Περάσατε σε άλλη πόλη; Οι καλύτερες περιοχές για να νοικιάσετε σπίτι και τι να αποφύγετε

Περάσατε σε άλλη πόλη; Οι καλύτερες περιοχές για να νοικιάσετε σπίτι και τι να αποφύγετε
|

Έχει περάσει μία εβδομάδα από την ανακοίνωση των βάσεων στις Ανώτατες Σχολές της χώρας και οι νέοι φοιτητές έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζονται για την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου.

Έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσουν το πώς θα έχουν πρόσβαση στη Σχολή τους, να μάθουν πληροφορίες για το Τμήμα τους και φυσικά, θα πρέπει να βρίσκονται σε αναμονή για να μην χάσουν τις ημερομηνίες εγγραφής. Για εκείνους όμως που πέρασαν σε άλλη πόλη υπάρχει ένα ακόμα βάρος, αυτό της μετακόμισης.

Όταν είσαι 18 χρονών και καλείσαι να μείνεις για πρώτη φορά μόνος σου σε μια πόλη που δεν γνωρίζεις, το άγχος και ο ενθουσιασμός πάνε παρέα. Ο νέος φοιτητής θα πρέπει να αναζητήσει σπίτι που να είναι σχετικά οικονομικό, για να μην επιβαρύνει την οικογένειά του, να είναι πλησίον της Σχολής του, καθώς το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχει μεταφορικό μέσο, και το οποίο θα βρίσκεται σε ασφαλή περιοχή.

Όμως, αρκετοί πρωτοετείς που δεν είναι σωστά ενημερωμένοι συχνά πέφτουν σε παγίδες, καθώς αναζητούν σπίτι «στα τυφλά», με αποτέλεσμα να νοικιάζουν σπίτι στη «λάθος περιοχή» και να συχνάζουν στα «λάθος μέρη», που στη γλώσσα των φοιτητών είναι τα μαγαζιά εκείνα που σερβίρουν ακριβά ποτά και που η διαρρύθμισή τους δεν ευνοούν τον χορό.

Μέχρι να αρχίσει το δεύτερο εξάμηνο οι περισσότεροι έχουν ήδη μάθει τα κατατόπια, όμως είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν στο σπίτι που έχουν νοικιάσει μέχρι τη λήξη του συμβολαίου τους. Η ενημέρωση μέσω των «παλαίμαχων» φοιτητών είναι σημαντική, καθώς μπορούν να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για τις περιοχές όπου συνήθως διαμένουν οι φοιτητές.

Η HuffPost Greece μίλησε με φοιτητές -και αποφοίτους- από ΑΕΙ και ΤΕΙ μερικών από των μεγαλύτερων φοιτητουπόλεων της Ελλάδας και εντόπισε τα φοιτητικά hotspots σε κάθε μία από αυτές.

Αθήνα/Πειραιάς: Όλοι οι καλοί χωράνε

Εάν περάσατε σε ένα από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Αθήνας είστε πολύ τυχεροί, καθώς θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε τα φοιτητικά σας χρόνια σε μια πόλη που προσφέρει μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων. Παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, αθλητικοί αγώνες, πολιτικές συγκεντρώσεις και πάρτι, όλα κάτω από την σκιά της Ακρόπολης.

Κλασσική φοιτητική γειτονιά είναι η περιοχή του Ζωγράφου, αν και ο Γιώργος, φοιτητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, παραπονιέται ότι η συγκοινωνία «δεν είναι καλή» αφότου το ρολόι σημάνει 12. Πολλοί φοιτητές επιλέγουν τα Πετράλωνα και τον Κεραμεικό, καθώς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την καρδιά του κέντρου, το Σύνταγμα, αλλά και από το φοιτητοστέκι του χειμώνα, το Γκάζι, χωρίς όμως οι τιμές των ενοικίων να είναι στα ύψη. Αρκετοί επιλέγουν να νοικιάσουν σπίτι στο Μεταξουργείο, όπου τα ενοίκια είναι σχετικά φτηνά, το κέντρο είναι σε απόσταση αναπνοής, όμως η περιοχή είναι λιγότερο ασφαλής.

