Κουνούπια: Πώς καταπραΰνουμε τη φαγούρα - Κρύο, ζεστό, αλόη και άλλα μαγικά κόλπα

Υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστούμε. Τέσσερις καθηγητές πανεπιστημίου εξηγούν τι ακριβώς συμβαίνει και προτείνουν λύσεις.
|
Open Image Modal
IAN HOOTON/SCIENCE PHOTO LIBRARY via Getty Images

Όσοι ανήκουμε στους άτυχους που προτιμούν τα κουνούπια έχουμε σίγουρα μπει στον πειρασμό να αναζητήσουμε στο διαδίκτυο tips για την ανακούφιση από τη φαγούρα που προκαλούν τα τσιμπήματα.

Μεταξύ αυτών που έχουμε εντοπίσει είναι για παράδειγμα, να πιέσουμε ένα ζεστό κουτάλι πάνω στο τσίμπημα ή να χρησιμοποιήσουμε μία συσκευή αναρρόφησης. Από την άλλη, κάποιοι ορκίζονται στον πάγο, στην αλόη, στα τσιρότα, έως και στη δύναμη της θέλησης προκειμένου να αντισταθούν στην παρόρμηση να ξυστούν.

Αλλά τι λειτουργεί πραγματικά;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν hacks που προσφέρουν ανακούφιση. Κάποια από αυτά αφορούν φαρμακευτικές ουσίες, άλλα πάλι λειτουργούν ως εγκεφαλικά τρικ.

Γιατί τα τσιμπήματα προκαλούν τόσο έντονο κνησμό;

Τα θηλυκά κουνούπια χρειάζονται αίμα για να γεννήσουν τα αυγά τους. Όταν προσγειώνονται στο δέρμα εγχύνουν σάλιο που περιέχει πρωτεΐνες χρησιμοποιώντας «μικρές οδοντωτές λεπίδες που έχουν στην προβοσκίδα» - το στόμα τους μοιάζει με βελόνα - «οι οποίες τρυπάνε το δέρμα σας», εξηγεί η δρ Allison Gardner, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μέιν, που μελετά τη διαχείριση μολυσματικών ασθενειών οι οποίες προκαλούνται από τσιμπούρια και κουνούπια.

Αυτές οι πρωτεΐνες όχι μόνο μουδιάζουν το δέρμα, αλλά και διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία για να κάνουν πιο αποτελεσματική τη σίτιση.

Τότε το σώμα, ως ανοσολογική αντίδραση στο σάλιο, απελευθερώνει ισταμίνη. Η ισταμίνη που απελευθερώνεται στο δέρμα είναι η αιτία της φαγούρας και του πρηξίματος -ένα σήμα προς τον εγκέφαλο το οποίο πρέπει να διερευνήσει.

Δεν μπορώ απλά να το ξύσω;

Μπορούμε, είναι σχεδόν αδύνατο να μην το κάνουμε. «Την ώρα που ξυνόμαστε αποσπάμε τον εγκέφαλο από τη φαγούρα με μια άλλη αίσθηση, έναν ήπιο πόνο», σημειώνει η Δρ Lyda Cuervo Pardo, ανοσολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. «Ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει σεροτονίνη και αισθανόμαστε καλύτερα».

Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο προσφέρει ανακούφιση ένα ζεστό κουτάλι, η πίεση που μπορούμε να ασκήσουμε με το νύχι μας πάνω στο τσίμπημα ή το σοκ ενός δροσιστικού σπρέι. «Ο κνησμός, ο πόνος, η αίσθηση γαργαλητού και η θερμοκρασία ταξιδεύουν στην ίδια λεωφόρο νεύρων, θα μπορούσαμε να πούμε», δηλώνει η δρ Heather Goff, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας στο UT Southwestern στο Ντάλας. «Όταν κατακλύζετε αυτή τη λεωφόρο με άλλη κίνηση, παρακάμπτετε τη φαγούρα».

Η Dr. Cuervo Pardo επισημαίνει ότι μπορεί να κολλήσουμε σε έναν «κύκλο φαγούρας-ξυσίματος». Ο ήπιος πόνος από το ξύσιμο υπερισχύει της φαγούρας και λέει στον εγκέφαλο να απελευθερώσει σεροτονίνη, που είναι ένα φυσικό παυσίπονο.

Όταν το δέρμα πληγώνεται από το υπερβολικό ξύσιμο, το σώμα σας ανταποκρίνεται και πάλι με περισσότερη ισταμίνη, οδηγώντας σας σε έναν φαύλο κύκλο, προειδοποιεί ο Δρ Cosby Stone, αλλεργιολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Δοκιμάστε μια παγοκύστη, ένα δροσιστικό σπρέι ή ακόμη και μια αλοιφή με μενθόλη, όπως το Vicks VapoRub.

Ένας ψυκτικός παράγοντας με επικάλυψη υδροκορτιζόνης θα καταπραΰνει καλύτερα τη φαγούρα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Όσο για το προϊόν ψύξης, «οτιδήποτε σας κάνει να αισθάνεστε καλά» θα λειτουργήσει, προτείνει ο Dr. Stone. «Ξεγελάτε τον εγκέφαλό σας ώστε να μην προσέχει τη φαγούρα. Οι ψυκτικοί παράγοντες προκαλούν επίσης τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που βοηθάει στο οίδημα».

Το ήπιο τρίψιμο με ένα κρύο πανί θα μπορούσε επίσης να προσφέρει ανακούφιση, κατά τον Dr. Stone, όπως κι ένα τσιρότο, τα συστατικά του οποίου διεισδύουν στο δέρμα και συγχρόνως κρατούν τα νύχια μας μακριά -ένα τέχνασμα ιδιαίτερα χρήσιμο για τα παιδιά.

Τα αντιισταμινικά χάπια όπως τα Zyrtec, Claritin και Allegra είναι πιο αποτελεσματικά από τις τοπικές κρέμες, καθώς ηρεμούν τη συνολική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Μπορείτε ακόμη αν θέλετε, να πάρετε ένα αντιισταμινικό από το στόμα φεύγοντας για ένα ταξίδι με κάμπινγκ ή καθημερινά το καλοκαίρι.

«Το να έχετε ήδη στον οργανισμό σας αναστολείς ισταμίνης σημαίνει λιγότερες αντιδράσεις, τελεία και παύλα», υπογραμμίζει ο Dr. Stone.

Και τα άλλα «τρικ»;

Αν προτιμάτε το ζεστό από το κρύο, η Dr. Goff λέει ότι ένα ζεστό επίθεμα όπως η θερμοφόρα ή ένα ζεστό πανί μπορεί να εξουδετερώσει την αίσθηση της φαγούρας με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να το κάνει κάτι κρύο.

Αλλά δεν συνιστά το «τρικ» με το ζεστό κουτάλι καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει μικρό έγκαυμα.

Επίσης είναι μάλλον επιφυλακτική με τις συσκευές αναρρόφησης. «Η ποσότητα του σάλιου που εγχέει ένα κουνούπι και η τρύπα που κάνει είναι και τα δύο μικροσκοπικά. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει καν μια πραγματική τρύπα για να βγάλει κάτι», όπως λέει. Συνεπώς, η αίσθηση που δίνει η αναρρόφηση χρησιμεύει ως ένας ελαφρώς δυσάρεστος αντιπερισπασμός με τον ίδιο τρόπο που το κάνει το νύχι μας όταν το πιέσουμε πάνω στο τσίμπημα.

Ο καλύτερος τρόπος είναι κατ’ αρχάς να κρατάμε μακριά τα κουνούπια χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικό και φορώντας όταν είμαστε έξω παντελόνια και ρούχα με μακριά μανίκια. Η Dr. Gardner, η οποία χρησιμοποιεί αλόη και υδροκορτιζόνη για να ανακουφιστεί από τα τσιμπήματα, φοράει όταν κάνει πεζοπορία ή πηγαίνει στην ύπαιθρο σε σημείο με πολλά κουνούπια, ένα λεπτό δίχτυ πάνω από το καπέλο της για να καλύπτει το πρόσωπό της . «Μπορεί να μην είναι καλό fashion statement, αλλά σίγουρα βοηθάει», όπως λέει.

Με πληροφορίες από New York Times