Οι θάνατοι και τα κρούσματα Covid-19 ανά τον κόσμο υποδεικνύουν πως είναι οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι, καθώς είναι πιθανότερο να κολλήσουν την ασθένεια και να έχουν σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές.
Το Reuters παρουσιάζει κάποια στοιχεία και δεδομένα επ’αυτού:
Είναι οι άνδρες πιο πιθανό να κολλήσουν τον κορονοϊό;
Έτσι φαίνεται: Στην Ιταλία, μια ανάλυση πάνω σε άνω των 127.700 κρουσμάτων έδειξε πως το 52,9% είναι άνδρες και το 47,1% γυναίκες, ενώ στους πρώτους 14.860 θανάτους το 68% ήταν άνδρες. Ένα κινεζικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών έδειξε πως σε ένα dataset 44.672 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπήρχε 1,1% μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας στους άνδρες. «Αυξάνονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνδρες βιώνουν πιο σοβαρά συμπτώματα και έχουν μεγαλύτερο βαθμό θνησιμότητας σε σχέση με τις γυναίκες» είπε ο Τζέιμς Γκιλ, ειδικός του Warcwick Medical School.
Είναι γνωστοί οι λόγοι;
Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα για αυτό, ωστόσο ειδικοί σε θέματα υγείας υποδεικνύουν μια σειρά πιθανών παραγόντων, που περιλαμβάνουν τόσο συμπεριφορικούς όσο και βιολογικούς παράγοντες:
α) Ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα και οι επιπτώσεις τους. Ειδικοί εκτιμούν πως οι άνδρες, γενικότερα μιλώντας, δεν προσέχουν τα σώματά τους το ίδιο καλά με τις γυναίκες- με χαμηλότερα επίπεδα πλυσίματος χεριών και υγιεινής, και υψηλότερα επίπεδα καπνίσματος, χρήσης αλκοόλ, παχυσαρκίας κ.α. Σε πολλές χώρες τα ποσοστά καπνιστών στους άνδρες είναι μεγαλύτερα από αυτά των γυναικών, και το κάπνισμα είναι γνωστό πως προκαλεί κινδύνους και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως οι καρδιοπάθειες, η πίεση, οι πνευμονοπάθειες και ο καρκίνος. Η διαφορά μεταξύ των φύλων στο κάπνισμα είναι ιδιαίτερα έντονη στην Κίνα, όπου το 50% των ανδρών καπνίζουν ενώ μόλις το 5% των γυναικών. Στην Ιταλία ανάλυση του 2018 έδειξε πως το κάπνισμα ήταν πιο κοινό μεταξύ των ανδρών από ό,τι μεταξύ των γυναικών, σε όλες τις ηλικίες.
β) Η πιο «επιθετική» αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των γυναικών. Έρευνες έχουν δείξει πως η αντίδραση του ανοσοποιητικού – από εμβόλια και μολύνσεις μέχρι αυτοάνοσα- είναι κατά κανόνα πιο επιθετική στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Με το Covid-19 αυτό ενδεχομένως να αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα. Ο Φίλιπ Γκούλντερ, καθηγητής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε πως αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στο να έχουν οι γυναίκες πιο επιθετικά ανοσοποιητικά- όπως το ότι οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ ενώ οι άνδρες ένα, και ότι ένας αριθμός γονιδίων κρίσιμης σημασίας για το ανοσοποιητικό συναντώνται στο χρωμόσωμα Χ. «Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη με την οποία εντοπίζονται ιοί όπως ο κορονοϊός είναι κωδικοποιημένη στο χρωμόσωμα Χ» είπε ο Γκούλντερ. Αυτό σημαίνει πως η πρωτεΐνη αυτή εκφράζεται με διπλή δόση ανοσοποιητικών κυττάρων στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες, κάτι που, με τη σειρά του, θα μπορούσε να ενισχύει τη δυνατότητα των γυναικών να αντιμετωπίσουν τον ιό.