Κίνα: Χρηματική ανταμοιβή σε ζευγάρια εάν η νύφη είναι 25 ετών ή νεότερη

Η ανταμοιβή αποσκοπεί στην προώθηση της «κατάλληλης ηλικίας γάμου και τεκνοποίησης» - Εξαιρετικά χαμηλός ο δείκτης γονιμότητας, τι φταίει.
Open Image Modal
CHINA DAILY via Reuters

Μια κομητεία στην ανατολική Κίνα προσφέρει στα ζευγάρια μια «ανταμοιβή» 1.000 γιουάν (127 ευρώ) εάν η νύφη είναι ηλικίας 25 ετών ή νεότερη, το πιο πρόσφατο μέτρο για να δώσει κίνητρα στους νέους να παντρευτούν, εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων.

Η ανακοίνωση, ανέφερε ότι η ανταμοιβή αποσκοπεί στην προώθηση της «κατάλληλης ηλικίας γάμου και τεκνοποίησης» για τους πρώτους γάμους. Περιελάμβανε επίσης μια σειρά από επιδοτήσεις για τη φροντίδα των παιδιών, τη γονιμότητα και την εκπαίδευση για τα ζευγάρια που έχουν παιδιά.

Οι αρχές, ανησυχώντας για την μείωση του πληθυσμού της Κίνας πρώτη φορά εδώ και έξι δεκαετίες και για την ταχεία γήρανση του πληθυσμού της, δοκιμάζουν μια σειρά από επείγοντα μέτρα για την αύξηση του ποσοστού γεννήσεων, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών κινήτρων και βελτιωμένων παροχών φροντίδας παιδιών.

Το νόμιμο κατώτατο όριο ηλικίας για γάμο στην Κίνα είναι τα 22 έτη για τους άνδρες και τα 20 για τις γυναίκες, αλλά ο αριθμός των ζευγαριών που παντρεύονται μειώνεται. Το γεγονός αυτό έχει μειώσει τα ποσοστά γεννήσεων, λόγω των επίσημων πολιτικών που δυσκολεύουν τις ανύπαντρες γυναίκες να αποκτήσουν παιδιά.

Open Image Modal
Νεόνυμφα ζευγάρια παρευρίσκονται σε ομαδική γαμήλια τελετή πριν από το Φεστιβάλ Qixi,την κινεζική Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στην επαρχία Guizhou της Κίνας(19/8/2023).
VCG via Getty Images

 

Τι φταίει που δε θέλουν να παντρευτούν οι νέοι

Τα ποσοστά των γάμων έφτασαν σε χαμηλό ρεκόρ το 2022, στα 6,8 εκατομμύρια, το χαμηλότερο από το 1986, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Πέρυσι έγιναν 800. 000 λιγότεροι γάμοι από ό,τι το 2021.

Ο δείκτης γονιμότητας της Κίνας, που είναι ήδη ένας από τους χαμηλότερους στον κόσμο, εκτιμάται ότι μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο - ρεκόρ του 1,09 το 2022, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πολλές γυναίκες έχουν αποθαρρυνθεί σχετικά με το να αποκτήσουν παιδιά λόγω του υψηλού κόστους φροντίδας και της διακοπής της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Οι διακρίσεις λόγω φύλου και τα παραδοσιακά στερεότυπα για τις γυναίκες που φροντίζουν τα παιδιά τους εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι αυξανόμενες ανησυχίες για την υγεία της κινεζικής οικονομίας είναι επίσης βασικοί παράγοντες που αποτρέπουν τους νέους Κινέζους από το να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά.