Κίνα: Το πρώτο εναέριο τρένο μαγνητικής αιώρησης

Δεν υπάρχουν ούτε είναι αναγκαίες ζώνες ασφαλείας και ακόμα στους επιβάτες επιτρέπεται να μετακινούνται ελεύθεροι μέσα σε αυτό.
Open Image Modal
.
South China Morning Post

Η Κίνα εγκαινίασε το πρώτο στον κόσμο τρένο μαγνητική αιώρησης (maglev) κατασκευασμένο με μόνιμους μαγνήτες που μπορεί να κρατά ένα «εναέριο τρένο» για πάντα στον αέρα, ακόμα και όταν δεν τροφοδοτείται με ρεύμα.

Η πειραματική Red Rail μήκους 800 μέτρων στο Σινγκόο της νότιας Κίνας χρησιμοποιεί ισχυρούς μαγνήτες πλούσιους σε στοιχεία σπάνιων γαιών για να παράγει μια απωθητική δύναμη αρκετά ισχυρή ώστε να ανυψώνει ένα τρένο με 88 επιβάτες στον αέρα.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες υπάρχουσες γραμμές maglev, η ράγα λειτουργεί περίπου 10 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Σύμφωνα με την South China Morning Post το Red Train που κινείται σε ύψος δέκα μέτρων με ταχύτητα περίπου 80 χλμ./ώρα βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική φάση λειτουργίας και καλύπτει μια απόσταση περίπου ενός χλμ.

Παρ′ όλη τη μεγάλη ταχύτητα του μαγνητικού τρένου, η περίπτωση εκτροχιασμού είναι εξαιρετικά απίθανη λόγω των κατώτερων πλαϊνών μερών του, τα οποία εφαρμόζουν στην γραμμή με τέτοιον τρόπο σαν να την «αγκαλιάζουν».

Επιπρόσθετα, δεν υπάρχουν ούτε είναι αναγκαίες ζώνες ασφαλείας και ακόμα στους επιβάτες επιτρέπεται να μετακινούνται ελεύθεροι μέσα σε αυτό, κατά την διάρκεια που κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Open Image Modal
.
South China Morning Post

Εάν το ηλεκτρικό ρεύμα κοπεί, ορισμένα ειδικά τροφοδοτικά από μπαταρίες εντός του τρένου φρένα δημιουργούν αντίθετο μαγνητικό πεδίο που ελαττώνει στα δέκα χιλιόμετρα την ώρα την ταχύτητα του τρένου. Την στιγμή εκείνη, αυτό στέκεται απαλά πάνω σε συγκεκριμένες ράβδους και ολισθαίνει μέχρι την πλήρη ακινητοποίησή του.

Έχουν παρουσιαστεί διάφορα μοντέλα τρένων maglev αλλά στην Κίνα που είναι από τις χώρες που χρησιμοποιούν αυτά τα τρένα και εξελίσσουν την τεχνολογία τους τέθηκε σε λειτουργία ένα εναέριο μαγνητικό τρένο. Το τρένο που ονομάστηκε Red Rail βρίσκεται στην επαρχία Τζιανγκξί στη νότια Κίνα και δεν χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνήτες αλλά τους αποκαλούμενους μόνιμους μαγνήτες.

Open Image Modal
.
South China Morning Post

Οι μαγνήτες αυτοί διατηρούν τις μαγνητικές τους ιδιότητες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατασκευάζονται από χάλυβα ή ειδικά κράματα τα λεγόμενα μαγνητικά κράματα.

Τις μαγνητικές τους ιδιότητες τις αποκτούν είτε με τριβή με φυσικό μαγνήτη, είτε με την εισαγωγή χάλυβα μέσα σε πηνίο που διαρρέεται όμως από συνεχές ρεύμα. Οι μόνιμοι μαγνήτες έχουν συνήθως σχήμα ράβδου ή πετάλου ή μαγνητικής βελόνας.