Ανώτερος αξιωματούχος της κινεζικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι, χωρίς επαρκή τιμωρία, οι αφερέγγυοι πολίτες απλά θα ενθαρρύνονταν, αφού αναφέρθηκε πως το σύστημα «κοινωνικής αξιοπιστίας/ φερεγγυότητας» (social credit) της χώρας είχε μπλοκάρει πάνω από 11.14 εκατ. πτήσεις και 4,25 ταξίδια με τρένα υψηλών ταχυτήτων ως το τέλος του Απριλίου.
Ένα βελτιωμένο σύστημα «κοινωνικής φερεγγυότητας» απαιτείται έτσι ώστε οι «αφερέγγυοι άνθρωποι να χρεοκοπούν», είπε ο Χου Γιουντσούν, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης του Κρατικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το Sina Finance, σε ετήσιο forum στο Πεκίνο το Σάββατο.
«Αν δεν αυξήσουμε το κόστος του να καθίστασαι αφερέγγυος, ενθαρρύνουμε τους αφερέγγυους να συνεχίζουν» είπε ο Χου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των κινεζικών Global Times.
Επίσης, σύμφωνα με τη Μενγκ Γουέι, εκπρόσωπο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, έχουν δημοσιευτεί τα ονόματα 33.000 εταιρειών που έχουν παραβιάσει νόμους και κανονισμούς.
Ο Ζι Ζενφένγκ, ειδικός σε νομικά θέματα της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών στο Πεκίνο, είπε στους Global Times ότι η φράση «οι αφερέγγυοι να χρεοκοπούν» πιάνει το νόημα, αλλά είναι υπεραπλούστευση.
«Το πώς κάποιος περιορίζεται από άποψης δημοσίων υπηρεσιών ή επιχειρηματικών ευκαιριών θα έπρεπε να συνάδει με το πώς και σε τι έκταση έχει χάσει τη φερεγγυότητά του» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η τιμωρία θα έπρεπε να είναι ανάλογη με την πράξη.
Όπως διευκρινίζεται σε δημοσίευμα του Business Insider, το συγκεκριμένο σύστημα είναι στην ουσία μια συλλογή από «μαύρες λίστες», αρκετές εκ των οποίων είναι σε εθνικό επίπεδο. Η καθεμιά αποτελείται από παρόμοια αδικήματα και καθορίζει τις τιμωρίες που αντιμετωπίζουν οι παραβάτες. Θεωρείται πως οι περισσότερες από τις περιπτώσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Χου είχαν να κάνουν με χρέη- με τους οφειλέτες να μην μπορούν να ταξιδεύουν με αεροπλάνα και τρένα υψηλών ταχυτήτων, ή να μένουν σε ακριβά ξενοδοχεία, να στέλνουν τα παιδιά τους σε ακριβά σπίτια, να αγοράζουν ακριβά πράγματα online κ.α.
Σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, η λίστα των οφειλετών αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση ενός τέτοιου συστήματος σε εθνικό επίπεδο, που αναμένεται ως το 2020.