Κίρρωση ήπατος: Κι όμως η ασθένεια προσβάλλει και παιδιά

Πώς η κωπηλασία και ο τρόπος ζωής συνηγόρησαν στο να αποφύγει ως τώρα τη μεταμόσχευση, μια νέα κοπέλα που διαγνώστηκε με «συκώτι αλκοολικού» στα 10 της.
Open Image Modal
Organ of the digestive system and the metabolic system
CARME PARRAMON via Getty Images

Μια φοιτήτρια ιατρικής από την Ιρλανδία, που όπως της είπαν από τα 10 της χρόνια έχει «συκώτι αλκοολικού», δήλωσε ότι η κωπηλασία καθυστέρησε την ανάγκη της για μεταμόσχευση ήπατος.

Η Μέγκαν Μακ Γκίλλιν, διαγνώστηκε με κίρρωση ή ουλές στο συκώτι πριν από 11 χρόνια, οι οποίες εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του οργάνου. Η ηπατική νόσος στα παιδιά είναι σπάνια. Ένας ειδικός σε θέματα ήπατος δήλωσε ότι η διατήρηση της φυσικής κατάστασης και της υγείας παίζει «κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση του ήπατος σε μια σταθερή κατάσταση».

Η κίρρωση δεν μπορεί να θεραπευτεί, ούτε είναι αναστρέψιμη, ενώ πολλές από τις ηπατικές διαταραχές που προκαλούν κίρρωση στα παιδιά δεν μπορούν να προληφθούν.

Στην περίπτωση της Μέγκαν οι γιατροί δεν γνωρίζουν πώς απέκτησε το πρόβλημα, αλλά δήλωσαν ότι η βλάβη θα μπορούσε να επεκταθεί τόσο που το συκώτι της να πάψει να λειτουργεί. «Οι γιατροί, όταν διαγνώστηκα, μου είπαν ότι θα έκανα μεταμόσχευση στην ηλικία των 18, αλλά διατηρήθηκα σε καλή φυσική κατάσταση», δήλωσε η νεαρή κοπέλα.

«Μετά, όταν έφτασα στα 16-17, μου είπαν ότι σίγουρα μέχρι τα 21 θα χρειαστώ μεταμόσχευση. Όταν πια έγινα 21 τον Νοέμβριο, τελικά δεν μου έκαναν δώρο κάποια μεταμόσχευση. Απλώς συνέχισα να δουλεύω με δύναμη, οπότε πλέον σταμάτησαν να μου δίνουν χρονοδιαγράμματα».

Η ηπατική νόσος, όπως η κίρρωση, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πυλαία υπέρταση και να προκαλέσει διόγκωση του σπλήνα.

Για τη Μέγκαν αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψει τα αθλήματα επαφής, κάτι που όπως είπε ήταν «πολύ σημαντικό» για εκείνη. Αργότερα ασχολήθηκε για μερικά χρόνια με την κωπηλασία, στην ιρλανδική ομάδα υψηλών επιδόσεων, ενώ παράλληλα φοιτούσε στο σχολείο. Αυτό είπε ότι την κράτησε σε πολύ καλή φόρμα γιατί «ήταν ένα άθλημα υψηλής έντασης που νομίζω ότι με κράτησε υγειή όλα αυτά τα χρόνια, καθώς προπονούμουν συνεχώς και φρόντιζα τον εαυτό μου εσωτερικά».

Καθοριστικοί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής για την εξέλιξη της σπάνιας νόσου

«Η ηπατική νόσος είναι εξαιρετικά σπάνια στα παιδιά, γι′ αυτό και η πλειονότητα του πληθυσμού μπορεί να μην έχει ακούσει για παιδιά με χρόνια ηπατικά προβλήματα», είπε ο Δρ Γκίρις Γκούπτε, ειδικός παιδιατρικός σύμβουλος ήπατος στο νοσοκομείο Γυναικών και Παιδιών του Μπέρμιγχαμ.

«Η συχνότητα εμφάνισης της ηπατικής νόσου μπορεί να κυμαίνεται από μία στις 10. 000 στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ορισμένες από τις άλλες ηπατικές νόσους μπορεί να εμφανίζονται μία στο εκατομμύριο».

