Κίνα: Επιστήμονες εντόπισαν μυστηριώδη ιό που μεταδίδεται από τσιμπούρια

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2019, όταν ένα τσιμπούρι δάγκωσε έναν ασθενή κατά την επίσκεψη σε πάρκο υγροτόπων στην Εσωτερική Μογγολία.
Open Image Modal
Tick. insect.
iiievgeniy via Getty Images

Τα τσιμπούρια ευθύνονται για τη διάδοση περισσότερων από 25 ασθενειών ανθρώπων και ζώων. Ενώ μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με μερικές από αυτές - όπως η νόσος του Lyme - υπάρχουν πολλές άλλες που πιθανώς δεν έχετε ακούσει ποτέ, συμπεριλαμβανομένων μερικών που έχουν ανακαλυφθεί μόνο τα τελευταία χρόνια, όπως ο ιός των υγροτόπων.

Σε μια νέα μελέτη περίπτωσης, ερευνητές στην Κίνα δημοσίευσαν λεπτομέρειες σχετικά με τον ιό των υγροτόπων. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2019, όταν ένα τσιμπούρι δάγκωσε έναν ασθενή κατά την επίσκεψη σε πάρκο υγροτόπων στην Εσωτερική Μογγολία και εισήχθη στο νοσοκομείο με συμπτώματα πυρετού, κεφαλαλγίας και εμετού που εξελίχθηκε σε δυσλειτουργία πολλαπλών οργάνων.

Για να κατανοήσουν την αιτία της ασθένειας, οι ερευνητές ανέλυσαν την αλληλουχία του γενετικού υλικού που εξήχθη από ένα δείγμα αίματος για να βρουν τον ιό που ευθύνεται για την ασθένεια.

Βρήκαν έναν προηγουμένως άγνωστο ιό - έναν στενό συγγενή άλλων ιών που μεταδίδονται από τσιμπούρια, συμπεριλαμβανομένου του επικίνδυνου ιού του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό, ο οποίος έχει ποσοστό θνησιμότητας 30%. Ο ιός των υγροτόπων είναι μέλος του γένους των ορθοναϊροϊών στην οικογένεια των Nairoviridae.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα εξέτασε άλλους ασθενείς από όλη τη βορειοανατολική Κίνα που είχαν αναπτύξει οξύ πυρετό μέσα σε ένα μήνα από το τσίμπημα του τσιμπουριού. Αυτό τους οδήγησε στον εντοπισμό άλλων 17 περιπτώσεων μόλυνσης από τον ιό των υγροτόπων - επιβεβαιώνοντας ότι ο ιός ήταν καλά εδραιωμένος στην περιοχή.

Στη συνέχεια, η ομάδα πραγματοποίησε μια μεγάλης κλίμακας οικολογική έρευνα για να κατανοήσει την πηγή του ιού των υγροτόπων.

Μέχρι στιγμής, ο ιός των υγροτόπων έχει βρεθεί μόνο στη βορειοανατολική Κίνα. Ωστόσο, το είδος τσιμπουριού που εμπλέκεται στη μετάδοσή του έχει πολύ ευρύτερη κατανομή σε όλη την Ευρώπη και την Ασία, επομένως είναι πιθανό ο ιός να είναι πολύ πιο διαδεδομένος.

 

 

Ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια

Γιατί λοιπόν φαίνεται ότι βρίσκουμε πολλές νέες ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια αυτή τη στιγμή;

Πρώτον, πολλές ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια έχουν μη ειδικά συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκεφάλους και κόπωση, με αποτέλεσμα να συγχέονται εύκολα με άλλες κοινές ασθένειες. Επιπλέον, οι ασθένειες που μεταδίδονται με τσιμπούρια δεν είναι μεταδοτικές.

Συνολικά, αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν πολύ δύσκολη την εντόπιση μιας ασθένειας που μεταδίδεται από τσιμπούρια για πρώτη φορά. Ωστόσο, οι νέες τεχνικές γενετικής αλληλουχίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό του ιού του υγροτόπου, έχουν διευκολύνει τον εντοπισμό νέων παθογόνων .

Δεύτερον, ακόμα κι αν ανιχνευτεί ένα νέο παθογόνο σε έναν ασθενή, η σύνδεσή του με τσιμπούρια δεν είναι πάντα απλή. Πολλοί άνθρωποι δαγκώνονται από τσιμπούρια χωρίς να το γνωρίζουν.

Επιπλέον, για πολλές ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια, η έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να καθυστερήσει, επομένως η σύνδεσή τους με ένα τσίμπημα τσιμπουριού δεν είναι προφανές βήμα. Για παράδειγμα, τα συμπτώματα της νόσου του Lyme εμφανίζονται συνήθως τρεις έως δέκα εβδομάδες μετά από ένα δάγκωμα.

Τρίτον, η ιατρική συνείδηση των ασθενειών που μεταδίδονται με τσιμπούρια - ιδιαίτερα εκείνων που είναι αναδυόμενες ή σπάνιες - είναι αποσπασματική και, σε πολλά μέρη του κόσμου, οι πόροι που απαιτούνται για τη διάγνωσή τους συχνά απλώς δεν υπάρχουν.

Αυτές οι ελλείψεις αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι τα περισσότερα παθογόνα που μεταδίδονται από τσιμπούρια έχουν περιγραφεί σχετικά πρόσφατα. Ακόμη και η αιτία της νόσου του Lyme δεν ήταν κατανοητή μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έτσι, η επιστημονική και ιατρική κατανόηση των ασθενειών που μεταδίδονται από τα τσιμπούρια δεν είναι ακόμα τόσο καλά εδραιωμένη όσο για πολλές άλλες μολυσματικές ασθένειες.

Αυτοί οι παράγοντες καθιστούν δύσκολο τον προσδιορισμό του εάν οι ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια είναι πραγματικά σε άνοδο ή αν χρειάζεται απλώς να βελτιώσουμε την επιτήρηση και τη διάγνωση.

Σε εύκρατα μέρη του βόρειου ημισφαιρίου, η νόσος του Lyme παραμένει μακράν η πιο κοινή ασθένεια που μεταδίδεται από τσιμπούρια. Ωστόσο, άλλες ασθένειες αναφέρονται όλο και περισσότερο. Η ανθρώπινη αναπλάσμωση γίνεται πιο συχνή στις ΗΠΑ και τα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κονγκό αυξάνονται στη νότια και ανατολική Ευρώπη .

Για να προστατευτείτε από ασθένειες που μεταδίδονται με τσιμπούρια, θα πρέπει να φοράτε μακριά παντελόνια και να χρησιμοποιείτε απωθητικά σπρέι όταν κάνετε πεζοπορία και κατασκήνωση σε χλοώδεις και δασώδεις περιοχές. Ελέγξτε καλά τον εαυτό σας (και τον σκύλο σας) για τσιμπούρια όταν επιστρέψετε στο σπίτι.

Εάν σας δαγκώσει, αφαιρέστε το τσιμπούρι το συντομότερο δυνατό προσεκτικά για να αποφύγετε να αφήσετε τα στοματικά μέρη του τσιμπουριού κολλημένα στο δέρμα σας. Εάν εμφανίσετε εξάνθημα, πυρετό ή συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, πηγαίνετε στον γιατρό σας και ενημερώστε του για το τσίμπημα.

Πηγή: Science Alert