Κινεζικό επαναχρησιμοποιούμενο διαστημόπλοιο πήγε στο Διάστημα και επέστρεψε επιτυχώς

Ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες για την αποστολή του.
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Για ένα ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα στον χώρο της αεροδιαστημικής, που θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση του κόστους των διαστημικών πτήσεων κάνουν λόγο κινεζικά ΜΜΕ που μετέδωσαν την είδηση της επιτυχούς εκτόξευσης και επιστροφής ενός επαναχρησιμοποιούμενου διαστημοπλοίου.

Όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, το σκάφος είχε εκτοξευτεί την Παρασκευή και επέστρεψε την Κυριακή, μετά από δύο ημέρες σε τροχιά. Τα κρατικά ΜΜΕ πάντως δεν δημοσιοποίησαν φωτογραφίες ή βίντεο από την εκτόξευση και την προσγείωση, ούτε στοιχεία περί των τεχνολογιών που δοκιμάστηκαν.

Στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν πολλές εικασίες για το διαστημόπλοιο, το οποίο κάποιοι σχολιαστές συγκρίνουν με το X-37B της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ: Το συγκεκριμένο σκάφος είναι ένα μη επανδρωμένο διαστημοπλάνο που έχει κατασκευαστεί από τη Boeing και μπορεί να παραμένει σε τροχιά για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, πριν επιστρέψει μόνο του στη Γη. Επίσης, το Χ-37Β είναι γνωστό και για το «πέπλο μυστικότητας» που καλύπτει τις αποστολές του, το οποίο έχει προκαλέσει πληθώρα εικασιών για τη φύση τους.

Εάν όντως το κινεζικό σκάφος μοιάζει με το Χ-37Β, τότε θα είναι αρκετά μικρότερο από το διαστημικό λεωφορείο, το οποίο ήταν σε υπηρεσία με τη NASA για επανδρωμένες αποστολές μέχρι το 2011. Όπως έγινε γνωστό, το κινεζικό διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε με πύραυλο Long March 2F την Παρασκευή: Πρόκειται για την «οικογένεια» πυραύλων που χρησιμοποιούνται για τις αποστολές διαστημοπλοίων Shenzhou- τόσο επανδρωμένων όσο και μη επανδρωμένων- τα τελευταία χρόνια.

(με πληροφορίες από Reuters)