«Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας κατά την έναρξη της τοποθέτησης του, εξηγώντας ότι επειδή η μείωση του ιικού φορτίου κατά την περίοδο του lockdown δεν ήταν αυτή που ανέμεναν κυβέρνηση και ειδικοί, απαιτείται ειδικός σχεδιασμός για την εορταστική περίοδο.
Έτσι, μετά και από εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μέχρι την Πέμπτη 7/1/2021, δεν θα λειτουργήσουν:
Σχολεία, εστίαση, ψυχαγωγία, δικαστήρια, αθλητικές δραστηριότητες (εξαιρούνται όσες διεξάγονται και σήμερα), χιονοδρομικά κέντρα.
Παράλληλα, θα συνεχιστεί έως την συγκεκριμένη ημερομηνία η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα. Επίσης θα συνεχιστεί το καθεστώς τηλεργασίας, ενώ θα ισχύσουν αυστηρότερες διαδικασίες σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.
Για τη λειτουργία εκκλησιών, λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, ενώ θα υπάρξει σχετική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, το επόμενο διάστημα –και πάντα ανάλογα με την πορεία της επιδημίας- θα αποσαφηνιστούν λεπτομέρειες όπως το αν θα ισχύσουν οι υφιστάμενοι περιορισμοί τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς αλλά και ανήμερα αυτών των εορτών. Όσο για το θέμα της συγκέντρωσης οικογενειών σε σπίτια εκείνες τις ημέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η συνάθροιση είναι πηγή διασποράς και ότι είναι θέμα ατομικής ευθύνης για να μην υπάρξουν φαινόμενα συγκεντρώσεων μεγάλου αριθμού ατόμων σε σπίτια.
Οι σχετικές αποφάσεις από την κυβέρνηση ελήφθησαν μετά τη μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, είναι ενδεικτικό ότι, συγκρίνοντας το δεύτερο με το πρώτο lockdown, η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά περίπου 20%. Σχετικά με την κατάσταση στο ΕΣΥ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται, σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση, σε 1.609 κρούσματα, έναντι 2.352 κρουσμάτων στο διάστημα 5 έως 11 Νοεμβρίου (πρώτης εβδομάδας του δεύτερου lockdown) και 2.674 κρουσμάτων στο διάστημα 12 έως 18 Νοεμβρίου, οπότε και σημειώθηκε ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων.
Ο αριθμός των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός, στους 4.008 ανθρώπους, έναντι 4079 στις 20 Νοεμβρίου, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών του δείκτη εισαγωγών ανά ημέρα έχει μειωθεί στις 343, έναντι 447 την ίδια ημερομηνία, με τις εισαγωγές να είναι ισοσκελισμένες με τα εξιτήρια.
Επειδή λοιπόν παραμένει μεγάλη η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και με την κυβέρνηση να δίνει προτεραιότητα στην προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, αποφασίσθηκε η επάνοδος στην κανονικότητα να γίνει με αργά αλλά πιο σίγουρα βήματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε και αλλαγές στον κυβερνητικό σχεδιασμό, καθώς τα μέτρα είναι δυναμικά και η εφαρμογή τους θα κριθεί και από τα επιδημιολογικά δεδομένα το επόμενο διάστημα. «Μαζί με τα φετινά, διαφορετικά Χριστούγεννα, έρχεται και η ελπίδα που φέρνει η επιστήμη, σε ολόκληρο τον κόσμο, με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Ας φροντίσουμε με την συμπεριφορά μας να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα, κερδίζοντας χρόνο που θα μας φέρει πιο κοντά στην οριστική έξοδο από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση», τόνισε ο κ. Πέτσας.