Έγινε γνωστός από την ταινία του Ντάνι Μπόιλ «28 Μέρες Μετά» πριν από είκοσι χρόνια και κάτι, και διάσημος από την τηλεοπτική σειρά «Peaky Blinders» όπου υποδύθηκε τον Τόμι Σέλμπι, αρχηγό μίας άγριας συμμορίας στο Μπέρμιγχαμ των αρχών του 20ου αιώνα.
Με το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου που απέσπασε για την ερμηνεία του στην ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν «Οπενχάιμερ», ο Κίλιαν Μέρφι, ένας ηθοποιός ο οποίος συνεχίζει να μην νιώθει άνετα με το παιχνίδι της δημοσιότητας, είδε το Χόλιγουντ να υποκλίνεται στο ταλέντο του.
Γεννημένος στα προάστια του Κορκ το 1976, ο μεγαλύτερος από τα τέσσερα παιδιά μίας μεσοαστικής οικογένειας, Κίλιαν, έστρεψε το βλέμμα για πρώτη φορά στην υποκριτική όταν ως μαθητής του γυμνασίου έλαβε μέρος σε μια θεατρική ομάδα. Στην πραγματικότητα, το ενδιαφέρον του ήταν η μουσική (που παραμένει μεγάλη αγάπη της ζωής του) -έπαιζε κιθάρα μαζί με τον αδερφό του Páidi σε ροκ συγκροτήματα από τα τέλη της εφηβείας του μέχρι στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας της ζωής του.
Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε σπουδές νομικής στο University College Cork, απέτυχε στις εξετάσεις του πρώτου έτους. Η καρδιά του είχε αρχίσει να χτυπάει αλλού. Έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο με μια θεατρική παράσταση το 1996, ακολούθησε ο Μπόιλ, η μαύρη κωμωδία «Intermission», το θρίλερ «Red Eye» και μετά, ο Κεν Λόουτς και η ταινία «Ο άνεμος χορεύει το κιρθάρι».
Η συνεργασία του με τον Κρίστοφερ Νόλαν άρχισε με την τριλογία «The Dark Knight» (2005-2012) και συνεχίστηκε με το «Inception» (2010) και τη «Δουνκέρκη» (2017).
«Είναι μια σχέση 20 ετών», δηλώνει για τον Νόλαν. «Γνωριστήκαμε όταν ήμασταν πολύ νεότεροι και κάναμε τα πρώτα βήματα στο σινεμά. Εκείνος ήταν πολύ πιο μπροστά από εμένα», λέει, προσθέτοντας ότι τρέφει «μεγάλο σεβασμό» για τον Βρετανό σκηνοθέτη.
Καθώς το Peaky Blinders πλησίαζε στο τέλος του, ο Μέρφι επιλέχτηκε για τον πιο καθοριστικό ρόλο της καριέρας του. Το «Oppenheimer» κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο -την ίδια μέρα με τη «Barbie»- και το φαινόμενο Barbenheimer βοήθησε και τις δύο ταινίες στο box office.
Αλλά η εμπορική επιτυχία ήταν μόνο η αρχή, καθώς η ταινία επαινέθηκε από τους κριτικούς και αγαπήθηκε από το κοινό, κερδίζοντας -μεταξύ πολλών άλλων βραβείων- επτά Όσκαρ.
«Κάναμε μια ταινία για τον άνθρωπο που δημιούργησε την ατομική βόμβα και καλώς ή κακώς, όλοι ζούμε στον κόσμο του Oppenheimer. Οπότε θα ήθελα να αφιερώσω το βραβείο σε όσους μάχονται για την ειρήνη», είπε ο Κίλιαν Μέρφι παραλαμβάνοντας το Όσκαρ.
Είναι ο τρίτος Ιρλανδός ηθοποιός που κερδίζει Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου, μετά τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο οποίος γεννήθηκε στο Λονδίνο αλλά έχει ιρλανδική υπηκοότητα, και τον Μπάρι Φιτζέραλντ που κέρδισε το βραβείο το 1945.
Ο Μέρφι ευχαρίστησε τον Κρίστοφερ Νόλαν και την παραγωγό Έμα Τόμας, όπως επίσης τους συνεργάτες και την οικογένειά του, τη σύζυγο και τους δύο γιους του, ενώ έκλεισε την ευχαριστήρια ομιλία του δηλώνοντας ότι είναι ένας «πολύ περήφανος Ιρλανδός».
Όπως εύστοχα είχε επισημάνει η Jenelle Riley στο Variety «Δεν υπάρχει είδος ή μέσο το οποίο να απέφυγε όλα αυτά τα χρόνια. Και ενώ κάποιες ταινίες μπορεί να μην λειτούργησαν στο σύνολό τους, ο Μέρφι πάντα λάμπει». Το Χόλιγουντ τώρα πια ξέρει.
Με πληροφορίες από BBC