Κινεζικοί κολοσσοί εισβάλλουν στο Euro 2024 - Επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ με τεράστια κέρδη

«Χρυσοί» σπόνσορες της διοργάνωσης δεν είναι οι γερμανικές Mercedes και Volkswagen αλλά η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD.
Open Image Modal
picture alliance via Getty Images

Το Euro του 2024 εκτός από τα εκατομμύρια των ποδοσφαιρόφιλων έχει τραβήξει (όπως και κάθε προηγούμενο) το ενδιαφέρον κολοσσών που διεκδικούν ένα τεράστιο μερίδιο παγκόσμιας δημοσιότητας.

Τον τεράστιο ανταγωνισμό, τροφοδοτεί η δύναμη αυτού που προσφέρει τα περισσότερα, γεγονός που συχνά προκαλεί αντιδράσεις ανάμεσα στους «αθώους» φιλάθλους της μπάλας.

 

Κάτι τέτοιο τάραξε τα ήσυχα νερά στη Γερμανία τον περασμένο Μάρτιο, όταν η αγαπημένη Εθνική ομάδα γύρισε την πλάτη, μετά από 70 ολόκληρα χρόνια στον Γερμανικό κολοσσό της Addidas, για τα «μάτια» της Αμερικανικής Nike η οποία  προσέφερε στην DFB διπλάσιο αντίτιμο από εκείνο που έδινε η Adidas.

Φυσικά, η μετάβαση θα γίνει σταδιακά, με την Εθνική Γερμανίας (DFB) να ντύνεται στα χρώματα της Nike από το 2027 και για τα επόμενα επτά χρόνια.

Αυτό δεν αφαιρεί φυσικά από την Adidas, που αποτελεί κομμάτι της ποδοσφαιρικής ιστορίας στη Γερμανία, τον τίτλο του πιο γνωστού χορηγού, ούτε φυσικά και το δικαίωμα να είναι στη λίστα χορηγών του Euro 2024, όπου θα διαθέσει μπάλες και αθλητικές εμφανίσεις για εθελοντές και συνεργάτες.

BYD vs Mercedes και Volkswagen

Η μεγάλη έκπληξη του Euro 2024, όμως, είναι ότι οι χρυσοί σπόνσορες δεν είναι οι γερμανικές Mercedes και Volkswagen αλλά η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD, που διαθέτει στους διοργανωτές έναν ολόκληρο στόλο ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Κάτι ανάλογο φυσικά συνέβη και στο Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία, όπου ο βασικός σπόνσορας ήταν η κορεατική Hyundai. Αλλοι σπόνσορες του Euro 2024 είναι η Atos που αναλαμβάνει τον τομέα του ΙΤ, η Coca Cola, ο Γερμανικός Σιδηρόδρομος (DB), που διαθέτει εισιτήρια ”σε ειδικές τιμές” για μετακινήσεις εντός Γερμανίας και μια σειρά από κινεζικούς κολοσσούς.

Οι AliExpress, BYD, vivo και Alipay+ είναι μερικές από τις κινεζικές εταιρείες που έχουν πληρώσει εκατομμύρια ευρώ για να γίνουν επίσημοι χορηγοί σε ένα άθλημα, που ελάχιστα είναι γνωστό στην αχανή χώρα τους, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Τι κερδίζουν από την επένδυση στο EURO 2024 

Σύμφωνα με το Ανεξάρτητο Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο IMD,  τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι επιδόσεις των κινεζικών εταιρειών ενισχύθηκαν από τη σημαντική και συνεχή ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Αυτό τους έδινε την δυνατότητα να απολαμβάνουν τεράστια κέρδη χωρίς μεγάλη προβολή.

Μετά την συρρίκνωση της κινεζικής οικονομίας όμως, οι κολοσσοί αναγκάζονται να αναζητήσουν πελάτες στην παγκόσμια αγορά. Επιπλέον, μεγαθήρια όπως οι Alibaba, AliExpress και Alipay+, στις οποίες βασίζεται η κινεζική οικονομία για την ανάπτυξή της (μετά τα τεράστια προβλήματα του κατασκευαστικού κλάδου και την μειωμένη απόδοση της μεταποίησης)  βλέπουν τις μετοχές τους να πέφτουν από τον Οκτώβριο του 2020.

Έτσι, οι κινεζικές εταιρείες για πρώτη φορά, αναγκάζονται να εμπλακούν στη δυτική αγορά και να συμμετέχουν στον σκληρό παγκόσμιο ανταγωνισμό και να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας τους και φυσικά τις πωλήσεις τους, απευθυνόμενες σε ένα κοινό 450 εκατομμυρίων πολιτών της Ευρώπης, με υψηλό εισόδημα.

Το παράδειγμα της Rakuten

Παρόμοια κίνηση αναγκάστηκε να κάνει η Rakuten, ο ιαπωνικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου και των υπηρεσιών διαδικτύου, που έχει επενδύσει πολλά σε διεθνείς αθλητικές χορηγίες για να χτίσει την επωνυμία της παγκοσμίως.

Υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία χορηγίας φανέλας με την Μπαρτσελόνα το 2017, αξίας 220 εκατομμυρίων ευρώ για τέσσερα χρόνια, προκειμένου να αποκτήσει δημοσιότητα στην τεράστια παγκόσμια βάση οπαδών του συλλόγου.

