Η Κίνα αναβαθμίζει τους σκύλους από φαγώσιμα σε κατοικίδια για πρώτη φορά στην ιστορία

Η αρχή έγινε από την Σεντσέν, που απαγόρευσε την βρώση σκυλιών, γατιών και αγρίων ζώων.
Open Image Modal
Σκύλοι προς πώληση στο Φεστιβάλ Φαγώματος Σκύλων, που γίνεται στη νότιο Κίνα, στο Θερινό Ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου).
ASSOCIATED PRESS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κίνας, οι σκύλοι δεν είναι -και- για φάγωμα. Στο πλαίσιο των περιορισμών στο εμπόριο και την κατανάλωση ζώων λόγω κορονοϊού, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι από τώρα και εις το εξής οι σκύλοι είναι ”ζώα συντροφιάς” και όχι ζώα εκτροφής.

Σύμφωνα με τις γενικές κατευθύνσεις του υπουργείου Γεωργίας της Κίνας, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, οι σκύλοι εξελίχθηκαν από “παραδοσιακά ζώα εκτροφής σε ζώα συντροφιάς, στο πλαίσιο “της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού και του δημόσιου αισθήματος αγάπης και προστασίας των ζώων”.

Η εμφάνιση του κορονοϊού συνδέθηκε με μία ανοιχτή αγορά της πόλης Γουχάν, στην οποία ζώα σφάζονται και πωλούνται ως τρόφιμα. Όταν οι επιστημονικές έρευνες κατέληξαν ότι η πιθανότερη πηγή μετάδοσης του ιού στους ανθρώπους ήταν ένα είδος νυχτερίδας, η Κίνα απαγόρευσε το εμπόριο αγρίων ζώων - το οποίο απέφερε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Το πρώτο βήμα είχε γίνει στις 2 Απριλίου, όταν οι αρχές της πόλης Σεντσέν ανακοίνωσαν ότι από την Πρωτομαγιά απαγορεύεται η κατανάλωση σκυλιών και γατιών. 

Οι σκύλοι χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στην κουζίνα της νότιας Κίνας, όπως  τα βατραχοπόδαρα και οι χελώνες, τα οποία λίγο έλειψε να μπουν στην απαγορευμένη λίστα, αλλά μετά τις έντονες αντιδράσεις, μπορούν να τρώγονται ελεύθερα.