(Πλάκα, Αθήνα)

Η Σοφία, φοιτήτρια Παντείου, εξηγεί ότι οι Παντειακοί επιλέγουν να μένουν στο Κουκάκι, στην Καλλιθέα ή στον Νέο Κόσμο. Η Νέα Σμύρνη είναι επίσης κοντά, όμως τα ενοίκια είναι πιο ακριβά. Οι φοιτητές στο Καποδιστριακό επιλέγουν να μένουν στου Ζωγράφου, στον Βύρωνα ή και στο Γαλάτσι, αν και η διαδρομή με τα μέσα μεταφοράς είναι λίγο μεγαλύτερη στην τελευταία περίπτωση.

Κλασσικά φοιτητικά στέκια είναι η περιοχή του Ψυρρή (για τους πρωτοετείς) και η οδός Κολοκοτρώνη (για τους τελειόφοιτους), η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη (για τους ρομαντικούς), τα Εξάρχεια (για τους πιο εναλλακτικούς) και το Κολωνάκι (για τους φοιτητές Νομικής-κυρίως).

(Ζωγράφου)

Οι δυνατότητες που δίνουν τα διάφορα μέσα μεταφοράς -από μετρό και ηλεκτρικό, μέχρι λεωφορεία, τρόλλεϊ και τραμ- κάνουν τους φοιτητές να αλλάζουν συχνά στέκι, ανάλογα με την εποχή. Τα καλοκαίρια, οι νέοι φεύγουν από το κέντρο και επιλέγουν τα μαγαζιά της Παραλιακής, ενώ η άνοιξη είναι μια καλή ευκαιρία για μετακινηθεί κανείς με το τρένο προς στα βόρεια προάστια, όπως στην Κηφισιά, ή με το τραμ στα νότια, όπως στην Γλυφάδα.

Όσοι περάσατε στον Πειραιά, είστε αρκετά τυχεροί, καθώς η περιοχή έχει αναβαθμιστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, με πολλά νέα μαγαζιά να ανοίγουν στην περιοχή της Τρούμπας. Βέβαια, οι πρωτοετείς προετοιμαστείτε να δείτε μια περιοχή που στο κέντρο μοιάζει με εργοτάξιο, λόγω των έργων που γίνονται για την επέκταση του τραμ και του μετρό.

(Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς)

Οι περισσότεροι φοιτητές στον Πειραιά επιλέγουν να μένουν στο κέντρο, πλησίον του Πανεπιστημίου ή κοντά στην πλατεία Κοραή. Συχνά στέκια κατά την διάρκεια της ημέρας είναι το Gazi College στο Πασαλιμάνι και οι καφετέριες στη Μαρίνα Ζέας, ενώ το βράδυ οι φοιτητές μετακινούνται είτε προς την περιοχή της Τρούμπας, όπου θα βρει κανείς από ροκάδικα μέχρι ελληνάδικα, ή χρησιμοποιούν τον ηλεκτρικό και το 24ωρο λεωφορείο 040 για να επισκεφτούν το κέντρο.

Αρκετοί φοιτητές του ΠΑ.ΠΕΙ επιλέγουν να νοικιάσουν σπίτι σε κάποιο από τα φθηνότερα προάστια του Πειραιά, όπως τα Καμίνια, και μετακινούνται με λεωφορεία και τρόλλεϊ. Ωστόσο, σε ορισμένα από τα προάστια είναι σχεδόν αδύνατη η μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς αργά το βράδυ.

Θεσσαλονίκη: Μια μεγάλη φοιτητική γειτονιά

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαθέτει τη μεγαλύτερη Πανεπιστημιούπολη της Ελλάδας, γεγονός που κάνει την Θεσσαλονίκη μια μεγάλη φοιτητούπολη. Στον αυξημένο αριθμό φοιτητών συμβάλει βέβαια και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τα ΤΕΙ Σίνδου. Μπορεί η συμπρωτεύουσα να θεωρείται μεγάλη πόλη, όμως το θετικό είναι ότι μπορεί να μετακινηθεί κανείς εύκολα στο κέντρο με τις αστικές συγκοινωνίες.

