Κίνα: Γυναίκα συνελήφθη επειδή φορούσε κιμονό

Η αστυνομία την ανέκρινε για ώρες, κατηγορώντας την για «πρόκληση καυγάδων και ταραχών».
|
Open Image Modal
Toru Hanai via Reuters

Μια γυναίκα στην Κίνα καταγγέλλει ότι κρατήθηκε από την αστυνομία για ώρες και κατηγορήθηκε για «πρόκληση καυγάδων και προβλημάτων» επειδή φορούσε ένα ιαπωνικό κιμονό και τραβούσε φωτογραφίες σε έναν δρόμο.

Η γυναίκα φορούσε κιμονό και μια περούκα, μιμούμενη έναν δημοφιλή χαρακτήρας από τη σειρά manga Summer Time Rendering. Εβγαζε φωτογραφίες στην πόλη Σουτσόου, όταν εκείνη και ο φωτογράφος της προσεγγίστηκαν από έναν αστυνομικό, σύμφωνα με βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο βίντεο, η γυναίκα εξηγεί ότι έκανε φωτογράφιση, αλλά ένας αξιωματικός της λέει: «Αν ερχόσουν εδώ φορώντας Hanfu (σ.σ. παραδοσιακή κινεζική φορεσιά), δεν θα το έλεγα αυτό. Αλλά φοράς κιμονό, ενώ είσαι Κινέζα. Είσαι Κινέζα! Είσαι;».

Η γυναίκα ρώτησε γιατί της φώναζε και έλαβε την απάντηση ότι ήταν ύποπτη για «πρόκληση καβγάδων και ταραχών», μια κατηγορία που χρησιμοποιείται συνήθως από τις κινεζικές αρχές εναντίον αντιφρονούντων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Το βίντεο κόβεται λίγο αφότου την αρπάζουν οι αστυνομικοί και την απομακρύνουν.

Η γυναίκα είπε ότι βρισκόταν για φαγητό σε έναν δρόμο που φημίζεται για τα ιαπωνικά εστιατόρια όταν πλησίασε ο αστυνομικός. Είπε ότι την πήγαν στο τμήμα και την ανέκριναν για περίπου πέντε ώρες μέχρι τη 01:00 τα μεσάνυχτα και ότι το τηλέφωνό της ερευνήθηκε και το κιμονό της κατασχέθηκε. Επίσης της ζητήθηκε να μην συζητήσει το περιστατικό διαδικτυακά.

Το βίντεο συγκέντρωσε δεκάδες εκατομμύρια προβολές και πυροδότησε έντονες συζητήσεις στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο εθνικισμός έχει αυξηθεί. Εχθρότητα και δυσφορία προς την Ιαπωνία υπάρχει εντός της Κίνας εδώ και δεκαετίες, λόγω της βίαιης εισβολής και κατοχής της γείτονος στην Κίνα και των φρικαλεοτήτων εν καιρώ πολέμου, όπως η σφαγή της Ναντσίνγκ. 

Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει γίνει πιο αποφασιστικά απέναντι στην επεκτατική συμπεριφορά του Πεκίνου στην περιοχή, ιδιαίτερα προς την Ταϊβάν. Καθώς το Τόκιο έχει ευθυγραμμιστεί πιο στενά με τις ΗΠΑ και άλλους δυτικούς συμμάχους, η επίσημη και εγχώρια κινεζική οργή προς την Ιαπωνία έχει αυξηθεί.

Αλλά στο διαδίκτυο πολλοί σχολιαστές είπαν ότι η μεταχείριση της γυναίκας ήταν υπερβολική. Κάποιοι προέτρεψαν τους ανθρώπους να κατευνάσουν τον «υπερεθνικισμό» ή εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κρίση των ανθρώπων από τα ρούχα που φορούν.

Αλλοι στάθηκαν στη χρονική συγκυρία  - κοντά  στην επέτειο της παράδοσης της Ιαπωνίας πριν από 77 χρόνια - τονίζοντας ότι η γυναίκα θα έπρεπε να ήταν πιο ευαίσθητη και προσεκτική.

Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV άρχισε, μάλιστα, να προωθεί ένα hashtag στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να φορούν Hanfu, σύμφωνα το What’s On Weibo.

(με πληροφορίες από Guardian)