Κινέζικος παγκολίνος - είδος υπό εξαφάνιση γεννιέται στον ζωολογικό κήπο της Πράγας (Φωτό)

Οι παγκολίνοι είναι δύσκολο να αναπαραχθούν σε αιχμαλωσία, επειδή απαιτούν ειδική τροφή που περιλαμβάνει προνύμφες κηφήνων, ενώ χρειάζονται ιδιαίτερη υγρασία και θερμοκρασία.
Open Image Modal
Ένας νεογέννητος κινέζικος παγκολίνος ζυγίζεται στον ζωολογικό κήπο της Πράγας, Τσεχία, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024. Το θηλυκό μωρό του ζώου που απειλείται με εξαφάνιση γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 2024. Αυτός είναι ο δεύτερος παγκολίνος που γεννιέται εδώ σε λιγότερο από δύο χρόνια και τα πάει καλά! (AP Photo/Petr David Josek)
Petr David Josek via AP

 

Ένας δεύτερος Κινέζος παγκολίνος γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο της Πράγας, σε διάστημα λιγότερο από δύο χρόνια και τα πηγαίνει καλά, αψηφώντας τις πιθανότητες και εκπλήσσοντας τους υπεύθυνους του πάρκου.

Ένα θηλυκό του - κρίσιμα απειλούμενου - θηλαστικού γεννήθηκε την 1η Ιουλίου. Είναι ο δεύτερος Κινέζος παγκολίνος που γεννήθηκε σε αιχμαλωσία στην Ευρώπη μετά την ...αδερφή της, που της έδωσαν το όνομα Κώνος, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ζύγιζε αρχικά μόλις 141 γραμμάρια αλλά έπαιρνε περίπου 10 γραμμάρια καθημερινά και μπόρεσε να φτάσει τα 250 γραμμάρια αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε ο ζωολογικός κήπος. Οι ενήλικες παγκολίνοι μπορούν να φτάσουν έως και 6,8 κιλά.

Open Image Modal
Ένας φύλακας μεταφέρει ένα νεογέννητο κινέζικο παγκολίνο για να ζυγιστεί στον ζωολογικό κήπο της Πράγας, Τσεχία, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024. Το θηλυκό μωρό του ζώου που κινδυνεύει με εξαφάνιση γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 2024. (AP Photo/Petr David Josek)
Petr David Josek via AP

 

Όταν το πάρκο το 2022 παρέλαβε τον Γκούο Μπάο, έναν αρσενικό παγκολίνο, και τη Ρουν Χάου Τανγκ, μια θηλυκή από τον ζωολογικό κήπο της Ταϊπέι, τον κορυφαίο εκτροφέα των θηλαστικών του είδους, ο κύριος στόχος ήταν απλώς να κρατηθούν ζωντανά και σε καλή υγεία, είπε ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου Μίροσλαβ Μπόμπεκ.

«Σίγουρα ελπίζαμε ότι θα γεννούσαμε ένα μωρό μια μέρα στο μέλλον, αλλά κανένας απολύτως δεν περίμενε ότι θα γεννούσαμε δύο σε ενάμιση χρόνο», εξήγησε καταχαρούμενος ο Μπόμπεκ.

Open Image Modal
Ένας νεογέννητος κινέζικος παγκολίνος ζυγίζεται στον ζωολογικό κήπο της Πράγας, Τσεχία, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024. (AP Photo/Petr David Josek)
Petr David Josek via AP

 

Ο κινέζικος παγκολίνος είναι εγγενής στη νότια Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία. Είναι ένα από τα τέσσερα είδη παγκολίνων στην Ασία, ενώ τα άλλα βρίσκονται στην Αφρική. Τους κυνηγούν πολύ για τα λέπια και το κρέας τους.

Οι παγκολίνοι είναι δύσκολο να αναπαραχθούν σε αιχμαλωσία, επειδή απαιτούν ειδική τροφή που περιλαμβάνει προνύμφες κηφήνων, ενώ χρειάζονται ιδιαίτερη υγρασία και θερμοκρασία στο περιβάλλον τους.

Η Πράγα έγινε μόλις ο δεύτερος ευρωπαϊκός ζωολογικός κήπος που διατηρεί ζωντανό το συγκεκριμένο είδος.

Open Image Modal
Νεογέννητος κινέζικος παγκολίνος ζυγίζεται στον ζωολογικό κήπο της Πράγας, Τσεχία, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024. (AP Photo/Petr David Josek)
Petr David Josek via AP

 

Οι παγκολίνοι ήρθαν στην Τσεχία, όταν η Πράγα αποφάσισε να ανακαλέσει μια συμφωνία «αδελφής πόλης» με το Πεκίνο και υπέγραψε παρόμοια συμφωνία το 2020 με την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, την Ταϊπέι. Η συμφωνία προκάλεσε εντάσεις με την Κίνα, η οποία διεκδικεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της. Η συμφωνία περιελάμβανε συνεργασία μεταξύ των ζωολογικών κήπων της Ταϊπέι και της Πράγας.