Κυβερνοεπίθεση έβγαλε νοκ άουτ τη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος του κόσμου

H JBS έχει πολλά εργοστάσια στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.
Open Image Modal
Κλειστό παραμένει το εργοστάσιο της JBS στο Γκρίλι του Κολοράντο των ΗΠΑ, μετά την κυβερνοεπίθεση.
Chet Strange via Getty Images

Μία κυβερνοεπίθεση για λύτρα εναντίον της μεγαλύτερης εταιρείας επεξεργασίας κρέατος του κόσμου, προκαλεί προβλήματα στην διανομή κρεάτων παγκοσμίως, λίγες εβδομάδες μετά από μία παρόμοια επίθεση, που διέκοψε την λειτουργία του μεγαλύτερου αγωγού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Η Βραζιλιάνικη JBS SA ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τα λύτρα που της ζητήθηκαν από μία εγκληματική οργάνωση, η οποία, πιθανότατα, έχει έδρα στην Ρωσία. Την πληροφορία επιβεβαίωσε η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, η οποία πρόσθεσε ότι τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και το υπουργείο Γεωργίας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την εταιρεία.

Η JBS έχει εκτενείς εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων εργοστάσια επεξεργασίας στο Τέξας και το Κολοράντο. Δύο βάρδιες ακυρώθηκαν χθες στο εργοστάσιο συσκευασίας κρέατος στο Γκρίλι του Κολοράντο, στο οποίο απασχολούνται 3.000 εργαζόμενοι.

Σε ανακοίνωσή της, η JBS είπε ότι η κυβερνοεπίθεση έπληξε τους server που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις της στη Β. Αμερική και στην Αυστραλία. Η εταιρεία ενημέρωση τις αρχές και απευθύνθηκε σε ειδικούς για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση του προβλήματος.

Χιλιάδες Αυστραλοί εργαζόμενοι στα εργοστάσια κρέατος δεν δούλεψαν για δεύτερη μέρα χθες και υπουργός της κυβέρνησης δήλωσε ότι μπορεί να περάσουν μέρες μέχρι να ξαναρχίσει η παραγωγή. Η JBS είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας κρέατος και τροφίμων στην Αυστραλία, με 47 εργοστάσια σε όλη την χώρα.

Στις ΗΠΑ, η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 66.000 εργαζόμενους σε 84 σημεία της χώρας. Στην Αυστραλία απασχολεί 11.000 υπαλλήλους.

Ιδεώδεις στόχοι

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία εταιρεία τροφίμων πέφτει θύμα κυβερνοεπίθεσης. Τον περασμένο Νοέμβριο, το Campari Group, με έδρα το Μιλάνο, υπέστη παρόμοια επίθεση, η οποία προκάλεσε προσωρινή κατάρρευση των ηλεκτρονικών συστημάτων και διαρροή προσωπικών και εταιρικών στοιχείων.

Τον Μάρτιο, η Αμερικανική εταιρεία ποτών Molson Coors, ανακοίνωσε ότι μία κυβερνοεπίθεση επηρέασε την παραγωγή και το σύστημα διανομής.  

Ο Μπρετ Κάλοου, ειδικός σε τέτοιου είδους επιθέσεις της εταιρείας ασφαλείας Emsisoft, δήλωσε ότι εταιρείες σαν την JBS είναι ιδεώδεις στόχοι.

″Παίζουν βασικό ρόλο στην αλυσίδα διανομής τροφίμων και τέτοιες απειλές αυξάνουν την πιθανότητα ταχείας πληρωμής για τους δράστες” είπε χαρακτηριστικά.

Τον περασμένο μήνα, συμμορία χάκερ διέκοψε επί σχεδόν μία βδομάδα την λειτουργία του Colonial, του μεγαλύτερου αγωγού πετρελαίου στις ΗΠΑ, προκαλώντας τεράστιες ουρές πανικού σε βενζινάδικα. Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι πλήρωσε 4,4 εκατ. δολάρια στους χάκερ.

Σύμφωνα με τον Τζέισον Κράμπτρι, συνιδρυτή της QOMPLX, μιας εταιρείας με έδρα την Βιρτζίνια, που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, η Marriott, η FedEX και άλλες εταιρείες έχουν γίνει στόχοι κυβερνοεπιθέσεων. Πρόσθεσε δε ότι οι εταιρείες πρέπει να βελτιώσουν τον εντοπισμό των κακόβουλων στοιχείων στα συστήματά τους.

″Πολλοί οργανισμοί δεν είναι σε θέση να εντοπίσουν και να διορθώσουν τα ευάλωτα σημεία τους ταχύτερα από τους εχθρούς που πολεμούν” δήλωσε ο Κράμπτρι και πρόσθεσε ότι ο ρόλος της κυβέρνησης είναι βασικός. Η πρόσφατη απόφαση του Μπάιντεν για την κυβερνοασφάλεια, που απαιτεί βασικά μέτρα ασφαλείας για όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, είναι μία ”καλή αρχή”.