Νέα δεδομένα στον προγραμματισμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης φέρνει η έντονα πτωτική πορεία που καταγράφουν οι αποδόσεις στα Ελληνικά ομόλογα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η επιστροφή των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου σε επίπεδα χαμηλού τουλάχιστον ένδεκα ετών, βάζει σε σκέψη τόσο την κυβέρνηση όσο και τον ΟΔΔΗΧ σχετικά με το σχεδιασμό που έχει γίνει για το χρόνο έκδοσης των νέων ομολόγων.
Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, με τις αγορές να δείχνουν ότι επιστρέφει σταδιακά η εμπιστοσύνη στην Ελληνική Οικονομία. Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, αν και αναμενόμενη εξαιτίας των θετικών ειδήσεων, είναι ταχύτερη από ότι είχε υπολογιστεί.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στην ταχύτερη του αναμενόμενου τεχνική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα ανοιχτά μέτωπα. Το μεγαλύτερο ρόλο όμως τον έπαιξε το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών να συμμετέχουν στην ανταλλαγή των Ελληνικών ομολόγων.
Η κάλυψη κατά 86% του swap, δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που είχε προβλέψει η Ελληνική πλευρά, έχει δημιουργήσει θετικές προσδοκίες για τις επόμενες κινήσεις. Ταυτόχρονα, το «συμμάζεμα» των ομολόγων, σε συνδυασμό με το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για μεγαλύτερες αποδόσεις, έχει προκαλέσει την ταχύτερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης στην ομιλία του στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου, αναφορικά με την πορεία των ομολόγων τόνισε ότι «αποτελεί πρωτόγνωρη εξέλιξη αυτό που ζούμε κατά το τελευταίο δεκαήμερο, με την απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων να έχει υποχωρήσει κάτω από το 4% και των διετών κάτω από το 2%. Οι τρεις κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στην πτώση των επιτοκίων ήταν η επιτυχής αναδιάταξη των 20 ομολόγων του PSI σε 5, το ότι μεγάλα funds έχουν βάλει στο ραντάρ τους τα ελληνικά ομόλογα για το 2018 και η εξέλιξη στο μέτωπο της τρίτης αξιολόγησης που φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο» σημείωσε ο κ. Γκότσης.
Αναφορικά με τον προγραμματισμό για την επιστροφή της χώρας στις αγορές με την έκδοση νέων ομολόγων ο κ Γκότσης σημείωσε ότι «Η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές για να δανειστεί ίσως τον Γενάρη με αρχές Φλεβάρη με επιτόκια γύρω στο 3,5%-3,7%. Υπάρχει η αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτείται μόνο από τις αγορές από το καλοκαίρι του 2018, έχοντας ήδη αποκτήσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας, μέχρις ότου καταλήξουν οι συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους».
Κίνδυνοι και ευκαιρίες
Είναι δεδομένο ότι εδώ και σχεδόν ένα μήνα η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τα καλά νέα από ορισμένους τομείς της Ελληνικής οικονομίας έχουν δημιουργήσει θετικό κλίμα για την πορεία της Οικονομίας. Αυτό το κλίμα αντικατοπτρίζεται και στις αποδόσεις των ομολόγων.
Δεν αρκούν βέβαια οι συγκεκριμένες εξελίξεις ώστε να ισχυριστεί κάποιος ότι έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κίνδυνοι και δεν υπάρχει φόβος να ανατραπεί το κλίμα. Για παράδειγμα ένας νέος κύκλος αναταραχής στην οικονομία της Ευρώπης ή αναζωπύρωση της πολιτικής αβεβαιότητας εξαιτίας μιας ενδεχόμενης αδυναμίας στην Γερμανία να σχηματίσει κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες
Από την άλλη πλευρά, ακόμα ταχύτερη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομόλογων θα μπορούσε να φέρει η έναρξη των συζητήσεων αναφορικά με τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους με βάση τη συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου
Θετικά στην πορεία αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων, θα επιδράσει και η επιτυχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στις 22 Ιανουαρίου, όπως έχουν σχεδιάσει κυβέρνηση και Θεσμοί, χωρίς να υπάρξουν εμπόδια και εμπλοκές.
Και βέβαια, καταλυτικό ρόλο και για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και των Ελληνικών ομολόγων, θα παίξουν οι αποφάσεις για το ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την αποπληρωμή των δανείων που έχει δώσει το Ταμείο.