Συνδυάζοντας τον εγγενή πολιτισμό της, την διασωθείσα παραδοσιακή της ταυτότητα, τις αυθεντικές τοπικές γεύσεις και την χαλαρωτική σοφιστικέ ηρεμία της μακριά από τα πλήθη και τα νησιά που ξεσαλώνουν, η Τήνος με τα σχεδόν ανέγγιχτα χωριά της έχει μια διαχρονική γοητεία που δεν σου κάνει καρδιά να την αφήσεις και οπωσδήποτε σε κάνει να ξαναγυρίζεις.
Συχνά άγρια και απρόβλεπτη με τον αέρα να λυσσομανάει και τα κύματα να οργιάζουν, αλλά πάντοτε γνώριμη και φιλόξενη, η Τήνος σε “καταπίνει”, σε κάνει να ξεχάσεις την υπόλοιπη Ελλάδα και να την ερωτευτείς αβίαστα και παράφορα.
Αυτή την έντονη σύνδεση με το νησί ένιωσαν και o Γιώργος Τσαρτσίδης μαζί με τον Γιώργο Μανθάτη και την αδερφή του, Ιωάννα, οι οποιοί βρήκαν στην Τήνο το χωριό που ποτέ δεν είχαν. Ο Γιώργος Τ. εργαζόταν για χρόνια στην εστίαση, ο Γιώργος Μανθάτης είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ενώ η αδερφή του Ιωάννα είναι προπονήτρια κολύμβησης. Επισκέφθηκαν το νησί πριν από περίπου τέσσερα χρόνια για να κάνουν διακοπές και surf.
Από τότε μια απροσδιόριστη δύναμη σαν μαγνήτης τους τραβούσε κάθε καλοκαίρι πίσω στο νησί και τους “ξύπνησε” το όνειρο που πάντα είχαν σαν παρέα: να φτιάξουν μαζί το δικό τους μαγαζί.
Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Κλούκι, που αν οι άνεμοι σας κάνουν να πλεύσετε προς την Τήνο, πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια στάση. Πρόκειται για έναν νέο all-day γαστροκαφενέ που άνοιξε στο γραφικό χωριό Φαλατάδος, το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της Τήνου.
Ο Γιώργος Μ., η Ιωάννα και ο Γιώργος Τ., με πολύ μεράκι και ειλικρινή αγάπη για τον τόπο έστησαν ένα μοναδικό σκηνικό, προσφέροντας μια εμπειρία που παντρεύει την παράδοση και την τηνιακή απλότητα με μια σύγχρονη δημιουργικότητα.
«Όποιος έρχεται στην Τήνο αναζητά την παράδοση. Τα χωριά της είναι τα διαμάντια του νησιού. Εμείς δεν είχαμε χωριό και βρήκαμε «το χωριό μας» στην Τήνο. Σεβόμαστε τους ντόπιους, γι’αυτό και θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που δεν θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα του τόπου.
Θέλουμε να κρατήσουμε την παράδοση και να βάλουμε τη δική μας πινελιά!» ανέφεραν τα παιδιά πίσω από το Κλούκι.
Το όνομα του μαγαζιού προέκυψε ένα μεσημέρι, ενώ έτρωγαν και έπιναν στο Θαλασσάκι, ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο στα Υστέρνια της Τήνου.
Όταν ο σερβιτόρος τους άκουσε να συζητούν το όνομα που θα έδιναν στο μαγαζί τους, τους φώναξε «Κλούκι», που στην Τήνο το χρησιμοποιούν για να χαρακτηρίσουν οτιδήποτε μικρό, αλλά κυρίως όταν αναφέρονται στα κουτάβια.
«Σκεφτήκαμε πως μας ταιριάζει. Όπως ένα σκυλάκι είναι μικρό και σιγά σιγά μεγαλώνει, έτσι και εμείς είμαστε κάτι μικρό και νέο που θα μεγαλώσει. Και κάπως έτσι το σκυλάκι δεν μπήκε μόνο στο όνομα του μαγαζιού μας, αλλά έγινε ο «ήρωας» του μαγαζιού με ένα σχέδιο που δημιούργησε ο Δημήτρης Καραϊσκος» ανέφεραν.
Το μαγαζί βρίσκεται στην κούκλα πλατεία του χωριού κάτω από το προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδος-Αγίου Ιωάννη, εκεί που βρισκόταν μέχρι πρότινος το «Αντάμωμα εν Φαλατάδω» με τη φημισμένη πορτοκαλόπιτα και τα γλυκά ταψιού.
