Κίνα: Τρανς γυναίκα υπεβλήθη σε συνεχή ηλεκτροσόκ για «θεραπεία» - Την αποζημίωσαν με 7.800 ευρώ

«Το νοσοκομείο προσπάθησε να με ''διορθώσει'', να με κάνει να συμμορφωθώ με τις προσδοκίες της κοινωνίας»
Open Image Modal
Solskin via Getty Images

Μια τρανς γυναίκα στην Κίνα αποζημιώθηκε με ένα ποσό-ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας -αστείο παρόλα αυτά- από ένα νοσοκομείο που την υπέβαλε σε πολλές «συνεδρίες» ηλεκτροσόκ χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Το δικαστήριο της κομητείας Changli ενέκρινε το ποσό των 60.000 γιουάν (7.862 ευρώ) στην Ling’er, μια 28χρονη καλλιτέχνη περφόρμανς που καταγράφηκε ως άνδρας κατά τη γέννησή της, αλλά αναγνωρίζεται ως γυναίκα. Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές περιέγραψαν την αποζημίωση, που επιδικάστηκε στις 31 Οκτωβρίου, ως νίκη για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων στην Κίνα.

Η Ling’er ελπίζει ότι η περίπτωσή της -το πρώτο τρανς άτομο που κερδίζει τέτοιου είδους δίκη κατά της χρήσης πρακτικών «μετατροπής» με ηλεκτροσόκ στην Κίνα- θα μπορέσει να βοηθήσει άλλους στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους. «Στην Κίνα, η κατάσταση για τα τρανς άτομα δεν είναι πολύ αισιόδοξη», είπε. «Υπάρχει έλλειψη προστασίας για αυτήν την ομάδα».

Η Ling’er εισήχθη στο πέμπτο νοσοκομείο της πόλης Qinhuangdao τον Ιούλιο του 2022, έχοντας αποκαλύψει στους γονείς της ότι είναι τρανς τον προηγούμενο χρόνο. Οι γονείς της ήταν «πολύ αντίθετοι» με την ταυτότητα φύλου της, όπως λέει, και ένιωθαν ότι δεν ήταν ψυχικά σταθερή. «Ετσι με έστειλαν σε ψυχιατρείο», περιγράφει.

Στο νοσοκομείο, διαγνώστηκε με «αγχώδη διαταραχή και ασυμβίβαστο σεξουαλικό προσανατολισμό», παρά το γεγονός ότι η υποτιθέμενη «διαταραχή» της αφορούσε την ταυτότητα φύλου της και όχι τον σεξουαλικό της προσανατολισμό (προσδιορίζεται ως ετεροφυλόφιλη). Κρατήθηκε εκεί για 97 ημέρες και υποβλήθηκε σε επτά συνεδρίες ηλεκτροσόκ.

«Προκάλεσε σοβαρή ζημιά στο σώμα μου», εξηγεί η Ling’er. «Κάθε φορά που έκανα τη θεραπεία, λιποθυμούσα… Δεν συμφωνούσα με αυτό, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή. Το νοσοκομείο προσπάθησε να με ″διορθώσει″, να με κάνει να συμμορφωθώ με τις προσδοκίες της κοινωνίας».

Τα ηλεκτροσόκ της προκάλεσαν καρδιακά προβλήματα που απαιτούν φαρμακευτική αγωγή. Η νεαρή υπέβαλε μήνυση κατά του νοσοκομείου, καταγγέλλοντας ότι τα προσωπικά της δικαιώματα είχαν παραβιαστεί από τις θεραπείες.

Ο νόμος για την ψυχική υγεία της Κίνας λέει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να υποβληθούν αναγκαστικά σε ψυχιατρική θεραπεία, εκτός εάν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του εαυτού τους ή των άλλων. Ο γιατρός της Ling’er ισχυρίστηκε ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των γονιών της εάν αυτοκτονήσουν λόγω της ταυτότητας φύλου της.

Το 2017, ένας ομοφυλόφιλος άνδρας στην επαρχία Χενάν αποζημιώθηκε με 5.000 γιουάν (657 ευρώ), αφού αναγκάστηκε να μείνει σε ψυχιατρείο για 19 ημέρες και να πάρει φάρμακα για να «θεραπεύσει» την ομοφυλοφιλία του.

Οι πρακτικές «μετατροπής» λειτουργούν σε μια νόμιμη γκρίζα ζώνη στην Κίνα. Το 2001, η χώρα αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από έναν επίσημο κατάλογο ψυχιατρικών διαταραχών, αλλά διατήρησε τη διάγνωση της «ψυχικής δυσφορίας» σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου. Αυτό άφησε ανοιχτό παραθυράκι για τους ψυχιάτρους να αναζητήσουν φυσικές και ψυχιατρικές θεραπείες ώστε να «θεραπεύσουν» τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου, ή στην περίπτωση του Ling’er, την ταυτότητα φύλου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019, βασισμένη σε έρευνα 385 ατόμων, διαπίστωσε ότι σχεδόν 1 στους 5 τρανς νέους στην Κίνα έχει εξαναγκαστεί σε πρακτικές «μετατροπής» από τους γονείς του.

Πηγή: Guardian