Κίνα: Μεγάλη απάτη σε ενυδρείο με «φάλαινα καρχαρία» - Δεν είναι αυτό που φαίνεται

Ορισμένοι από τους εξοργισμένους επισκέπτες ζήτησαν την επιστροφή των χρημάτων τους.
Open Image Modal
Xiaomeisha Sea World
Χ/China Xinhua News

Οι λάτρεις των ενυδρείων στην Κίνα έμειναν άναυδοι όταν ανακάλυψαν ότι ένας πολυδιαφημισμένος γιγάντιος φαλαινοκαρχαρίας που εκτέθηκε ήταν στην πραγματικότητα ρομπότ.

Το Xiaomeisha Sea World στο Σεντζέν άνοιξε ξανά τις πύλες του την 1η Οκτωβρίου για να παρουσιάσει τον... καρχαρία-σταρ, αφού είχε κλείσει για πέντε χρόνια για ανακαίνιση.

Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας δοκιμαστικής λειτουργίας του, το θαλάσσιο πάρκο που εκτείνεται σε 60.000 τ.μ. προσέλκυσε περίπου 100.000 επισκέπτες που πλήρωσαν περίπου 35 ευρώ ο καθένας για να εισέλθουν στο ενυδρείο. Αλλά, προς μεγάλη απογοήτευσή τους, ο μεγαλοπρεπής καρχαρίας που περιφερόταν στη μεγάλη δεξαμενή αποδείχθηκε ότι ήταν μια τεχνολογική απάτη.

Ορισμένοι από τους εξοργισμένους επισκέπτες ζήτησαν την επιστροφή των χρημάτων τους, ενώ άλλοι κατέφυγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να κατακεραυνώσουν το θαλάσσιο πάρκο. 

Το Sea World υποστήριξε ότι ξόδεψε εκατομμύρια γιουάν για να κατασκευάσει τον ρομποτικό καρχαρία για να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία που απαγορεύει το εμπόριο φαλαινοκαρχαριών. Το 2019, η Κίνα απαγόρευσε την αφαίρεση πτερυγίων καρχαριών μαζί με την εσκεμμένη αλίευση καρχαριών στην ανοιχτή θάλασσα.

Το Sea World υποστήριξε επίσης ότι η πρόθεσή του δεν ήταν ποτέ να «ψαρέψει» τους επισκέπτες. «Ακόμα κι αν είναι για λόγους προστασίας των ζώων, θα προτιμούσα να μην είχαν κανένα φαλαινοκαρχαρία , παρά να μας παρουσιάζουν ένα ψεύτικο», δήλωσε ένας Κινέζος χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τη New York Post.

 

 

Μια εταιρεία στην Σενγιάνγκ ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι παρήγαγε τον πρώτο έξυπνο ρομποτικό φαλαινοκαρχαρία στον κόσμο που μπορεί να κολυμπάει, να επιπλέει, να καταδύεται, να ανοίγει και να κλείνει το στόμα του. Ο βιονικός καρχαρίας είχε μήκος σχεδόν πέντε μέτρα και ζύγιζε 350 κιλά, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης CGTN.

Ο καρχαρίας μπορούσε να χειρίζεται εξ αποστάσεως και ήταν εξοπλισμένος με χαρακτηριστικά όπως η ελεγχόμενη από πρόγραμμα κολύμβηση και η βιονική πρόωση πολλαπλών αρθρώσεων. Το ρομπότ μπορούσε να κολυμπήσει με μέγιστη ταχύτητα 0,7 μέτρα ανά δευτερόλεπτο και να καταδυθεί σε βάθος 20 μέτρων, σύμφωνα με το CGTN.

Πηγή: Independent