Τα αναπάντεχα οφέλη του θυμού -Τι δείχνει νέα έρευνα

Τελικά είναι λάθος να κυνηγάμε σώνει και ντε την ευτυχία. Το μυστικό είναι στον συνδυασμό.
|
Open Image Modal
Sneksy via Getty Images

Kι όμως, απ′ ότι φαίνεται η ευτυχία είναι ένα υπερεκτιμημένο συναίσθημα. Κι αυτό που μας βοηθά να ολοκληρώνουμε τα πράγματα που είχαμε αφήσει στη μέση, είναι τελικά ο θυμός.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα μελέτη που διαπίστωσε ότι η οργή μπορεί να είναι ένα ισχυρό κίνητρο για να είμαστε παραγωγικοί και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία διεξήγαγε έρευνα με περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακινήθηκαν να βιώσουν ένα συγκεκριμένο συναίσθημα, όπως η χαρά, ο θυμός και η λύπη. Στη συνέχεια τους δόθηκε μια άσκηση, ή αλλιώς ένα πρότζεκτ, προκειμένου να το φέρουν εις πέρας.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες βρίσκονταν σε ουδέτερη συναισθηματική κατάσταση. Μεταξύ των εργασιών ήταν ο σχηματισμός παζλ, η επίλυση σταυρολέξων και απαιτητικά βιντεοπαιχνίδια.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θυμός συνήθως αποφέρει καλύτερη απόδοση και μάλιστα σε πιο σύντομο χρόνο.

Η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, η καθηγήτρια Χίδερ Λενκ δήλωσε σχετικά με τα συμπεράσματα της μελέτης:

«Συχνά πιστεύουμε ότι μια κατάσταση απόλυτης ευτυχίας είναι ιδανική προκειμένου να πετύχουμε όλα όσα επιθυμούμε. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι οι περισσότεροι θέτουμε την ευτυχία ως κυρίαρχο στόχο της ζωής μας. Κι όμως, ένας συνδυασμός που θα περιλαμβάνει και τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός, καλλιεργεί ένα πιο γόνιμο έδαφος προκειμένου να φέρουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις μας». 

Άλλα συναισθήματα που αποδείχθηκε πως έχουν θετικό αντίκτυπο στα επίπεδα της απόδοσής μας είναι η επιθυμία και η αίσθηση ότι διασκεδάζουμε. Όμως ο θυμός συνδέθηκε με αυξημένη επιτυχία σε όλους τους τομείς, βοηθώντας τους ανθρώπους να πετυχαίνουν τους στόχους τους.

«Τα ευρήματα είναι η απόδειξη ότι ο θυμός ενισχύει την προσπάθεια για την επίτευξη ενός επιθυμητού στόχου, με αποτέλεσμα συχνά να σημειώνονται μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, καταλήγει η καθηγήτρια Λενκ.

«Η έρευνά μας έρχεται να προστεθεί στα διαρκώς αυξανόμενα στοιχεία που θέλουν έναν συνδυασμό θετικών και αρνητικών συναισθημάτων να προάγει την ευημερία και τη χρήση αρνητικών συναισθημάτων να λειτουργεί ως εργαλείο ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε ορισμένες καταστάσεις».

(Με πληροφορίες από skynews).