Η Αντιγόνη, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, μας εξηγεί ότι η πόλη είναι αρκετά ακριβή και το ίδιο ισχύει και για τα ενοίκια. Οι περισσότεροι επιδιώκουν να ζουν στο κέντρο, όπως στην Καμάρα, τη Ροτόντα και την περιοχή του Αγίου Δημητρίου, ώστε να έχουν πρόσβαση με τα πόδια στο ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ. Όμως, τα σπίτια εκεί είναι σχετικά ακριβά και παλιά, ενώ, σύμφωνα με την Αντιγόνη, υπάρχει και το ζήτημα της εγκληματικότητας.

Αρκετοί φοιτητές επιλέγουν τις «40 Εκκλησίες», που είναι πλησίον της Ιατρικής και άλλων Σχολών.

«Η συγκοινωνία όμως σταματά τα μεσάνυχτα», προειδοποιεί η Αντιγόνη. Μια άλλη καλή επιλογή για να νοικιάσει κανείς σπίτι είναι η Τριανδρία, το Ιπποκράτειο και η Άνω και Κάτω Τούμπα. Οι περιοχές που αποφεύγουν συνήθως οι φοιτητές είναι ο Εύοσμος, το Κορδελιό και οι υπόλοιπες δυτικές συνοικίες, καθώς είναι μακριά από τους χώρους των Πανεπιστημίων.

(Άνω Πόλη)

Φοιτητικά στέκια της Θεσσαλονίκης θα βρει κανείς στην Αριστοτέλους, στη Σβώλου, στην Αγίου Δημητρίου, στην Τσιμισκή και τους περισσότερους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η πόλη είναι εξάλλου μια μεγάλη φοιτητική γειτονιά.

Το καφέ «Πτυχίο» στην Αγίου Δημητρίου είναι κλασσικό στέκι, όπως και το Μανιφέστο. Για φαγητό και ποτό η Αντιγόνη οι φίλοι της μας προτείνουν την Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου θα βρει κανείς γραφικά καφέ και εστιατόρια. Τέλος, μια βόλτα στη Νέα Παραλία με τα ποδήλατα είναι επίσης μια αγαπημένη συνήθεια των φοιτητών στην Θεσσαλονίκη.

(Νέα Παραλία)

Πάτρα: Διασκέδαση μέχρι το πρωί

Ποιος φοιτητής δεν πήγε στην Πάτρα για το καρναβάλι και δεν του έμεινε αξέχαστη η πόλη. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, όμως οι φοιτητές που ζουν εκεί λένε πως έχει την ηρεμία μιας κωμόπολης. Ταυτόχρονα, παρέχει πολλές επιλογές διασκέδασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μας παρείχε ο Γιάννης, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών, οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν να ζουν στο κέντρο, όπου μπορούν να μετακινηθούν εύκολα με λεωφορείο προς τη Σχολή τους. Άλλοι, επιλέγουν τις περιοχές γύρω από το Πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ, αν και είναι δύσκολο να μετακινηθεί κανείς από και προς το κέντρο αργά το βράδυ.

(Πλατεία Όλγας)

Για καφέ, οι περισσότεροι επιλέγουν τους δρόμους του Αγίου Νικολάου και της Ρήγα Φεραίου, ενώ οι πιο εναλλακτικοί την Γεροκωστοπούλου και την πλατεία Όλγας. Τα καλύτερα μέλη για διασκέδαση για όσους προτιμούν την ελληνική μουσική βρίσκονται στην Παραλία και το Ρίο. Οι ροκάδες συχνάζουν στην Ερμού και οι λάτρεις του φαγητού στην Τριών Ναυάρχων, όπου υπάρχουν και πολλά τσιπουράδικα.

Βόλος: Τσίπουρο, μεζές και εκδρομές στο Πήλιο

Εάν περάσατε στον Βόλο, είστε ιδιαίτερα τυχεροί. Η πόλη του Βόλου βρίσκεται πλησίον πολλών αρχαιολογικών χώρων, ενώ θα μπορείτε να επισκεφτείτε τα γραφικά χωριά του Πηλίου. Η πόλη σφύζει από ζωή και, λόγω της θέσης της -βρίσκεται κοντά στο Πήλιο και τις Σποράδες- είναι γεμάτη τουρίστες. Είναι ακόμα γνωστή για τα τσιπουράδικά της με τους γευστικούς και χορταστικούς μεζέδες τους.

