Σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους οι γυναίκες βιώνουν διάφορες αλλαγές, σωματικές και ψυχολογικές, οι οποίες οφείλονται κυρίως στις ορμόνες τους. Οι ορμονικές διακυμάνσεις ξεκινούν στην εφηβεία με την έμμηνο ρύση, συνεχίζουν με τη μεγάλη σωματική αλλαγή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και κορυφώνονται με το χρονικό διάστημα της εμμηνόπαυσης. Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι κάποια από τα δυσάρεστα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, τα οποία υποχωρούν σταδιακά με την πάροδο των ετών.
Η αύξηση βάρους όμως, ειδικότερα στην περιοχή της κοιλιάς είναι μια από τις αλλαγές που δύσκολα αντιμετωπίζεται εάν οι γυναίκες δεν αλλάξουν κάποιες συνήθειες τους. Το γυναικείο κοιλιακό λίπος οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και για την αντιμετώπιση του απαιτείται σοβαρή προσπάθεια σε διάφορα επίπεδα.
Μιλήσαμε με τη διατροφολόγο κα Αλιόνα Στρατουλάτ, η οποία μας εξήγησε αναλυτικά τους λόγους που δημιουργείται το κοιλιακό λίπος στις γυναίκες, αλλά και πως μπορούμε να το περιορίσουμε.
Αιτίες που το γυναικείο σώμα αλλάζει στην εμμηνόπαυση
Μείωση των οιστρογόνων: Στο γυναικείο σώμα τα οιστρογόνα παίζουν το μεγάλο παιχνίδι. Καθώς μεγαλώνουμε η μείωση τους έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινούν διάφορα προβλήματα στο γυναικείο σώμα, όπως κακή διάθεση, ελλιπής ύπνος, όρεξη για υδατάνθρακες, επεξεργασμένα σνακς και πολλά άλλα. Η εναπόθεση του κοιλιακού λίπους είναι απόρροια όλων των αλλαγών που δημιουργούνται από τη μείωση των οιστρογόνων.
Μείωση μυϊκής μάζας και βασικού μεταβολισμού: Μεγαλώνοντας οι μύες χαλαρώνουν και παράλληλα ο μεταβολισμός σταματάει να λειτουργεί με γοργούς ρυθμούς. Έτσι αυξάνεται το βάρος του σώματος και κατ΄ επέκταση και το λίπος.
Το στρες και η κακή ποιότητα ύπνου: Τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεγαλώνοντας οι γυναίκες οδηγούν σε μακροχρόνιο στρες και χαλούν την ποιότητα του ύπνου. Ο σταθερός και επαρκής ύπνος όμως είναι σημαντικότατος για τη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους.
Μείωση της κίνησης: Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεση, αλλά και στην αντοχή για άσκηση. Καθώς μεγαλώνουμε κλεινόμαστε περισσότερο στο σπίτι, κουραζόμαστε ευκολότερα και συχνά παρατάμε κάθε προσπάθεια για κίνηση.
Συναισθηματικό φαγητό: Η κούραση, η σωματική εξάντληση, αλλά και η κατάθλιψη, που πιθανόν βιώνουν πολλές γυναίκες, οδηγούν στην κατανάλωση περισσότερου φαγητού. Ένα ταλαιπωρημένο σώμα αισθάνεται την ανάγκη να καταναλώσει τροφή για να πάρει δυνάμεις.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Μειώνουμε τους υδατάνθρακες και ειδικότερα τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, κατά τις βραδινές ώρες. Το γυναικείο σώμα καθώς μεγαλώνει σταματά να τους επεξεργάζεται όπως παλαιότερα, οπότε η λύση είναι να καταναλώνουμε -όσο είναι δυνατό- υδατάνθρακες ολικής άλεσης και περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.
Προσθέτουμε πρωτεΐνη σε όλα μας τα γεύματα για να διατηρήσουμε τη μυϊκή μάζα και να βοηθήσουμε στην αύξηση του μεταβολισμού.
Καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά για να ενισχύσουμε το μικροβίωμα του εντέρου που παίζει τεράστιο ρόλο στη σωματική, ψυχική υγεία και στη ρύθμιση του βάρους.
Φροντίζουμε να κοιμόμαστε καλά γιατί ένα ταλαιπωρημένο και κουρασμένο σώμα αντιστέκεται στην απώλεια του βάρους κι έχει ανάγκη για κατανάλωση περισσότερης τροφής προσπαθώντας να κερδίσει την ενέργεια που έχασε από την έλλειψη ύπνου. Αν δεν κοιμόμαστε καλά είναι σημαντικό να αναζητήσουμε συμβουλές από ειδικούς για να αυξήσουμε τις ώρες ύπνου.
Κάνουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης, είτε με βαράκια, είτε πιλάτες με αντιστάσεις. Η ενδυνάμωση είναι ο μόνος τρόπος που σε συνδυασμό με τον καλό ύπνο και τη σωστή διατροφή θα βοηθήσουν το σώμα μας να διατηρήσει τη μυϊκή του μάζα και τον καλό μεταβολισμό.