Στη συνέχεια, έγινε ο χορηγός ενημέρωσης φανέλας των Golden State Warriors του NBA το 2017 και ο αποκλειστικός συνεργάτης διανομής live παιχνιδιών του πρωταθλήματος στην Ιαπωνία, ενισχύοντας την παρουσία της Rakuten στις βασικές αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rakuten είχε δηλώσει ότι οι αθλητικές χορηγίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του μάρκετινγκ της εταιρείας. Οι συμφωνίες υψηλού προφίλ με τη Μπαρτσελόνα, τους Golden State Warriors και το NBA πρόσφεραν στην εταιρεία τεράστια αναγνώριση εκτός Ιαπωνίας, καθώς έχει επεκτείνει το ηλεκτρονικό της εμπόριο στις διεθνείς αγορές.

Επίσης, έχει αναλάβει ως σπόνσορας την ιαπωνική επαγγελματική ομάδα μπέιζμπολ, Tohoku Rakuten Golden Eagles, και την ποδοσφαιρική ομάδα Vissel Kobe, η οποία γιγανώνει την εγχώρια αθλητική αξιοπιστία της.

Κινεζική απόβαση με «πρέσβη» τον Μπέκαμ

Η BYD, ως ο κορυφαίος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων (EV) της Κίνας, είναι ο μεγάλος χορηγός του Euro 2024, γεγονός που θα της επιτρέψει να τοποθετηθεί ως πρωτοπόρος στο κίνημα της πράσινης ενέργειας, το οποίο υποστηρίζει την αυξανόμενη παγκόσμια εστίαση στη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική ευθύνη.

Η BYD θα χρησιμοποιήσει το Euro για να παρουσιάσει την τεχνολογία EV αιχμής σε ένα παγκόσμιο κοινό, προσφέροντας στους διοργανωτές τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα EVs και άλλα μοντέλα της στους χώρους των εκδηλώσεων. Κι όλα αυτά την ώρα που η Κομισιόν αποφάσισε πρόσφατα επιβολή δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως και 38%.

Η ευρωπαϊκή αγορά στην καρδιά της είναι αυτό που χρειάζεται για να χτίσει το εμπορικό της σήμα με καταναλωτές, τους ίδιους τους Γερμανούς. 

Η AliExpress, η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου B2C συνδέει διεθνείς καταναλωτές με πωλητές κινεζικών προϊόντων. Ξεκίνησε το 2010 ως θυγατρική της Alibaba, με παρουσία σε περισσότερες από 200 χώρες και είναι σήμερα ένας κορυφαίος παίκτης στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στο Μουντιάλ του Κατάρ, ήταν ένας από τους μεγάλους σπόνσορες, αναλαμβάνοντας τη διανομή εμπορευμάτων των ομάδων σε όλο τον κόσμο, κάτι που φιλοδοξεί να κάνει και στο ηλεκτρονικό εμπόριο για το Euro 2024.

Τα λογότυπα της AliExpress θα εμφανίζονται σε όλο το Euro, μέσα στα  γήπεδα, σε εκπομπές και στο διαδίκτυο καθώς προσφέρει ειδικές τιμές σε αθλητικά ρούχα ή προϊόντα που σχετίζονται με τις εθνικές ομάδες. Οι καμπάνιες και οι διαγωνισμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με θέμα το ευρώ είναι επίσης πιθανό να προκαλέσουν ενθουσιασμό και αλληλεπίδραση με την επωνυμία της.

Η Alipay+ είναι μια ακόμη εταιρεία της Alibaba, που εγκανιάστηκε το 2021 και στοχεύει στην απλοποίηση των διεθνών πληρωμών, εστιάζοντας στην ευκολία και στη μετατροπή νομισμάτων από εμπόρους και τουρίστες.

Βασικός της ανταγωνιστής είναι το Google Wallet και το Apple Pay με την Alipay+ να πλασάρεται ως μια βολική και ασφαλής επιλογή για διεθνείς πληρωμές, ιδιαίτερα για τους ασιάτες τουρίστες που επισκέπτονται την Ευρώπη.

Το μεγάλο της ατού θα είναι ο πρώην αρχηγός της Αγγλίας και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντέιβιντ Μπέκαμ, ως το πρόσωπο της καμπάνιας της «Score More» που θα παίζεται παντού στη διάρκεια των αγώνων.

Open Image Modal
via Associated Press

Η vivo από την πλευρά της φιλοδοξεί να γίνει σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά smartphone, απέναντι στους κολοσσούς Samsung και Apple. Επικεντρώνεται στην ανάπτυξη καταναλωτικών τεχνολογιών αιχμής, συμπεριλαμβανομένου του 5G, της τεχνητής νοημοσύνης, ενός κορυφαίου συστήματος απεικόνισης και άλλων ανερχόμενων τεχνολογιών. H vivo πουλά σε περισσότερες από 60 χώρες και έχει περισσότερους από 400 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Ως επίσημος συνεργάτης του Euro 24 και αποκλειστικός προμηθευτής των smartphone, η στρατηγική χορηγίας της θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση της παγκόσμιας αναγνώρισης της επωνυμίας και της έκθεσης σε ένα παγκόσμιο κοινό, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Η vivo είναι η μεγάλη χορηγός του Βραβείου για τον Καλύτερο Παίκτη του Euro.