Κι όμως, δεν πρέπει να καθαρίζουμε με μπατονέτες τα αυτιά μας

Οι ειδικοί προτείνουν να αφήσουμε το αυτί να κάνει μόνο του τη «βρώμικη» δουλειά.

Το σώμα μας παράγει διάφορα είδη ουσιών και οι άνθρωποι έχουμε διαφορετικά επίπεδα ανοχής σε αυτές. Κάτι που μπορεί να γίνει πραγματικά ενοχλητικό είναι το κερί του αυτιού. Ωστόσο, είτε το πιστεύουμε είτε όχι, ακόμα και αυτή η ουσία εξυπηρετεί κάποιο σκοπό. Συνεπώς, οφείλουμε να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν πρόκειται να την αφαιρέσουμε.

Παρακάτω, οι ειδικοί αναλύουν όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την αντιμετώπιση του κεριού και τον καθαρισμό των αυτιών μας:

Πρώτα απ’ όλα, μάλλον δεν χρειάζεται να καθαρίσουμε τα αυτιά μας

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε το κερί του αυτιού μας. Το κερί αποτελεί ένα προστατευτικό κάλυμμα του ακουστικού πόρου. Είναι αδιάβροχο και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Βοηθά στην πρόληψη μολύνσεων του εξωτερικού τμήματος του αυτιού», επισημαίνει ο δρ. Έρικ Βόιγκ, αναπληρωτής καθηγητής στην Ωτορινολαρυγγολογία-Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου στο Grossman School of Medicine.

Εκτός από το ότι προστατεύει τα αυτιά μας από τη φθορά που προκαλεί το νερό, το κερί αποτρέπει την ξηρότητα, την φαγούρα και τις μολύνσεις στην περιοχή των αυτιών. Επιπρόσθετα, ομοίως με άλλα μέρη του σώματος, τα αυτιά «αυτοκαθαρίζονται», επομένως δεν χρειάζεται να πλένουμε την εσωτερική περιοχή.

Ορισμένοι άνθρωποι παράγουν πάρα πολύ κερί ή κερί μη φυσιολογικής σύστασης. Αν συγκαταλεγόμαστε σε αυτούς, ενδέχεται να είμαστε επιρρεπείς στις μολύνσεις από κερί και να απαιτείται ιατρική παρέμβαση για την αφαίρεση του κεριού του αυτιού μας, κάτι που ενδέχεται να βλάψει την ακοή. Αλλά για τους περισσότερους από εμάς, το κερί καθαρίζεται φυσικά στην καθημερινή μας ζωή.

«Το σώμα έχει ένα σύστημα για τη δημιουργία κεριού και την ώθησή του προς τα έξω. Καθώς μασάμε και μιλάμε, το δέρμα του ακουστικού πόρου κινείται και αυτό σπρώχνει το κερί προς τα έξω. Η παρέμβαση σε αυτό το σύστημα μπορεί να μπλοκάρει τον ακουστικό πόρο. Επομένως, ο καθαρισμός των αυτιών μπορεί να έχει το παράδοξο αποτέλεσμα να φράξει το αυτί», εξηγεί ο Δρ. Μπράντλει Μπλοκ, ωτορινολαρυγγολόγος-χειρουργός κεφαλής και τραχήλου και οικοδεσπότης του podcast «Physician’s Guide to Doctoring».

Open Image Modal
Jonathan Kitchen via Getty Images
Τα αυτιά μας «αυτοκαθαρίζονται» κατά τη διάρκεια της μέρας.

Αν όμως επιμένουμε να καθαρίσουμε τα αυτιά μας, ας αποφύγουμε τη χρήση μπατονέτας

Όταν ρωτάμε τους ανθρώπους για ποιόν σκοπό προορίζονται οι μπατονέτες, στις απαντήσεις συγκαταλέγεται ο καθαρισμός του αυτιού από το κερί. Ωστόσο, οι μπατονέτες μπορούν να χαράξουν τον ακουστικό πόρο, προκαλώντας αιμορραγία ή βλάβη του τυμπάνου του αυτιού. Συμπέρασμα: Δεν είναι τόσο καλή ιδέα να καθαρίζουμε τα αυτιά μας με μπατονέτες.

