Ελάχιστοι γνώριζαν μέχρι σήμερα την Κίναρο- ένα νησάκι στη μέση του Αιγαίου, ανάμεσα στην Αμοργό, την Κάλυμνο και τη Λέρο. Πρόκειται για το δεύτερο δυτικό νησί των Δωδεκανήσων, μετά την Αστυπάλαια, και έγινε γνωστό λόγω της σημερινής τραγωδίας, με τη συντριβή του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού.
Διοικητικά υπάγεται στον δήμο Λέρου και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000, μαζί με το βόρειο τμήμα της Αμοργού και τη γειτονική Λέβιθα. Ιδιαίτερη είναι η σημασία του από ορνιθολογικής άποψης, καθώς είναι σημαντική περιοχή για θαλασσοπούλια και αρπακτικά (ιδιαίτερα για τον Αιγαόγλαρο και τον Μαυτοπετρίτη). Χαρακτηρίζεται από απόκρημνες ακτές, ενώ είναι βραχώδης στο μεγαλύτερο κομμάτι της (κατά 55%). Η έκτασή της είναι περίπου 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και σε αυτήν έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά κατάλοιπα που υποδεικνύουν οικιστική δραστηριότητα.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της «Ροδιακής», χρειάζονται περίπου 3,5 ώρες από την Κάλυμνο για να φτάσει σκάφος στην Κίναρο. Αναφορά σε αυτήν έχει κάνει ο Πλούταρχος, χαρακτηρίζοντάς την «σκληρά, άκαρπο και το φυτεύεσθαι κακήν». Σημειώνεται ότι το 2013, Τούρκος βουλευτής (Γιουσούφ Χαλάτσογλου) είχε υποβάλει ερώτηση προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί «παράνομης κατάληψης 16 νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο από την Ελλάδα».
Τα εν λόγω νησιά είναι η Κίναρος, μαζί με τις Οινούσσες, τους Φούρνους, τη Θύμαινα, το Αγαθονήσι, τους Αρκούς, το Φαρμακονήσι, την Καλόλιμνο, την Ψέριμο, το Γυαλί, τη Λέβιθα, τη Γαύδο, τη Δία, τις Διονυσάδες, το Γαϊδουρονήσι και το Κουφονήσι. Σημειώνεται πως σε παρόμοια επερώτηση άλλου βουλευτή του ίδιου κόμματος («Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης») ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε απαντήσει ότι η κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου είναι «θέμα ερμηνειών των συνθηκών».
Στο νησί ζει η Ειρήνη Κατσοτούρχη, η οποία είχε εγκαστασταθεί εκεί με τον σύζυγό της, Μικέ Κατσοτούρχη, ο οποίος απεβίωσε το 2013. Στην απογραφή του 1951 είχαν μετρηθεί στην Κίναρο 12 κάτοικοι.