Κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα σύνορα Κιργιστάν-Τατζικιστάν με χρήση βαρέως οπλισμού

Τουλάχιστον τρεις νεκροί μέχρι τώρα ενώ οι προσπάθειες κατάπαυσης πυρός έχουν αποτυχεί.
|
Open Image Modal
Vladimir Pirogov via Reuters

Το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν αλληλοκατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό, όπως τανκς και όλμους, σε μια κλιμακούμενη συνοριακή σύγκρουση, κατά την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 27 από τότε που ξέσπασαν οι μάχες πριν από δύο ημέρες.

Η υπηρεσία συνοριακής φρουράς του Κιργιστάν είπε ότι οι δυνάμεις του Τατζικιστάν άνοιξαν ξανά πυρ σε πολλά από τα φυλάκια της νωρίς την Παρασκευή και πως σημειώθηκαν συγκρούσεις σε όλο το μήκος των συνόρων με τις δυνάμεις του Τατζικιστάν χρησιμοποιώντας τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και όλμους. Παράλληλα, υποστήριξε ότι βομβάρδισαν με το πυροβολικό αεροδρόμιο στην πόλη Μπάτκεν και παρακείμενες περιοχές.

Με τη σειρά του, το Τατζικιστάν κατηγόρησε τις δυνάμεις του Κιργιστάν ότι βομβάρδισαν ένα από τα φυλάκια του και επτά χωριά με «βαρύ οπλισμό». Ενας άμαχος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν, δήλωσαν οι αρχές στην πόλη Ισφάρα του Τατζικιστάν. Το Κιργιστάν ανέφερε 11 τραυματίες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συζήτησαν το θέμα, αλλά η υπηρεσία συνοριοφυλάκων είπε ότι δύο συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός έχουν ήδη αποτύχει.

Το Κιργιστάν ανακοίνωσε την Παρασκευή νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Τατζικιστάν με ισχύ από τις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Νωρίτερα η Ρωσία κάλεσε τις δύο χώρες, με τις οποίες διατηρεί καλές σχέσεις, να λάβουν «επείγοντα μέτρα» για να θέσουν τέλος στην κλιμάκωση. 

Αμφότεροι οι πρόεδροι των δύο αντιμαχόμενων πλευρών συμμετέχουν στην  περιφερειακή σύνοδο ασφαλείας στο Ουζμπεκιστάν και ήταν μεταξύ των ηγετών σε μια ομαδική φωτογραφία που τραβήχτηκε στο δείπνο χθες, Πέμπτη.

Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

Οι συγκρούσεις για τα κακώς οριοθετημένα σύνορα μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι συχνές, αλλά συνήθως αποκλιμακώνονται γρήγορα, αν και πέρυσι σχεδόν οδήγησαν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.