Αντιδράσεις για το «λουκέτο» στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Αντιδράσεις για το «λουκέτο» στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
|
Open Image Modal
Sooc

Οργισμένη ήταν η αντίδραση φορέων της εκπαίδευσης στο βόρειο Αιγαίο για το λουκέτο στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης από ομάδα γονέων που αντέδρασαν στη φήμη για το αυριανό άνοιγμα τάξεων εκπαίδευσης παιδιών από προσφυγικές οικογένειες σε τρία σχολεία της Μυτιλήνης. Οι γονείς προτάσσοντας ως λόγο για το σφράγισμα του συγκεκριμένου σχολείου τη μη ενημέρωσή τους για τη χρήση χώρων του σχολείου, προχώρησαν στην ακραία αυτή ενέργεια.

«Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου παρακολούθησαν και αποδοκίμασαν από την πρώτη στιγμή το γεγονός της τοποθέτησης λουκέτου, αλλά αποδεικνύοντας το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Διοίκησης, με αίσθημα ευθύνης και παιδαγωγικής δεν επιθύμησαν την έκδοση εισαγγελικών ή άλλων εντολών. Αυτό όμως δεν σημαίνει υποχώρηση ή μαλθακότητα. Ως Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου δεν θα δεχτούμε επανάληψή της» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Διευθυντής εκπαίδευσης βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης. Προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς όσους στο μέλλον σκέπτονται να λειτουργήσουν με ανάλογο τρόπο με προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον τους.

Ας σημειωθεί εδώ ότι το άνοιγμα τάξεων υποδοχής για παιδιά πρόσφυγες σε σχολεία της Μυτιλήνης άρχισε να κυκλοφορεί μέσω ιστοσελίδων. Σύντομα η ψευδής αυτή είδηση πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα τις αντιδράσεις και τελικά το «λουκέτο»!. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Καλάργαλης «παρακαλούμε, τους ελάχιστους (που δεν το πράττουν) εκπροσώπους των ΜΜΕ όταν έχουν ερωτήματα, απορίες για τέτοια σημαντικά θέματα της εκπαίδευσης ή όποιο άλλο να απευθύνονται στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, πριν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους. Εκτός κι αν σκοπός τους είναι η δημιουργία γεγονότων και εντυπώσεων».

Επί της ουσίας τώρα σχετικά με τη διαδικασία εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου και το ζήτημα της ενημέρωσης γονέων από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ανακοινώθηκε ότι «οι νόμοι, αποφάσεις και εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας αποστέλλονται σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας και ενημερώνονται ταυτοχρόνως όλοι οι εκπαιδευτικοί, οι Διευθυντές κι Διευθύντριες των Διευθύνσεων και των σχολείων, ενώ αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Οπότε, οι αρμόδιοι Διευθυντές και οι Διευθύντριες μπορούν να ενημερώσουν κάθε ερωτώντα, ειδικά τους γονείς των μαθητών».

Ψευδείς «ειδήσεις»

Όσον αφορά δε την ένταξη μαθητών προσφύγων σε σχολεία του βορείου Αιγαίου ανακοινώθηκε ότι «δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα από το Υπουργείο ως προς την ημερομηνία έναρξης, τα σχολεία, των αριθμό μαθητών ή άλλο τι».

Και η ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης καταλήγει: «Για την εκπαίδευση ελληνόπουλων, των παιδιών πολιτών τρίτων χωρών και παιδιών προσφύγων την αποκλειστική αρμοδιότητα έχει και διατηρεί η Ελληνική Πολιτεία διά του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας και ουδείς άλλος. Για την εκπαίδευση, όλων, ισχύουν και εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις. Ειδικά για την εκπαίδευση παιδιών τρίτων χωρών – προσφύγων λαμβάνονται υπόψη και οι Νόμοι 2101/1992 με τον οποίο κυρώθηκε η «Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού» και ο Νόμος 3304/2005 για την «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού». Οι πράξεις παρεμπόδισης λειτουργίας σχολικών μονάδων είναι παράνομες, γιατί εκτός της παρεμπόδισης της λειτουργίας Δημόσιας Υπηρεσίας, αντιβαίνουν και τους παραπάνω Νόμους».

Ας σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα συχνό είναι το φαινόμενο να δημιουργούνται αντιδράσεις πολιτών και φορέων της κοινωνίας στη Λέσβο από τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Μάλιστα πριν λίγες μέρες είχε προκληθεί κοινωνική αναταραχή από τη φήμη της απαγόρευσης αγήματος του Στρατού να προβεί στην καθιερωμένη υποστολή της Ελληνικής σημαίας από ομάδες μεταναστών. Το γεγονός διαψεύστηκε από το ίδιο το ΓΕΣ. Το όλο θέμα σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται σοβαρά τις αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες διερευνάται και μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών.

