Λίγες ημέρες πριν από τη Τρίτη συνεχόμενη θητεία του κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, το Πεκίνο ζει μια απροσδόκητη διαμαρτυρία πολιτών, κατά της πολιτικής αλλά και του ίδιου του κινέζου προέδρου.
Φωτογραφίες που κυκλοφορούν σήμερα στο Twitter, δείχνουν δύο πανό αναρτημένα σε μια κεντρική λεωφόρο του Πεκίνου που καλούσε τους πολίτες σε απεργία και εξέγερση.
«Πείτε όχι στο τεστ Covid, ναι στο φαγητό. Όχι στο lockdown, ναι στην ελευθερία. Όχι στο ψέμα, ναι στην αξιοπρέπεια. Όχι στην πολιτιστική επανάσταση, ναι στη μεταρρύθμιση. Όχι στον μεγάλο ηγέτη, ναι στην ψήφο. Μην είσαι σκλάβος, γίνε πολίτης», γράφει ένα πανό.
Ενώ το δεύτερο ήταν ακόμη πιο συγκεκριμένο. «Κάντε απεργία, απομακρύνετε τον δικτάτορα και εθνικό προδότη Xi Jinping» ενώ στις φωτογραφίες φαίνεται καπνός δίπλα από μια γέφυρα, αν και το αμερικανικό δίκτυο CNN δεν επιβεβαιώνει τους καπνούς και τις φωτιές στην συγκεκριμένη περιοχή.
Ωστόσο, υπήρχαν δυνάμεις ασφαλείας στη γύρω περιοχή αν και κανείς κρατικός αξιωματούχος δεν δέχθηκε να δώσει πληροφορίες για το περιστατικό.
Η δημόσια διαμαρτυρία κατά της ανώτατης ηγεσίας του Κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος είναι εξαιρετικά σπάνια στην Κίνα, ειδικά ενόψει σημαντικών πολιτικών συναντήσεων, όταν οι αρχές μετατρέπουν το Πεκίνο σε φρούριο για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας.
Και το εθνικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που γίνεται κάθε πέντε χρόνια και ξεκινά την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην Κίνα.
Η οικονομία ο μόνος αντίπαλός του
Ο Σι Τζιπίνγξ είναι ο αναμφισβήτητος νικητής του 20 συνεδρίου, καθώς η επανεκλογή του θεωρείται βέβαιη, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για μια δια βίου διακυβέρνηση.
Σύμφωνα με το CNN, o Σι, ο πιο ισχυρός και αυταρχικός ηγέτης της Κίνας εδώ και δεκαετίες, έχει πραγματοποιήσει μια σαρωτική καταστολή για να συντρίψει τις διαφορετικές απόψεις εντός του κόμματος αλλά και στην πολυπληθή κινεζική κοινωνία.
Η δρακόντεια πολιτική του για μηδενικό Covid έχει προκαλέσει τεράστια αντίδραση στους κινέζους που βίωσαν απάνθρωπες καταστάσεις τον περασμένο χειμώνα.
Όμως ελάχιστες πληροφορίες βγαίνουν έξω από τα σύνορα της χώρας. Η αμφισβήτηση της πολιτικής του Σι , που δεν μπορεί να κάνει η κοινωνία έρχεται μέσα από την οικονομία καθώς η ανάπτυξη εξανεμίζεται και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη «μπάζει νερά».