Κινεζικό «τέρας του Λοχ Νες» στον ποταμό Γιανγκτσέ

Στα νερά του εθεάθη «κάτι»- και οι χρήστες των social media ενθουσιάστηκαν.
Open Image Modal
Елена Бабенкова via Getty Images

«Κάτι» εθεάθη στον διάσημο ποταμό Γιανγκτσέ στην Κίνα- και στα κινεζικά social media έχει ξεσπάσει έντονη συζήτηση σχετικά με το τι μπορεί να είναι.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, την Παρασκευή κυκλοφόρησε στο Sina Weibo (το «κινεζικό Twitter») βίντεο με ένα στενόμακρο, μαύρο «πλάσμα» να κινείται στα νερά. Το βίντεο είδαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εκατομμύρια χρήστες, και οι θεωρίες οργιάζουν. Κάποιοι αναζητούν πιο «εξωτικές» εξηγήσεις- αλλά υπάρχουν πολλοί οι οποίοι πιστεύουν ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο «πεζή».

Βίντεο που κατεγράφη στα ανοιχτά της πόλης Γιτσάνγκ στην επαρχία Χουμπέι παρουσιάζει την επίμαχη, ασυνήθιστη σκηνή. Το βίντεο συγκέντρωσε εκατομμύρια views και εκατοντάδες χιλιάδες likes μετά την κοινοποίησή του από το Pear Video, και δείχνει κάτι που μοιάζει με τεράστιο χέλι ή φίδι να κινείται στην επιφάνεια του νερού. Κάτοικοι της περιοχής το βιντεοσκόπησαν από την ακτή, και οι χρήστες των social media φαίνονται να γοητεύονται από τις θεωρίες γύρω από αυτό. Πολλοί έχουν κάνει αναρτήσεις με το hashtag #ThreeGorgesMonsterPhotos και ειδικοί (και μη) παρουσιάζουν τις απόψεις τους.

 

 

Σε συνέντευξή του στο Pear Video, ο καθηγητής Γουάνγκ Τσουνφάνγκ του Γεωργικού Πανεπιστημίου Χουατζόνγκ απέρριψε την ιδέα περί νέου είδους, λέγοντας πως μάλλον είναι ένα απλό φίδι του νερού. Άλλοι χρήστες αναφέρθηκαν σε «εξωτερικούς παράγοντες, όπως η μόλυνση», που ίσως να έπαιξαν ρόλο στο να αποκτήσει τόσο μεγάλο μέγεθος ένα θαλάσσιο φίδι. Βεβαίως, υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι αμφιβάλλουν κατά πόσον επρόκειτο όντως για ζωντανό πλάσμα- και η δημοφιλής ενημερωτική ιστοσελίδα The Paper ανέβασε βίντεο με κάτι μακρύ και μαύρο να κινείται στο νερό, που δεν φαινόταν και τόσο «ζωντανό», θέτοντας το ερώτημα κατά πόσον το αντικείμενο ήταν φίδι, ψάρι ή απλά ένα αντικείμενο που επέπλεε. Άλλοι διερωτώνται χιουμοριστικά εάν πρόκειται για ένα κόλπο της τοπικής αυτοδιοίκησης για να προσελκύσει τουρίστες, δεδομένων των εξόδων για την κατασκευή και συντήρηση του μεγάλου φράγματος που βρίσκεται στην περιοχή (Το φράγμα των Τριών Φαραγγιών- το μεγαλύτερο στον κόσμο).

 

 

Ο ποταμός Γιανγκτσέ είναι ο μακρύτερος στην Ασία και ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο, με μήκος 6.300 χλμ. Ωστόσο η μόλυνση τον έχει επηρεάσει πολύ τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας το εύρος του οικοσυστήματός του. Το μεγαλύτερο πλάσμα που θεωρείται ότι υπάρχει στα νερά του είναι η κινεζική σαλαμάνδρα- γίγαντας, που μπορεί να φτάσει τα 1,8 μέτρα μήκος. Το είδος αυτό κινδυνεύει λόγω της μόλυνσης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορούν φήμες για «τέρατα» στους βυθούς της Κίνας: Από το 1987 και μετά κυκλοφορούν φήμες για ένα «τέρας» στη λίμνη Κανάς στη Σιντζιάνγκ (αλλά ειδικοί θεωρούν πως πρόκειται για ένα είδος σολομού που μπορεί να φτάσει τα 180 εκατοστά). Επίσης, τον Αύγουστο του 2017 έγινε viral ένα βίντεο με ένα περίεργο πλάσμα που φαινόταν να ανασηκώνει το κεφάλι στα νερά του Λουοπίνγκ (νοτιοδυτικό Γιουνάν). Παρόλα αυτά, αξιωματούχοι απέρριψαν τις θεωρίες περί τέρατος υποστηρίζοντας πως επρόκειτο είτε για αλιγάτορα είτε απλά για απορρίμματα.