Έως και έξι μήνες στην αναμονή οι καρκινοπαθείς για ακτινοθεραπείες. Τα αδιέξοδα των ασθενών και των οικογενειών τους

Έως και έξι μήνες στην αναμονή οι καρκινοπαθείς για ακτινοθεραπείες. Τα αδιέξοδα των ασθενών και των οικογενειών τους
|
Open Image Modal
eurokinissi

Έως και πέντε ή ακόμη και έξι μήνες μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν οι καρκινοπαθείς για να μπορέσουν να ξεκινήσουν ακτινοθεραπείες όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας αλλά και σύλλογοι καρκινοπαθών, επισημαίνοντας πως αυτή η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την πορεία της υγείας των ασθενών ενώ παράλληλα προκαλεί απόγνωση στους ίδιους και στις οικογένειές τους, προσθέτοντας επιπλέον βάρη. Ψυχολογικά και φυσικά οικονομικά.

Το πρόβλημα έχει επισημανθεί στο Υπουργείο Υγείας, όπως ανέφερε στη HuffPost Greece η πρόεδρος του συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου, αλλά φυσικά δεν έχει λυθεί ενώ τώρα επεμβαίνει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας με επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας. Σε αυτή μάλιστα προειδοποιεί την πολιτική ηγεσία πως θα διερευνήσει και τη δυνατότητα απόδοσης ακόμη και ποινικών ευθυνών για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Όπως μας εξηγεί η κ.Γραμματόγλου το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νοσοκομεία Άγιος Σάββας και Αττικό- χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει ανάλογο πρόβλημα και στα υπόλοιπα- και βασικός λόγος είναι πως δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. «Εξαιτίας αυτών των ελλείψεων σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε λίστες αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία που φθάνουν ακόμη και τους έξι μήνες. Σε αυτές τις πολύμηνες αναμονές συμβάλει αρνητικά και η υπερσυγκέντρωση ασθενών στα μεγάλα αστικά κέντρα- Αθήνα και Θεσσαλονίκη- και αυτό γιατί αν και έχουν γίνει δωρεές μηχανημάτων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε νοσοκομεία της περιφέρειας, και πάλι δεν υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει. Άρα και οι ασθενείς αναγκάζονται να έρχονται πχ στην Αθήνα από διάφορα σημεία της Ελλάδας και η αναμονή είναι φυσικά πολύμηνη».

Η κ.Γραμματόγλου όμως επισημαίνει και έναν ακόμη παράγοντα. «Μετά την επέμβαση που κάνει ένας ασθενής ξεκινά χημειοθεραπείες και ακολουθούν συνήθως οι ακτινοθεραπείες. Αυτό που παρατηρούμε όμως είναι ότι πολλοί ιατροί ιδιωτικών κλινικών δεν ενημερώνουν τους ασθενείς πως εξαιτίας αυτών των προβλημάτων θα πρέπει πριν καν τελειώσουν τις χημειοθεραπείες να μπουν σε λίστα αναμονής για ακτινοθεραπεία και να κερδίσουν χρόνο. Και φυσικά στις περισσότερες περιπτώσεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα απαιτηθεί και αυτή η θεραπεία. Τώρα γιατί το κάνουν; Ε, νομίζω καταλαβαίνετε...».

Σημειώνεται πως το κόστος ενός «πακέτου ακτινοθεραπειών», όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΚΕΦΙ στοιχίζει περίπου 4.000 με 5.000 ευρώ σε μια ιδιωτική κλινική. «Πολλοί ασθενείς δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώσουν αυτή τη θεραπεία. Ούτε καν για τη συμμετοχή τους. Μην ξεχνάτε πως πολλοί, ακόμη και για να κάνουν την επέμβαση χρειάστηκε να πληρώσουν αρκετά χρήματα, που μάλιστα πολλές φορές δεν έχουν. Δανείστηκαν, πήραν από γονείς, ή από τα παιδιά τους. Άρα τι γίνεται; Κάποιοι δεν κάνουν καθόλου ακτινοθεραπεία, κάποιοι περιμένουν για μήνες και κάποιοι προσπαθούν να βρουν άλλες λύση. Ένα παιδί δεν μπορεί να βλέπει τον γονιό του και να μην τον βοηθάει, οι γονείς νοιώθουν πως είναι βάρος για τα παιδιά τους...Όλα αυτά είναι ένα πρόσθετο, μεγάλο βάρος και οι λύσεις είναι πολύ ακριβές». Όπως αναφέρει μάλιστα πολλοί καρκινοπαθείς επικοινωνούν με συλλοόγους και ζητούν να βρεθεί κάποια λύση...

ΙΣΑ: Αναλάβετε τις ευθύνες σας

Στο θέμα αναφέρεται και ο ΙΣΑ στην επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τονίζοντας πως θα πρέπει να επιληφθεί άμεσα του θέματος καθώς η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την ζωή των ασθενών, με δεδομένο ότι παραβιάζονται οι κανόνες άσκησης ιατρικής και οι κατευθυντήριες θεραπευτικές οδηγίες (θεραπευτικά πρωτόκολλα).

Η πολύμηνη αναμονή για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία επιβαρύνει, όπως αναφέρεται στην επιστολή, την υγεία του ασθενή και επηρεάζει δυσμενώς και συχνά καθοριστικά την εξέλιξη της νόσου. Τονίζεται δε πως τεχνολογικός εξοπλισμός των ακτινοθεραπευτικών κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα ενώ έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα.

«Έχουμε καθημερινές καταγγελίες από καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε απόγνωση, με πολύ σοβαρές μορφές καρκίνου που θα έπρεπε να ξεκινήσουν άμεσα τη θεραπεία τους και εντούτοις είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν για μήνες. Η τριτοκοσμική αυτή κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών καθώς έχει δυσμενέστατη επίπτωση στην πρόγνωση της νόσου. Η πολιτεία έχει τεράστιες ευθύνες και πρέπει άμεσα να επιληφθεί το θέματος», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Ο ΙΣΑ θα παρακολουθήσει το θέμα και θα διερευνήσει το ενδεχόμενο να αποδοθούν και ποινικές ευθύνες για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.