Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε την Παρασκευή από τους ηγέτες των χωρών του κόσμου να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ και την ΕΕ στη δέσμευσή τους για περικοπή των εκπομπών μεθανίου, ελπίζοντας στη δημιουργία ενός «momentum» εν όψει της διεθνούς συνόδου για την κλιματική αλλαγή.
Ο Μπάιντεν πρωτοστάτησε σε μια virtual συνάντηση του Major Economies Forum (MEF), που ακολούθησε τη συνάντηση για την «Earth Day» που διοργάνωσε τον Απρίλιο, με σκοπό την παρουσίαση των νέων στόχων των ΗΠΑ για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και την άσκηση πιέσεων σε άλλες χώρες προκειμένου να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τις δικές τους.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν, τόσο σε διεθνές όσο και σε εσωτερικό επίπεδο, και η συνδιάσκεψη COP26 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη, από τις 31 Οκτωβρίου ως τις 12 Νοεμβρίου, θεωρείται κρίσιμη ως προς τις δεσμεύσεις των χωρών του κόσμου για να περιοριστεί η άνοδος των θερμοκρασιών.
Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως ο ρυθμός της κλιματικής αλλαγής δεν επιβραδύνθηκε από την πανδημία Covid-19 και ότι ο κόσμος χάνει τη μάχη για την επαρκή μείωση των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου σε σημείο που θα είναι δυνατός ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.
Ο Μπάιντεν ζήτησε την Παρασκευή από τις άλλες χώρες να μπουν και αυτές στο σύμφωνο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά τουλάχιστον 30% κάτω από τα επίπεδα του 2020 ως το 2030. «Αυτό δεν θα μειώσει μόνο ταχύτατα τον ρυθμό της αύξησης της θερμοκρασίας, μα...θα φέρει επίσης ένα πολύ σημαντικό επιπρόσθετο όφελος, όπως η βελτίωση της δημόσιας υγείας και της αγροτικής παραγωγής» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Πιστεύουμε πως ο συλλογικός στόχος είναι φιλόδοξος, μα και ρεαλιστικός, και σας καλούμε να μας ακολουθήσετε στην ανακοίνωση αυτής της δέσμευσης στην COP26» είπε ο Μπάιντεν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι εκπομπές μεθανίου ευθύνονται για το 30% περίπου της αύξησης της θερμοκρασίας από την προ-βιομηχανική (πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση) εποχή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Με πληροφορίες από Reuters