Σε ακραία αντίδραση προχώρησαν γονείς παιδιών του 8ου Δημοτικού την Παρασκευή το μεσημέρι, τοποθετώντας λουκέτο στην εξώπορτα του κτιρίου. Ο λόγος είναι η δημιουργία ειδικού τμήματος στο σχολείο για την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

Τα οκτώ παιδιά προσφύγων τα οποία επρόκειτο να ενταχθούν στο 8ο Δημοτικό είναι από οικογένειες που φιλοξενούνται στην δομή των κατασκηνώσεων του πρώην ΠΙΚΠΑ. Πρόκειται για οικογένειες που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες και περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προκειμένου να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Πολλά παιδιά έχουν χάσει κάποιο γονιό τους ή και αδέρφια τους στις εμπόλεμες ζώνες από τις οποίες προέρχονται.

Τα περισσότερα από αυτά είναι ηλικίας δημοτικού και βρίσκονται στο ΠΙΚΠΑ για αρκετούς μήνες. Έχουν ήδη πάρει μέρος σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και καθημερινά παίζουν με παιδιά εθελοντών και παιδιά της περιοχής χωρίς να έχει προκύψει το παραμικρό πρόβλημα.

Στο ΠΙΚΠΑ υπάρχει καθημερινά γιατρός και νοσηλευτής φροντίζοντας τόσο τα παιδιά όσο και τους υπόλοιπους πρόσφυγες. Οι υπεύθυνοι της δομής διαβεβαιώνουν πως τα παιδιά έχουν κάνει όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια και ότι οι συνθήκες που φιλοξενούνται είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές. Οι κακουχίες και οι ταλαιπωρία που έχουν υποστεί είναι η καλύτερη απόδειξη πως η υγεία τους είναι κάτι παραπάνω από καλή.

Τα συγκεκριμένα παιδιά προετοιμάζονται εδώ και πολύ καιρό για να πάνε σχολείο και ανυπομονούν να βρεθούν στην τάξη. Όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι του ΠΙΚΠΑ διψούν να νιώσουν και πάλι παιδιά. Σημειώνουν μάλιστα πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους γονείς.

Παρά την ακραία αντίδραση που σημειώθηκε αρκετοί είναι οι γονείς που δηλώνουν πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την ένταξη προσφυγόπουλων στο σχολείο και το μόνο που ζητούν είναι ενημέρωση για το θέμα και εγγυήσεις πως δε θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του σχολείου. Ακόμα και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων δηλώνει πως τα σχολεία θα πρέπει να είναι ανοικτά για τα παιδιά των προσφύγων, τη στιγμή μάλιστα που και στο συγκεκριμένο σχολείο χρόνια τώρα πάνω από το 30% των παιδιών είναι από οικογένειες μεταναστών.

Ψυχραιμότεροι γονείς δηλώνουν πως ντρέπονται για την κατάσταση που επικρατεί στο σχολειό και αποδίδουν σε σκοπιμότητες την υποκίνηση της όλης ιστορίας. Τονίζουν μάλιστα πως τη Δευτέρα αν εμποδιστούν τα παιδιά τους να μπουν στο σχολείο θα απευθυνθούν στις αρχές και δε θα ανεχθούν καμία συμπεριφορά, που προσβάλει τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Το χρονικό

Το πρωί της Παρασκευής ο Διευθυντής του σχολείου πραγματοποίησε ενημέρωση στην προσευχή για την επικείμενη εγγραφή 8 προσφυγόπουλων στο 8ο Δημοτικό και τη λειτουργία ειδικού τμήματος ένταξης. Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη διαδικασία συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο σύνολο των σχολείων και γίνεται για την ένταξη παιδιών από οικογένειες μεταναστών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο σχολείο το οποίο εξυπηρετεί μια εργατική συνοικία είναι αρκετά τα παιδιά από οικογένειες Βουλγάρων, Αλβανών, Πολωνών και άλλων εθνικοτήτων. Όλοι τους μετανάστες που ζουν και δουλεύουν χρονιά στην Ελλάδα και δικαιωματικά έγραψαν κι αυτοί τα παιδιά τους στο σχολείο.

Στο άκουσμα της είδησης αρκετοί γονείς αντέδρασαν προφασιζόμενοι κίνδυνο για την υγεία των παιδιών τους. Μια ομάδα γονιών εισέβαλε στο γραφείο του διευθυντή και απαίτησε εξηγήσεις. Το μεσημέρι κλείδωσαν με λουκέτα το σχολείο, ενώ υπάρχει κάλεσμα για κατάληψη του σχολείου τη Δευτέρα το πρωί.

Το αξιοσημείωτο δε της υπόθεσης είναι πως αντιδράσεις για προσφυγόπουλα υπήρξαν και από οικογένειες μεταναστών που έχουν ήδη τα παιδιά τους στο σχολείο!

