωμα για να καλυφθούν στοιχεία. Εμείς έχουμε δώσει σαφείς εξηγήσεις γιατί δεν ισχύει, αλλά η Δικαιοσύνη θα κλείσει όλες τις ανοικτές υποθέσεις, όταν κρίνει ότι πρέπει να κλείσουν. Εμείς απαντάμε σε αυτά που μας τίθενται ως ερωτήματα. Οι χρόνοι που ακολουθεί η Δικαιοσύνη είναι μέχρι τώρα ενθαρρυντικοί, χωρίς να θέλουμε να πιέσουμε. Είναι σε προχωρημένο στάδιο η ανάκριση, αυτό είναι ενθαρρυντικό».
Στον απόηχο της νέας εμφάνισης του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον κάλυψε πολιτικά λέγοντας ότι «ο κύριος Καραμανλής είπε ”δεν κρύβομαι πίσω από την ασυλία μου” και ότι είναι αδιάφορη η ασυλία του για την διερεύνηση της υπόθεσης. Πέρα από το γεγονός ότι το είχαμε πει, ότι δεν υπάρχει σχέση της ασυλίας με την έρευνα, το είπε και ο ίδιος.