Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων στην Κίνα που έχουν μολυνθεί από γρίπη των πτηνών φέτος προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι λένε ότι ένα στέλεχος του ιού, που κυκλοφορούσε στο παρελθόν, φαίνεται να έχει μεταλλαχθεί και μπορεί να είναι πιο μολυσματικό στους ανθρώπους.
Η Κίνα έχει αναφέρει 21 ανθρώπινες μολύνσεις με την παραλλαγή H5N6 της γρίπης των πτηνών το 2021 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σε σύγκριση με μόλις πέντε το περασμένο έτος..
Αν και οι αριθμοί είναι πολύ χαμηλότεροι από τους εκατοντάδες που μολύνθηκαν με H7N9 το 2017, οι λοιμώξεις είναι σοβαρές, αφήνοντας πολλούς σε κρίσιμη κατάσταση και τουλάχιστον έξι νεκρούς.
«Η αύξηση των ανθρώπινων κρουσμάτων στην Κίνα φέτος προκαλεί ανησυχία. Είναι ένας ιός που προκαλεί υψηλή θνησιμότητα», προειδοποιεί ο Τάις Κουίκεν, καθηγητής συγκριτικής παθολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ.
Τα περισσότερα κρούσματα είχαν έρθει σε επαφή με πουλερικά και δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, λέει ο ΠΟΥ, τονίζοντας ότι απαιτείται «επειγόντως» περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί ο κίνδυνος.
Ενώ έχουν αναφερθεί κρούσματα H5N6 στον άνθρωπο, δεν έχουν εντοπιστεί αντίστοιχα κρούσματα σε πουλερικά στην Κίνα από τον Φεβρουάριο του 2020. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πουλερικών στον κόσμο και κορυφαίος παραγωγός σε πάπιες, οι οποίες λειτουργούν ως δεξαμενή για τους ιούς της γρίπης.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι «η αυξανόμενη γενετική ποικιλότητα και η γεωγραφική κατανομή του H5N6 αποτελούν σοβαρή απειλή για τη βιομηχανία πουλερικών και την ανθρώπινη υγεία».
Οι ιοί της γρίπης των πτηνών κυκλοφορούν σε οικόσιτα και άγρια πτηνά, αλλά σπάνια μολύνουν τους ανθρώπους. Ωστόσο, η εξέλιξη των ιών, οι οποίοι έχουν αυξηθεί καθώς αυξάνονται οι πληθυσμοί των πουλερικών, αποτελεί μείζονα ανησυχία γιατί θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ιό που εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και να προκαλέσουν πανδημία.
Ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων από τον H5N6 σημειώθηκε στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν, αν και έχουν αναφερθεί κρούσματα και στις γειτονικές επαρχίες Τσονγκκίνγκ και Γκουανγκσί, καθώς και στις επαρχίες Γκουανγκντόνγκ, Ανχούι και Χουνάν.
Τουλάχιστον 10 οφείλονται σε ιούς γενετικά παρόμοιους με τον τύπο H5N8, που σάρωσε πτηνοτροφεία σε όλη την Ευρώπη τον περασμένο χειμώνα και προκάλεσε τον θάνατο άγριων πτηνών στην Κίνα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι πιο πρόσφατες μολύνσεις H5N6 στην Κίνα μπορεί να είναι μια νέα παραλλαγή.
«Μπορεί αυτή η παραλλαγή να είναι λίγο πιο μολυσματική (για τους ανθρώπους)... ή θα μπορούσε να υπάρχει περισσότερο ιικό φορτίο στα πουλερικά αυτή τη στιγμή και γι′ αυτό μολύνονται περισσότεροι άνθρωποι», σύμφωνα με τον Κουίκεν.
Η Κίνα εμβολιάζει τα πουλερικά κατά της γρίπης των πτηνών, αλλά το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε πέρυσι μπορεί να προστατεύσει μόνο εν μέρει από τους αναδυόμενους ιούς, αποτρέποντας μεγάλα ξεσπάσματα, αλλά επιτρέποντας στον ιό να συνεχίσει να κυκλοφορεί
Οι φάρμες στα σπίτια στην Κίνα είναι συνηθισμένες και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να προτιμούν να αγοράζουν ζωντανά κοτόπουλα στις αγορές.
Η πόλη Γκουιλίν στην περιοχή, η οποία είχε δύο ανθρώπινα κρούσματα τον Αύγουστο, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ανέστειλε το εμπόριο ζωντανών πουλερικών σε 13 αστικές αγορές και θα καταργήσει το εμπόριο εντός ενός έτους.