Επιστήμονες στην Κίνα άρχισαν να σκάβουν μια τρύπα 10.000 μέτρων στη Γη, τη βαθύτερη απόπειρα που έγινε ποτέ στη χώρα.
Σκάβοντας μέσα από δέκα στρώματα βράχου, η ομάδα ελπίζει να φτάσει σε βράχους από την Κρητιδική Περίοδο, το στρώμα που είναι γνωστό ως Κρητιδικό Σύστημα, το οποίο χρονολογείται πριν από 145 εκατομμύρια χρόνια.
Το έργο, το οποίο ξεκίνησε την Τρίτη (30/5), θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ορυκτών πόρων καθώς και για την αξιολόγηση περιβαλλοντικών κινδύνων όπως σεισμοί και ηφαιστειακές εκρήξεις, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η τρύπα, αν και θα είναι εντυπωσιακά βαθιά, δεν θα είναι η βαθύτερη τρύπα που κατασκευάστηκε από τον άνθρωπο στη Γη. Αυτός ο τίτλος πηγαίνει στο Kola Superdeep Borehole, στη χερσόνησο Κόλα στη βορειοδυτική Ρωσία. Η τρύπα αυτή έφτανε τα 11.034 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι βράχοι βαθιά κάτω από τη Γη ήταν πολύ πιο υγροί από ό,τι περίμεναν.
Οι επιστήμονες πίστευαν ότι το νερό δεν θα διαπερνούσε τόσο βαθιά το βράχο. Περίμεναν επίσης να βρουν ένα στρώμα βασάλτη κάτω από τον γρανίτη.
Το σκάψιμο στη Γη δεν ήταν ποτέ κάτι τόσο έυκολο. Μια αμερικανική ομάδα τη δεκαετία του 1960 έφτασε τα 183 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, περνώντας από 13 μέτρα βασάλτη στο ανώτερο στρώμα του ωκεάνιου φλοιού πριν ακυρωθεί το έργο λόγω κακής διαχείρισης και οικονομικών προβλημάτων.
Ο φλοιός της γης είναι πολύ λεπτός για τα γεωλογικά δεδομένα, αλλά πολύ παχύς για τον τρυπήσουμε. Ωστόσο υπάρχουν ερευνητικές ομάδες που πιστεύουν ότι μπορούν να το καταφέρουν.
Ο γήινος φλοιός καλύπτεται κατά 71% από τους ωκεανούς, δηλαδή νερό.
Ο φλοιός βρίσκεται πάνω από το μανδύα, ενώ σε πολλά σημεία μεταξύ των δύο παρεμβάλλεται μάγμα.
Ο φλοιός της γης δεν είναι ενιαίος, όπως της Αφροδίτης, αλλά διασπασμένος σε τεκτονικές πλάκες. Τα πετρώματα του φλοιού και ο αέρας της γης ανανεώνονται, επειδή ο φλοιός μεταβάλλεται συχνά από γεωλογική άποψη. Αυτή η ευμεταβλητότητα οφείλεται στο μικρό πάχος του φλοιού και στην εσωτερική θερμική ενέργεια του πυρήνα, η οποία μεταφέρεται στο φλοιό μέσω ρευμάτων μάγματος του μανδύα.
Οι τεκτονικές πλάκες απομακρύνονται, συγκρούονται και τρίβονται μεταξύ τους, δημιουργώντας λεκάνες που γεμίζουν με νερό (ωκεανούς) και όρη. Η Γη είναι ο μοναδικός εσωτερικός πλανήτης του εσωτερικού ηλιακού συστήματος που διατηρεί μια σχετικά αυξημένη θερμοκρασία λόγω και του φλοιού της.