Κίνα: Μερική χαλάρωση των μέτρων για την Covid-19

Ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα τελειώσει η πολιτική «μηδενικής Covid».
Open Image Modal
.
THOMAS PETER via REUTERS

Η Κίνα χαλαρώνει κάποια από τα πιο αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού στον κόσμο και οι αρχές λένε πως οι νέες παραλλαγές είναι ηπιότερες, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν αυτό θα έδινε τέλος στην πολιτική «μηδενικής Covid» που περιορίζει εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους και πυροδότησε διαμαρτυρίες και εκκλήσεις για παραίτηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Τη Δευτέρα επετράπη σε πολίτες στο Πεκίνο και τουλάχιστον άλλες 16 πόλεις να επιβιβάζονται σε λεωφορεία και μετρό χωρίς τεστ κατά τις προηγούμενες 48 ώρες για πρώτη φορά εδώ και μήνες. Βιομηχανικά κέντρα όπως η Γκουανγκτζού κοντά στο Χονγκ Κονγκ άνοιξαν ξανά αγορές και επιχειρήσεις, ενώ προέβησαν σε άρση των περισσότερων περιορισμών στις μετακινήσεις, διατηρώντας παράλληλα περιορισμούς σε γειτονιές με μολύνσεις.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα σχέδια για εμβολιασμό εκατομμυρίων ανθρώπων άνω των 70 και 80 ετών, προϋπόθεση για τον τερματισμό περιορισμών της «zero-Covid» που κρατούν τους περισσότερους επισκέπτες εκτός Κίνας και έχουν προκαλέσει προβλήματα στον κατασκευαστικό τομέα και το διεθνές εμπόριο. Αυτό δημιούργησε ελπίδες για ένα γρήγορο τέλος στην «μηδενική Covid». Ωστόσο ειδικοί σε θέματα υγείας και οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα έρθουν τα μέσα του 2023 και πιθανώς το 2024 πριν τα ποσοστά εμβολιασμού είναι αρκετά υψηλά και τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να διαχειριστούν μια πιθανή έξαρση κρουσμάτων.

«Η Κίνα δεν είναι έτοιμη να ανοίξει γρήγορα ακόμα» ανέφεραν τη Δευτέρα οικονομολόγοι της Morgan Stanley. «Αναμένουμε να παραμείνουν περιοριστικά μέτρα...οι περιορισμοί θα μπορούσαν και πάλι να αυστηροποιηθούν δυναμικά σε μικρότερες πόλεις εάν αυξηθούν οι νοσηλείες».

Οι αλλαγές αυτές έρχονται μετά από διαδηλώσεις που απαιτούσαν τερματισμό της «μηδενικής Covid», μα συνάδουν με τις υποσχέσεις του κομμουνιστικού κόμματος νωρίτερα για τη μείωση της αναταραχής μέσω χαλάρωσης της καραντίνας και άλλων περιορισμών. Οι αλλαγές έχουν προβληθεί πολύ, στο πλαίσιο μιας πιθανής προσπάθειας για εξευμενισμό της κοινής γνώμης, μα δεν υπάρχουν ενδείξεις ως προς το αν κάποιες έγιναν ως αντίδραση στις διαδηλώσεις στη Σαγκάη και άλλες πόλεις.

Παρόλα αυτά, διεθνείς επενδυτές φάνηκαν να επιδοκιμάζουν τις προοπτικές μιας ευρύτερης αλλαγής πολιτικής, στον απόηχο των διαδηλώσεων του προηγούμενου μήνα και της αύξησης της οικονομικής πίεσης. Τρία χρόνια μέσα στην πανδημία, τα μέτρα μηδενικής ανοχής στην Κίνα – από τα κλειστά σύνορα μέχρι τα συχνά lockdowns- έρχονται σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, που σε μεγάλο βαθμό έχει αποφασίσει να ζήσει με τον ιό. Η αυστηρή αυτή προσέγγιση έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αλλά και ψυχολογική πίεση σε εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες της χώρας, οδηγώντας στις πιο έντονες δημόσιες εκφράσεις δυσαρέσκειας στην κινεζική ενδοχώρα από τότε που ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία το 2012.

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters