Κουρδικά drones στη μάχη κατά των δυνάμεων που στηρίζει η Τουρκία στη Συρία

Οι κουρδικές δυνάμεις λένε ότι είναι εγχώριας ανάπτυξης
Open Image Modal
Δυνάμεις του SNA σε σύγκρουση με κουρδικές δυνάμεις στη Συρία (Photo by Huseyin Nasir/Anadolu via Getty Images)
Anadolu via Getty Images

Τις δυνατότητές τους στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών- drones επιδεικνύουν οι κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στη βόρεια Συρία, οι οποίες αντιμετωπίζουν από τις αρχές του Δεκεμβρίου επιθέσεις των πολιτοφυλακών που υποστηρίζει η Τουρκία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Forbes, οι κουρδικές SDF χρησιμοποιούν first person drones τα οποία, όπως υποστηρίζουν, είναι εγχώριας ανάπτυξης, εναντίον του αυτοαποκαλούμενου «Συριακού Εθνικού Στρατού» (SNA) που στηρίζει η Τουρκία. Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του «Συριακού Εθνικού Στρατού» έχουν εκτοπιστεί δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι άμαχοι από τις εστίες τους στο Χαλέπι. Συγκρούσεις μεταξύ SDF και SNA λαμβάνουν χώρα σχεδόν σε καθημερινή βάση, καθώς ο SNA, με τουρκική στήριξη από αέρος, προσπαθεί να καταλάβει το φράγμα Τισρίν και τη γέφυρα Καρακουζάκ- κάτι που θα του παρείχε προγεφύρωμα στην «καρδιά» των εδαφών των Κούρδων στη Συρία. Τουρκικά drones έχουν στοχεύσει κονβόι με αμάχους, και οι SDF έχουν προειδοποιήσει πως οι επιθέσεις του SNA στην ευρύτερη περιοχή του φράγματος το θέτουν σε κίνδυνο.

Οι SDF έχουν δώσει στη δημοσιότητα βίντεο με επιθέσεις με FPV drones εναντίον του SNA. Σε ένα πρόσφατο φαίνονται επανειλημμένα πλήγματα κατά τεθωρακισμένων, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι δυνάμεις του SNA να υποχωρήσουν. Τα drones αυτά παρέχουν στις SDF σημαντικές δυνατότητες, ειδικά δεδομένης της στήριξης που παρέχει στον SNA η Τουρκία- η οποία, ως γνωστόν, έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα στον κλάδο των drones.

Αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας είπε στο Al Monitor πως η Τουρκία αρχικά υποστήριζε τον SNA με drones, έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί και επανδρωμένα μαχητικά, «επειδή (ο SNA) δεν τα καταφέρνει».

Τα κουρδικά drones, τα οποία χειρίζονται οι Μονάδες Μαρτύρων Χαρούν των SDF, είναι λιγότερο εξελιγμένα από τα τουρκικά, μα παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς επιτρέπουν τη διατήρηση της πίεσης στον SNA στη δυτική όχθη του Ευφράτη. Παράλληλα η δυνατότητα παρακολούθησης και πληγμάτων ακριβείας δυσκολεύει κάθε προσπάθεια του SNA για μαζική επίθεση. Σημειώνεται επίσης πως οι SDF έδειξαν ότι έχουν κάποιες πιο εξελιγμένες και μέχρι πρότινος άγνωστες δυνατότητες κατάρριψης τουρκικών drones, όπως Bayraktar TB2 και Aksungur (οι SDF κατέρριψαν επίσης κατά λάθος ένα αμερικανικό MQ-9 Reaper το οποίο πέρασαν για τουρκικό αεροσκάφος). Το πώς αποκτήθηκαν αυτές είναι άγνωστο, ωστόσο οι κουρδικές δυνάμεις επιμένουν ότι πως τα drones τους είναι πλήρως εγχώρια. Σημειώνεται πως είχε κάνει την εμφάνισή της σε τουρκική εφημερίδα αναφορά πως το Ιράν είχε συμφωνήσει να προμηθεύσει τις κουρδικές δυνάμεις με 1.500 περιφερόμενα πυρομαχικά, ωστόσο η παράδοσή τους αναβλήθηκε όταν έμαθε για τη συμφωνία η Τουρκία. Ο Φαρχάντ Σάμι, διευθυντής του SDF Media Center, διέψευσε κατηγορηματικά τις αναφορές αυτές, τονίζοντας πως είναι αποκλειστικά «προϊόν αμιγώς της εμπειρίας του λαού της βόρειας και της ανατολικής Συρίας». Ακόμη, Κούρδος αξιωματούχος είπε στη Jerusalem Post ότι οι SDF δεν απέκτησαν δυνατότητες drones από το Ιράν, υπογραμμίζοντας πως «όλα φτιάχνονται εδώ, σε πρωτοβουλίες των μαχητών μας».

Διαθέσιμα στο εμπόριο drones, τροποποιημένα για να φέρουν εκρηκτικά σε αποστολές αυτοκτονίας, συναντώνται σε κάθε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων αυτής της δεκαετίας- ενδεικτικά, η Ουκρανία μόνο, ήταν σε θέση να παράγει πάνω από ένα εκατομμύριο FPV drones πέρυσι, τα οποία έχουν πολύ καλές επιδόσεις στην καταστροφή εχθρικών τεθωρακισμένων.