Έλλειψη ενημέρωσης

Στην έλλειψη ενημέρωση και όχι σε ουσιαστικούς λόγους οφείλεται η αντίδραση των γονιών διαπιστώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου Μαρία Κουρδουσά. Η ίδια είπε στην ΕΡΑ Αιγαίου: «Κανείς από εμάς δεν διαφωνεί να έρθουν τα παιδιά των προσφύγων στο σχολείο μας. Για πολλά χρόνια φοιτούν εδώ δεκάδες παιδιά μεταναστών και δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αυτό που ζητήσαμε είναι να μας ενημερώσουν για το τι ακριβώς θα γίνει και να ξέρουμε πως όλα τα παιδιά θα είναι με τα χαρτιά τους και εμβολιασμένα. Δε σας κρύβω πως έχω στενοχωρηθεί με την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση και θέλω να γίνει άμεσα ενημέρωση από τους αρμόδιους προς τους γονείς για να σταματήσει όλη αυτή η ιστορία. Γνωρίζω καλά πως είναι παιδιά που έρχονται από πόλεμο και έχουν στερηθεί πάρα πολλά. Ανυπομονούν να πάνε στο σχολείο και έχουν το δικαίωμα να ζήσουν μια ζωή σαν όλα τα παιδιά. Η ανησυχία των γονιών του σχολείου είναι εύλογη ως ένα βαθμό και θα πρέπει οι αρμόδιοι να κινηθούν γρήγορα και κάνουν την απαραίτητη ενημέρωση».

«Διαφωνώ με όλα όσα έγιναν. Οι αρχές μου και ο τρόπος που μεγαλώνω τα παιδιά μου απέχουν από το κλείσιμο του σχολείου. Ως γονιός πιστεύω ότι η θέση του κάθε παιδιού είναι στο σχολειό» δήλωσε ακόμα η κ. Κουρδουσά που διαχώρισε ανοιχτά τη θέση της για την απόφαση ορισμένων γονέων να κλειδώσουν με λουκέτο την εξώπορτα του 8ου Δημοτικού. Για τα γεγονότα, τόνισε: «Προσπάθησα από την αρχή να πείσω τους υπόλοιπους γονείς ότι πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση για το ζήτημα. Δυστυχώς η ανεξέλεγκτη αντίδραση ορισμένων δεν μου άφησε περιθώριο για καμία άλλη ενέργεια. Νιώθω ντροπή για τις εικόνες που κυκλοφόρησαν από το σχολείο μας στο οποίο φοιτούν ήδη δεκάδες παιδιά μεταναστών και στο σύνολό τους οι γονείς είναι άνθρωποι οικογενειάρχες και ανεκτικοί. Μεγαλώνω τα παιδιά μου με τις αξίες του σεβασμού, της αλληλεγγύης, και της αγάπης για το συνάνθρωπο. Μπορώ να δικαιολογήσω το φόβο ορισμένων γονέων, αλλά η θέση των προσφυγόπουλων είναι μέσα στα παιδιά γιατί πάνω απ΄όλα είναι παιδιά και μάλιστα προέρχονται από δύσκολες καταστάσεις.

Καλώ όλους τους γονείς να σκεφτούν πως σε αυτό το σχολειό κάποτε φοίτησαν οι παππούδες μας, οι οποίοι ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, και να πράξουν το χρέος τους να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά. Θα είναι το καλύτερο μάθημα που θα πάρουν τα παιδιά μας από τα σχολειά».

Ντροπή και απογοήτευση για την εξέλιξη δήλωσε ο Νίκος Καραμάνος, του οποίου το παιδί φοιτά στο 8ο Δημοτικό. «Το παιδί μου στο μάθημα των θρησκευτικών διδάχτηκε το “Αγαπάτε Αλλήλους” και ως καλοί χριστιανοί οφείλουμε αυτό να το κάνουμε πράξη. Αναρωτιέμαι τι θα πουν στα παιδιά τους όλοι αυτοί που έκλεισαν το σχολείο; Τι μάθημα θα τους δώσουν τη Δευτέρα; Αισθάνομαι ντροπή και απογοήτευση διότι κάποιοι στη γειτονιά μας ξεχνούν πως είναι και οι ίδιοι με παππούδες πρόσφυγες. Ζω σε μία χώρα που το δικαίωμα στη μάθηση είναι ιερό και για όλους. Τη Δευτέρα αν το παιδί μου δεν πάει σχολείο θα χάσω το μεροκάματό μου. Για όλα αυτά θα απευθυνθώ στις αρχές και ας αναλάβουν ευθύνες όσοι έχουν», είπε ο κ. Καραμάνος.

Ίδια άποψη εξέφρασε και η Δέσποινα Λαζαρίδη η οποία σημείωσε: «Δεν μπορώ να κατανοήσω πως προέκυψαν αυτές οι αντιρρήσεις. Είμαστε μια γειτονιά προσφυγική και στο σχολείο μας έχουμε παιδιά μεταναστών εδώ και πολλά χρόνια. Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και είναι δυσάρεστο να λέμε τώρα όχι στο σχολείο ειδικά σε παιδιά που προέρχονται από πόλεμο».

Σημαντικά στοιχεία που ρίχνουν φως στις πραγματικές διαστάσεις του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στη Χίο, δίνει με ανακοίνωσή της η «Λάθρα», που αναφερόμενη στο ζήτημα επιχειρεί να καταρρίψει τρία ψέματα «που αναπαράγονται με μεγάλη ευκολία χωρίς κανείς να μπει στον κόπο να τα ελέγξει ή να τα διαψεύσει».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)