Πέρα από τα παραδοσιακά γλυκά που διατηρήθηκαν στον κατάλογο, τα παιδιά στο Κλούκι με την πολύτιμη βοήθεια του σεφ τους, Ηλία Χριστόπουλου, πρόσθεσαν μαζί με τον καφέ και λαχταριστά πρωινά όπως μια τρομερή ομελέτα με γραβιέρα Τήνου και μυρωδικά και το picnic, στο οποίο προσφέρουν όλα όσα θα βάζαμε σε ένα καλάθι για να πάμε στην εξοχή.
Δημιούργησαν επίσης, μερικά πιάτα “για τη μέση” για όποιον θέλει να συνοδεύσει την μπύρα, την ρακή ή το κοκτέιλ του. Τηνιακά τυριά, αγκινάρες, αλλαντικά και άλλα τοπικά προϊόντα μπήκαν στην κουζίνα τους και σερβίρονται στο Κλούκι. Κιλότο μοσχαρίσιο σιγομαγειρεμένο με αρωματικό γιαούρτι, οσπριάδα με μαυρομάτικα, φρέσκα μυρωδικά και vinaigrette εσπεριδοειδών, μια πεντανόστιμη τηγανιά κοτόπουλο, vinaigrette κοτόπουλο και γραβιέρα παστουρμά που δεν μοιάζει με καμία άλλη και η χορτόπιτα με δροσερό γιαούρτι είναι μερικά από τα πεντανόστιμα συνοδευτικά που ετοιμάζουν καθημερινά στο Κλούκι για να μην πίνουμε ξεροσφύρι.
«Το Κλούκι είναι ένας γαστροκαφενές στο χωριό. Αντικατοπτρίζει ένα παραδοσιακό καφενείο στη μοντέρνα εκδοχή του. Συνδυάζει την παράδοση με καινοτόμες τεχνικές στο φαγητό. Έχουμε μεζέδες και συχνές εναλλαγές στο μενού, οι οποίες δίνουν την αίσθηση του απρόβλεπτου, της έκπληξης στους επισκέπτες μας. Τοπικά και ελληνικά προϊόντα είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της κουζίνας μας.» μας ανέφερε ο σεφ, Ηλίας Χριστόπουλους, ο οποίος μας υποδέχτηκε με το πιο μεγάλο του χαμόγελο.
Μεταξύ κλασικών ποτών, στον κατάλογό τους βρίσκεις τηνιακά κρασιά, καθώς και τοπική ρακή, για την οποία φημίζεται το χωριό Φαλατάδος. Για όσους έχουν διάθεση για κάτι πιο ιδιαίτερο, ο Γιώργος Τ. Και ο Λευτέρης Τσαντίδης έχουν ετοιμάσει μερικά απόλυτα δροσιστικά signature κοκτέιλ, στα οποία έδωσαν ονόματα διάσημων σκύλων, μετατρέποντας την “cocktail list” σε “adoption list”.
Μεταξύ αυτών που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε είναι το Hachiko που είναι εμπνευσμένο από τη φημισμένη πορτοκαλόπιτα του χωριού, το Rantanplan που είναι μια διαφορετική εκδοχή του Zombie και το Pluto με vodka, τροπικά φρούτα, βανίλια και lime που σερβίρεται διακοσμημένο με τον σκύλο-ήρωα του μαγαζιού, φτιαγμένο από ζαχαρόπαστα.
Τα τραπεζάκια τους απλώνονται στο καλντερίμι, φτάνοντας μέχρι την πλατεία, ενώ στον χώρο τους έχει διατηρηθεί το νησιωτικό λευκό, το οποίο συνδυάστηκε με ένα πολύ χαρμόσυνο κίτρινο.
Το Κλούκι είναι το σημείο που μπορεί να εξυπηρετήσει το καθημερινό αντάμωμα των ντόπιων, αλλά και το προσωρινό πέρασμα των επισκεπτών του νησιού στο γοητευτικό χωριό Φαλατάδος. Σε κάθε περίπτωση, θα σας υποδεχτούν σαν είστε αγαπημένοι φίλοι ή οικογένειά τους.
INFO:
Στον χάρτη θα το βρείτε εδώ
Τηλέφωνο: 2283 041179