Κι όμως, τα χρήματα μπορούν να εξασφαλίσουν την ευτυχία σύμφωνα με νέα μελέτη

Τα δεδομένα δείχνουν το χάσμα ευτυχίας μεταξύ πλούσιων και μεσαίου εισοδήματος ανθρώπων είναι μεγαλύτερο από ό,τι το χάσμα μεταξύ μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.
|
Open Image Modal
skynesher via Getty Images
Οι διακοπές σε πριβέ σκάφος είναι ένα προνόμιο που δεν μπορούν να έχουν όλοι...

Αυτό ακριβώς: Τα χρήματα προφανώς αγοράζουν την ευτυχία.

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια βρήκε μια ολοένα και πιο θετική σχέση μεταξύ χρημάτων και ευτυχίας.

Ο Ματ Κιλίνγκσγουορθ, ο οποίος παρακολουθεί την ευτυχία για το μεγάλης κλίμακας ερευνητικό του έργο, το trackyourhappiness.org, πήρε δείγμα 33.269 αμερικάνων ηλικίας 18-65 ετών με εισόδημα  τουλάχιστον 10.000 $ (9.1840 ευρώ) κάθε χρόνο, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις σε μια κλίμακα που ονομάζεται «ικανοποίηση από τη ζωή».

Ο Κιλίνγκσγουορθ χρησιμοποίησε επίσης δεδομένα από εξαιρετικά πλούσιους (άτομα με μέση καθαρή αξία μεταξύ 3 - 2,75 σε ευρώ - και 7,9 - 7,25 σε ευρώ - εκατομμυρίων δολαρίων), τα οποία συχνά λείπουν και είναι δύσκολο να αποκτηθούν.

«Ίσως οι πλούσιοι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους κάνοντας έρευνες», ανέφερε η μελέτη την οποία δημοσιεύει μόνος του και δεν αξιολογείται από κάποιον ακαδημαϊκό.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι το χάσμα ευτυχίας μεταξύ των πλούσιων και των συμμετεχόντων με μεσαίο εισόδημα ήταν μεγαλύτερο από ό,τι μεταξύ των συμμετεχόντων μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος...

«Η διαφορά στην ικανοποίηση από τη ζωή μεταξύ των πλουσίων και εκείνων με εισόδημα 70-80.000 δολαρίων ετησίως (64,274 -  73,456 ευρώ) ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τη διαφορά μεταξύ των όσων είχαν ετήσιο εισόδημα 70-80.000 δολαρίων [ετησίως] και του μέσου όρου των δύο ομάδων με το χαμηλότερο εισόδημα», είπε ο ίδιος σε σχέση με τα πορίσματα της μελέτης...

Ο Κιλίνγκσγουορθ είπε στον Guardian ότι εξεπλάγη από το πόσο μεγάλη είναι η συνολική διαφορά στην ευτυχία μεταξύ των ανθρώπων που είναι πλούσιοι και εκείνων που έχουν χαμηλό εισόδημα.

«Τα χρήματα είναι μόνο ένα από τα πολλά πράγματα που έχουν σημασία για την ευτυχία και μια μικρή διαφορά στο εισόδημα τείνει να συνδέεται με πολύ μικρές διαφορές στην ευτυχία», είπε ο Κιλίνγκσγουορθ. «Αλλά αν οι διαφορές στο εισόδημα/πλούτο είναι πολύ μεγάλες, μπορεί να είναι και οι διαφορές στην ευτυχία».

Αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με μια μελέτη του 2010 που πήρε ιδιαίτερη δημοσιότητα, η οποία διαπίστωσε ότι η ευτυχία αυξάνεται με το εισόδημα, όταν ανέρχεται σε περίπου 75.000 δολάρια (68,873 ευρώ) το χρόνο. 

Γιατί λοιπόν οι πλούσιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευτυχισμένοι; Η απάντηση μπορεί να φαίνεται προφανής, αλλά ο Κιλίνγκσγουορθ αναφέρει ότι είναι «πιο θεμελιώδης και ψυχολογικά πιο βαθιά από την απλή αγορά περισσότερων πραγμάτων».

Οπως είπε, «... νομίζω ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού που συμβαίνει είναι ότι, όταν οι άνθρωποι έχουν περισσότερα χρήματα, έχουν περισσότερο έλεγχο στη ζωή τους. Περισσότερη ελευθερία να ζήσουν τη ζωή που θέλουν να ζήσουν». 
Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι το ενδιαφέρον του για τη μελέτη της ευτυχίας πηγάζει από την επιθυμία να καταλάβει πώς να κάνει τη ζωή καλύτερη.

«Κατά ειρωνικό τρόπο, μέρος του λόγου που με ενδιαφέρει τόσο η ευτυχία είναι επειδή τα χρήματα από μόνα τους – τα οποία έχουμε ήδη αρκετά κίνητρα να επιδιώξουμε – είναι μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής εξίσωσης για την απόκτησή της. Έτσι, ένας από τους λόγους που μελετώ την ευτυχία είναι να διευρύνω τους ορίζοντές μας πέρα από πράγματα όπως τα χρήματα».

Και κατέληξε: «Τι θα κάναμε διαφορετικά αν παίρναμε το ζήτημα της ευτυχίας στα σοβαρά; Ως άτομα, οικογένειες, οργανώσεις και κοινωνίες; Είναι μια  ερώτηση για μακροπρόθεσμες απαντήσεις και όχι μια ερώτηση στην οποία θα έχουμε αμέσως τέλειες απαντήσεις».

ΠΗΓΗ: The Guardian