Σύμφωνα με τη Μαίρη, φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι περισσότεροι φοιτητές ζουν στο κέντρο ώστε να είναι κοντά στο Πανεπιστήμιο.

«Ανάλογα με το πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται κανείς από το κέντρο, παίζουν και τα χρήματα», εξηγεί.

Σπάνια φοιτητές ζουν στα προάστια γιατί είναι μακριά από τα φοιτητικά στέκια. Το θετικό με το να ζεις στο κέντρο, σύμφωνα με τη Μαίρη, είναι το ότι εκεί βρίσκονται τα δύο κυριότερα κτίρια όπου γίνονται μαθήματα: αυτό που είναι στην παραλία του Βόλου και εκείνο πλησίον των ΚΤΕΛ.

«Φοιτητικά στέκια είναι τα “Παλιά του Βόλου”, όπως λέγονται, όπου έχει πολλές ταβέρνες και πιο “χαλαρά” μπαράκια, ανάλογα με το γούστο του καθενός. Στην Κουμουνδούρου είναι όλες οι καφετέριες που το βράδυ γίνονται χαλαρά μπαράκια και κρατάνε μέχρι αργά. Στην οδό Ερμού είναι η αγορά του Βόλου, όπου μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους. Για γρήγορο φαγητό μπορούν να πάνε στην Ιάσωνος και σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσουν το ξακουστό πεϊνιρλί», εξηγεί.

Όσον αφορά τα «Παλιά του Βόλου» που προαναφέραμε, η Μαίρη προτείνει τα τσιπουράδικα στην οδό Τάκη Οικονομάκη, όπου έχει και καφετέριες και μπαρ για «πιο εναλλακτικά γούστα». Για τον χειμώνα, προτείνει τα κλαμπ Royce, Bedroom και Aperto (τα δύο πρώτα βρίσκονται στο κτίριο του Village Cinemas και το τελευταίο στο κέντρο του Βόλου).

Λάρισα: Βόλτα στα πάρκα και καφές στην πλατεία

Η Λάρισα βρίσκεται κοντά στον Βόλο και είναι μια από τις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της χώρας μας. Είναι η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας και είναι γνωστή για τις μεγάλες πλατείες και πάρκα της. Εάν περάσατε εκεί, θα βρίσκεστε κυριολεκτικά στο κέντρο της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Στεφανία, απόφοιτο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, οι περισσότεροι φοιτητές, όπως και στις περισσότερες πόλεις, επιλέγουν να ζουν κοντά στο κέντρο, δηλαδή στην περιοχή κοντά στον Άγιο Νικόλαο, στους δρόμους κοντά στην κεντρική πλατεία.

(Φρούριο)

«Πολλοί νοικιάζουν σπίτια και στην περιοχή «Άγιος Θωμάς», επειδή είναι κοντά στο ΤΕΙ», εξηγεί.

Σύμφωνα με την Στεφανία, οι περισσότεροι φοιτητές συχνάζουν σε καφετέριες κοντά στην πλατεία ταχυδρομείου, όπως είναι το Kubrik, ή στην κεντρική πλατεία, όπως είναι το Las Ramblas.

«Είναι και το Klimax που είναι λίγο διαφορετικό από τα άλλα. Είναι self service και έχει ήσυχη ατμόσφαιρα», εξηγεί.

Για ποτό η Στεφανία προτείνει την περιοχή του Προφήτη Ηλία και μαγαζιά όπως το «Γιασεμί» και το «Φρούριο». Για... μετά τα μεσάνυχτα, οι φοιτητές επιλέγουν μαγαζιά όπως το «Suit 33», τα «Χείλια Χίλια» και το «Βαρελάδικο».

