Κίνδυνος υπερδιάγνωσης καρκίνου του μαστού για γυναίκες άνω των 70 ετών που κάνουν μαστογραφία

Μεγάλη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Γέιλ εγείρει νέα ερωτήματα. Πώς ορίζεται η υπερδιάγνωση και ποια η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε κάθε ηλικία.
Open Image Modal
Enrique Castro-Mendivil via Reuters

Μια νέα μελέτη εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, διαπιστώνοντας ότι εκείνες των 70 ετών και άνω που υποβλήθηκαν σε μαστογραφία ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με όγκους που δεν αποτελούν απειλή για την υγεία τους από εκείνες που δεν έκαναν προληπτικό έλεγχο.

Η μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Γέιλ, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, παρακολούθησε 54.635 γυναίκες στις ΗΠΑ,  ηλικίας 70 ετών και άνω που υποβλήθηκαν σε μαστογραφία  το 2002.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ των γυναικών ηλικίας 70 έως 74 ετών, έως και το 31% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού που βρέθηκαν μεταξύ εκείνων που υποβλήθηκαν σε μαστογραφία είχαν υπερδιαγνωσθεί δηλαδή υπήρξε διάγνωση μιας ιατρικής κατάστασης, συνήθως μέσω προληπτικού ελέγχου, που διαφορετικά δεν θα οδηγούσε σε συμπτώματα ή προβλήματα στη διάρκεια ζωή ενός ατόμου.

Καθώς αυξανόταν η ηλικία, αυξανόταν και η υπερδιάγνωση, όπως διαπίστωσε η μελέτη. Στις γυναίκες ηλικίας 74 έως 84 ετών, αυξήθηκε στο 47% - και στο 54% στις 85 ετών και άνω.

Η μελέτη επίσης δεν βρήκε στατιστικά σημαντικές μειώσεις στους θανάτους από καρκίνο του μαστού που σχετίζονται με τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Το σκεπτικό για τον προσυμπτωματικό έλεγχο αφορά την εντοπισμό μιας ασθένειας σε πρώιμο προς ενίσχυση των πιθανοτήτων επιτυχούς θεραπείας. Η υπερδιάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε περιττές θεραπείες και τις συνοδευτικές οικονομικές και συναισθηματικές επιβαρύνσεις.

Μια ανησυχία για τη συνέχιση του προσυμπτωματικού ελέγχου σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι η ανίχνευση καρκίνων του μαστού που δεν θα γίνονταν ποτέ συμπτωματικοί, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης δρ, Ιλάνα Ρίχμαν παθολόγος στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ.

«Κάποιες φορές, είναι απίθανο να κάνει μεγάλη διαφορά το να γνωρίζει κανείς νωρίτερα για τον καρκίνο του μαστού», είπε η Ρίχμαν. 

Οι αμερικανική,  Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που κάνει συστάσεις σχετικά με κλινικά προληπτικά μέτρα, συνέστησε στις γυναίκες ηλικίας 50 έως 74 ετών να υποβάλλονται σε προληπτικούς ελέγχους κάθε δύο χρόνια. Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να αξιολογηθούν οι βλάβες και τα οφέλη της μαστογραφίας για γυναίκες ηλικίας 75 ετών και άνω.

Επίσης, εξετάζεται η σύσταση για μείωση της ηλικίας έναρξης τακτικών μαστογραφιών στα 40 έτη.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει συστήσει τον προσυμπτωματικό έλεγχο σε γυναίκες άνω των 55 ετών εάν το προσδόκιμο ζωής τους είναι μεγαλύτερο από 10 χρόνια, ενώ το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών συνέστησε τη διακοπή του προσυμπτωματικού ελέγχου σε γυναίκες άνω των 74 ετών για γυναίκες με προσδόκιμο ζωής 10 χρόνια ή λιγότερο.

«Είναι κρίσιμο για τις ηλικιωμένες γυναίκες που σκέφτονται ”Πρέπει να συνεχίσω τον προσυμπτωματικό έλεγχο”, να καταλάβουν ποιο είναι το πλήρες φάσμα των κινδύνων και των οφελών», είπε η Ρίχμαν, προσθέτοντας: «Με ενδιαφέρει τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τις γυναίκες να κατανοήσουν επιλογές τι επιλογές έχουν»

Οι ογκολόγοι δρ. Ότις Μπρόουλι και Ρόχαν Ραμαλίνγκμαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έγραψαν σε ένα άρθρο που συνόδευε τη μελέτη ότι οι γιατροί χρειάζονται νέα εργαλεία για να προσδιορίσουν αντικειμενικά το στάδιο και τη σοβαρότητα του καρκίνου.