Ο κοιλάκανθος είναι ένα τεράστιο παράξενο ψάρι που υπάρχει από την εποχή των δεινοσαύρων. Σύμφωνα με μελέτες, το προσδόκιμο ζωής του μπορεί να φτάσει τα 100 χρόνια.
Αυτό το αργοκίνητο ψάρι του βυθού, με το ψευδώνυμο «ζωντανό απολίθωμα», είναι νυχτόβιο και μεγαλώνει με πολύ αργό ρυθμό.
Τα θηλυκά φτάνουν την αναπαραγωγική περίοδο στα τέλη της δεκαετίας των 50 χρόνων, αναφέρει μια νέα μελέτη, ενώ τα αρσενικά είναι σεξουαλικά ώριμα σε ηλικία 40 έως 69 ετών. Και ίσως το πιο παράξενο από όλα είναι ότι οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ψάρια αυτά κυοφορούν περίπου πέντε χρόνια.
Οι κοιλάκανθοι, που υπάρχουν εδώ και περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια, θεωρούνταν εξαφανισμένοι μέχρι το 1938, όταν βρέθηκαν ξανά στα ανοικτά της Νότιας Αφρικής. Οι επιστήμονες πίστευαν εδώ και καιρό ότι οι κοιλάκανθοι ζουν περίπου 20 χρόνια. Όμως, μετά από έρευνα, Γάλλοι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ζουν σχεδόν έναν αιώνα.
Τα ψάρια αυτά απειλούνται σε τέτοιο βαθμό που οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν μόνο δείγματα που έχουν ήδη βρεθεί νεκρά.
Χρησιμοποιώντας μια προηγμένη τεχνική για τον υπολογισμό της ηλικίας των ψαριών, οι επιστήμονες μελέτησαν δύο έμβρυα και υπολόγισαν ότι το μεγαλύτερο ήταν πέντε ετών και το νεότερο ήταν εννέα ετών. Έτσι, οι μελετητές σκέφτηκαν ότι η εγκυμοσύνη διαρκεί τουλάχιστον πέντε χρόνια στο συγκεκριμένο ψάρι.
Αυτή η πενταετής κύηση είναι «πολύ παράξενη» για τα ψάρια ή για οποιοδήποτε ζώο, δήλωσε ο Χάρολντ Ουόκερ του Ινστιτούτου Ωκεανολογίας του Σκριπς.
Παρόλο που οι κοιλάκανθοι δεν σχετίζονται γενετικά και δείχνουν μεγάλες εξελικτικές διαφορές, γερνούν αργά όπως και άλλοι κάτοικοι των βυθών, για παράδειγμα οι καρχαρίες. Ο Χάρολντ προσθέτει ότι μπορεί να έχουν εξελιχθεί παρόμοια, επειδή μοιράζονται παρόμοια είδη οικοτόπων.