Εκτός από το γεγονός ότι ωθούν το κερί βαθύτερα με αποτέλεσμα να παγιδεύεται στο αυτί, οι μπατονέτες μπορεί να μας προκαλέσουν μολύνσεις του εξωτερικού τμήματος του αυτιού.

«Η απογύμνωση του αυτιού από το κερί ενδέχεται να αφήσει το δέρμα ξηρό, προκαλώντας φαγούρα», προσθέτει ο Μπλοκ.

Η καλύτερη μέθοδος για τον καθαρισμό των αυτιών μας είναι η πιο απλή

Εστιάζουμε στην εξωτερική περιοχή και σε οποιοδήποτε κομμάτι κεριού βρίσκεται ήδη στο δρόμο προς τα έξω. Οι γιατροί συνιστούν να αφήσουμε το σώμα να κάνει τη δουλειά του. Αφήνουμε το κερί να βγει από μόνο του. Στη συνέχεια με ένα υγρό πανάκι στο δάχτυλό μας καθαρίζουμε ό,τι πλησιάζει στο σημείο εισόδου.

Τόσο ο Μπλοκ όσο και ο Βόιγκ συνιστούν να αφήσουμε την διαδικασία του λουσίματος να καθαρίσει την περιοχή. Υπάρχουν επίσης προϊόντα όπως οι σταγόνες Debrox, που περιέχουν υπεροξείδιο του καρβαμιδίου και βοηθούν στη διάλυση του κεριού του αυτιού.

Για να καθαρίσoυμε το αυτί με ένα διάλυμα όπως το Debrox, φροντίζουμε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του προϊόντος. Γενικά, η διαδικασία περιλαμβάνει να ξαπλώσουμε στο πλάι, να ρίξουμε μερικές σταγόνες, να περιμένουμε μερικά λεπτά και έπειτα να σκουπίσουμε την περιοχή. Στη συνέχεια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζεστό νερό στο ντους για να ξεπλύνουμε το αυτί.

Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, δεν είναι ανάγκη να καθαρίσουμε το κερί του αυτιού μας, εκτός εάν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα. Ακόμη και τότε όμως, είναι καλύτερο να εμπιστευτούμε έναν επαγγελματία γιατρό.

Ο ακουστικός πόρος είναι ευαίσθητος και έχει πολλές νευρικές απολήξεις. Ένα ελαφρύ άγγιγμα που σε άλλο σημείο μπορεί να δημιουργούσε την αίσθηση «γαργαλητού» ενδέχεται να τραυματίσει το αυτί. Επιπλέον, όταν τοποθετούμε τις σταγόνες στο αυτί, προσέχουμε να μην πλησιάζουμε το τύμπανο.

Εφόσον διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, επισκεπτόμαστε αμέσως το γιατρό μας

Τα προβλήματα συσσώρευσης κεριού αποτελούν σπάνιο φαινόμενο, ωστόσο εάν προκύψει το συγκεκριμένο ζήτημα, αναζητούμε επαγγελματική βοήθεια άμεσα. Εάν φραγεί ο ακουστικός μας πόρος, μπορεί να αισθανόμαστε ότι φοράμε διαρκώς ωτοασπίδες, να αντιμετωπίζουμε δηλαδή δυσκολίες στην ακοή ή να αισθανόμαστε ότι η φωνή μας αντηχεί όταν μιλάμε.

Εφόσον παρατηρήσουμε μια ξαφνική αλλαγή στην ακοή, είναι αναγκαίο να επισκεφτούμε έναν επαγγελματία το συντομότερο δυνατό. Πολλά πράγματα που προκύπτουν στο αυτί και εκδηλώνονται με αλλαγές στην ακοή είναι επικίνδυνα, ενώ το διάστημα εντός του οποίου μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε είναι περιορισμένο.