Καναντέρ ηλικίας 45 ετών! – «Δεν σηκώνονται με πάνω από 38°C, πετούν για λίγες ώρες"

Καναντέρ ηλικίας 45 ετών! – «Δεν σηκώνονται με πάνω από 38°C, πετούν για λίγες ώρες"
Open Image Modal
Eurokinissi

Tο πρόβλημα των «γερασμένων» εναέριων μέσων πυρόσβεσης ήρθε στην επιφάνεια με την αναγκαστική προσγείωση καναντέρ κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης την Πέμπτη στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας.

Το καναντέρ CL-215 που προσγειώθηκε από πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας σε χωράφια νότια του χωριού Στεφάνη Βοιωτίας, είναι ηλικίας 45 ετών.

Οι δύο χειριστές χαμήλωσαν ύψος, άδειασαν τη δεξαμενή νερού πάνω από την εστία της φωτιάς και επιχείρησαν να σηκώσουν ξανά το αεροσκάφος, το οποίο, ωστόσο, υπέστη βλάβη και δεν ανέβαινε υψόμετρο. Οι πιλότοι βρίσκονταν κυριολεκτικά πάνω από τις φλόγες όταν αποφάσισαν να επιχειρήσουν αναγκαστική προσγείωση σε χωράφι κοντά στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής, κατά τη διάρκεια της οποίας ξερίζωσαν δέντρα χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν. Πυροσβέστες έφτασαν αμέσως στο σημείο, όπως και ένα ασθενοφόρο, που τους προσέφερε τις πρώτες βοήθειες.

Το Π.Σ. διαθέτει εννιά καναντέρ CL-215, τα οποία κατασκευάστηκαν στις αρχές τις δεκαετίας του ’70. Ένα από αυτά έπεσε χθες, ενώ το ίδιο είχε γίνει πέρυσι με αεροσκάφος ίδιου τύπου σε επιχείρηση κατάσβεσης στη Λακωνία.

Αξιωματικοί του Π.Σ. διευκρινίζουν ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν μπορούν να απογειωθούν όταν η θερμοκρασία στο αεροδρόμιο ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να γίνεται πολλές φορές μεταστάθμευσή τους για να επιχειρήσουν σε περιοχές με χαμηλότερη θερμοκρασία. Σύνηθες είναι, επίσης, να σηκώνονται το πρωί και μετά από λίγες ώρες να εμφανίζουν βλάβη που επιβάλλει την προσγείωσή τους. Την κατάσταση σώζουν σε έναν βαθμό τα τέσσερα καναντέρ CL-415, τα οποία είναι νεότερης τεχνολογίας.

Στο σύνολό τους τα αεροσκάφη του Π.Σ. και τα νοικιασμένα ελικόπτερα επιχειρούσαν όλη την ημέρα χθες στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 22.40 το βράδυ του Σαββάτου σε πευκοδάσος κοντά στο χωριό Στεφάνη με τους κατοίκους να υποψιάζονται εμπρησμό. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έδωσαν γρήγορα έκταση στο μέτωπο, που μέχρι αργά χθες το βράδυ μαίνονταν, χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

«Ήμασταν τυχεροί που έσβησε η πυρκαγιά στη Χαλκιδική και έτσι μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στα Δερβενοχώρια. Αν υπήρχε διάσπαση των δυνάμεων θα είχαμε πρόβλημα. Αυτό φοβόμαστε και για το υπόλοιπο της καλοκαιρινής περιόδου διότι ο στόλος μας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Το μεγάλο πρόβλημα στα Δερβενοχώρια είναι ότι η φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή, στην οποία δεν υπήρχε η παραμικρή πρόληψη και δημιουργία δασικών δρόμων. Έτσι, δεν έχουν πρόσβαση τα πεζοπόρα τμήματά μας. Μπουλντόζες του Στρατού και της περιφέρειας μαζί με οχήματα της Πυροσβεστικής προσπαθούν να ανοίξουν δασικούς δρόμους. Είμαστε αισιόδοξοι», λέει ανώτατος αξιωματικός του Π.Σ.