Ο Δρ Γκούπτε δήλωσε ότι υπήρξε αύξηση των περιπτώσεων χρόνιας ηπατικής νόσου τις τελευταίες δεκαετίες, εν μέρει λόγω της προόδου στις εξετάσεις, αλλά δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής παίζουν ρόλο στα αυξημένα περιστατικά ηπατικής νόσου στα παιδιά».

 

«Δεν χρειάζονται όλα τα παιδιά με ηπατική νόσο μεταμόσχευση. Οι περισσότερες από αυτές τις παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με καλές ιατρικές θεραπείες και με έναν υγιεινό τρόπο ζωής», πρόσθεσε.

Ωστόσο η μεταμόσχευση κρίνεται αναγκαία στις περιπτώσης που η ηπατική νόσος είναι τελικού σταδίου και η επέμβαση πραγματοποιείται είτε όσο είναι ακόμα παιδιά είτε στην ενήλικη ζωή τους.

Η διατήρηση της φυσικής κατάστασης και της υγείας, η υγιεινή διατροφή, η πρόληψη της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ, παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση του ήπατος σε σταθερή κατάσταση μακροπρόθεσμα και στην προσπάθεια καθυστέρησης ή αποφυγής  της μεταμόσχευσης, σύμφωνα με τον Δρ Γκούπτε.

Open Image Modal
Απεικόνιση από υπολογιστή της κίρρωσης του ύπατος στον άνθρωπο.
PIXOLOGICSTUDIO/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

 

Είναι μια ευκαιρία για εκπαίδευση των ανθρώπων 

Η Μέγκαν είπε ότι έχει αντιμετωπίσει ανάμεικτες αντιδράσεις όταν λέει στους ανθρώπους ότι δεν πίνει αλκοόλ επειδή πάσχει από ηπατική νόσο.

Η μόνη αντίδραση που δεν της αρέσει είναι όταν οι άνθρωποι λένε, «Θεέ μου, τι έκανες; Τι κάνατε στα νεανικά σας χρόνια; Πόσο νωρίς αρχίσατε να πίνετε ή είχατε κάποια άσχημη εμπειρία με αλκοόλ ή ναρκωτικά;»

Η φοιτήτρια της Ιατρικής δήλωσε ότι αυτό της δίνει την ευκαιρία «να εκπαιδεύσει κάποιους ανθρώπους γνωστοποιώντας ότι η ηπατική νόσος δεν συσχετίζεται απαραίτητα με την κατανάλωση αλκοόλ ή την κατάχρηση».

 

Το δικό μου «φυσιολογικό» είναι διαφορετικό

Η Μέγκαν είπε για την διάγνωσή της πως ήταν «τρομακτική», ωστόσο ήξερε ότι μπορούσε να ζήσει με αυτό, αν και με κάποιους περιορισμούς, καθώς η πάθηση την κάνει να αισθάνεται εξαιρετικά κουρασμένη.

«Τώρα αυτό που ονομάζω ”φυσιολογικό μου” είναι διαφορετικό από το φυσιολογικό των συνομηλίκων μου. Πρέπει να θέτω περιορισμούς στον εαυτό μου - σε ορισμένα πράγματα που μπορώ και σε άλλα που δεν μπορώ να κάνω, κυρίως όσον αφορά τη διαχείριση των επιπέδων της ενέργειάς μου».

 

«Δεν μπορείς να έχεις σχέδια» για την επόμενη μέρα

Αν και είναι θετική για το μέλλον, είπε ότι «δεν μπορείς να έχεις σχέδια» με την ηπατική νόσο.

«Θα μπορούσα να ξυπνήσω αύριο και να είμαι εντελώς κίτρινη, με ίκτερο γνωρίζοντας ότι το συκώτι μου είχε αρχίσει να αποτυγχάνει», είπε. Αυτό θα κατέληγε τελικά σε μεταμόσχευση, κάτι που μπορεί να γίνει αύριο, μπορεί την επόμενη εβδομάδα, σε πέντε χρόνια, σε δέκα χρόνια, απλά δεν ξέρω».

Η Μέγκαν δήλωσε ότι αν και όταν έρθει αυτή η ώρα, δεν θα διστάσει καθώς «το να έχεις την ευκαιρία να σου δοθεί ένα όργανο από κάποιον άλλο άνθρωπο είναι απλά καταπληκτικό».

 

 (Πηγή: BBC)