Ιωάννινα: Γραφικά πλακόστρωτα, βόλτα στη λίμνη και τσίπουρο στην Καλλάρη

Τα Ιωάννινα είναι από τις πόλεις που οι περισσότεροι φοιτητές αρνούνται να αποχωριστούν. Η λίμνη Παμβώτιδα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα, όπως και το νησάκι της, όπου βρίσκεται και ένα από τα σπίτια του Αλή Πασά. Άξιο θαυμασμού είναι και το Σπήλαιο του Περάματος, αλλά φυσικά και το Κάστρο των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με την Ντένη, φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων, οι φοιτητές στα Γιάννενα μένουν κυρίως στο κέντρο που έχει ακριβά ενοίκια, παλιά σπίτια και είναι μακριά από το Πανεπιστήμιο, όμως συνδέεται με αυτό με συχνά λεωφορεία.

«Άλλοι μένουν στα “Σεισμόπληκτα” που είναι κοντά στο Πανεπιστήμιο, όμως και πάλι παίρνεις λεωφορείο. Τα ενοίκια είναι πιο φτηνά εκεί», εξηγεί.

Τα Γιάννενα έχουν πολλά τσιπουράδικα και, σύμφωνα με την Ντένη, κυκλοφορεί το στυλ του «ελληνάδικου».

«Μια περιοχή που συχνάζουν φοιτητές, κυρίως την άνοιξη, είναι η Καλλάρη, ένας πεζόδρομος με τσιπουράδικα, καφετέριες και μπαράκια».

Ρέθυμνο: Ρακί, βουτιές στην θάλασσα και βόλτες στην Παλαιά Πόλη

Το Ρέθυμνο είναι μια πόλη που σφύζει από ζωή χειμώνα-καλοκαίρι. Τους θερινούς μήνες κατακλύζεται από τουρίστες, ενώ τον χειμώνα επιστρέφουν οι φοιτητές. Είναι μια πόλη γνωστή για το φαγητό της, την Παλιά της Πόλη, αλλά και για το καρναβάλι της.

Όπως είπε ο Γιώργος, φοιτητής στο Ρέθυμνο, η ζωή είναι σχετικά φθηνή -ιδιαίτερα η νυχτερινή- αν και τα ενοίκια κυμαίνονται στα επίπεδα των άλλων ελληνικών πόλεων.

Το Πανεπιστήμιο απέχει με το λεωφορείο 10 με 15 λεπτά από την πόλη, όπου επιλέγουν να νοικιάσουν σπίτι οι περισσότεροι φοιτητές. Εναλλακτικά, ορισμένοι φοιτητές επιλέγουν να μείνουν στην περιοχή του Γάλλου, ώστε να βρίσκονται πολύ κοντά στην πανεπιστημιούπολη.

«Υπάρχει και η περιοχή της Καλλιθέας, όμως τα σπίτια είναι παλιά και ακριβά. Ο Γάλλος είναι η καλύτερη επιλογή κατά τη γνώμη μου», εξηγεί ο Γιώργος.

Τα «καλύτερα» φοιτητικά στέκια βρίσκονται στην Παλιά Πόλη ή κατά μήκος της παραλιακής οδού. Ο «Κήπος του Αλή Βαφή» είναι ένα από τα αγαπημένα μέρη, καθώς φιλοξενεί συναυλίες και μουσικές βραδιές. «Για καφέ οι περισσότεροι πάνε στο Barrio και για επιτραπέζια στο Playroom στη Μεσολογγίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω κλίματος και τοποθεσίας, οι περισσότεροι φοιτητές στο Ρέθυμνο ξεκινούν τις εξορμήσεις στην παραλία πολύ νωρίτερα.

Ηράκλειο: Ρακές και ροκιές πάνε μαζί

Το Ηράκλειο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και φιλοξενεί πολλούς φοιτητές. Απέχει λίγα χιλιόμετρα από την Κνωσό, ενώ στην πόλη θα βρει κανείς πολλά μνημεία μεσαιωνικών χρόνων.

Το Πανεπιστήμιο είναι σχετικά μακριά από το κέντρο και, όπως μας είπε η Ζωή, φοιτήτρια στο Τμήμα Βιολογίας, οι περισσότεροι παίρνουν το λεωφορείο 11 (ή 12 για το ΤΕΙ). Οι φοιτητές προτιμούν και σε αυτή την περίπτωση να ζουν στο κέντρο.

«Το καλό σε σχέση με την Αθήνα είναι ότι όλα τα μαγαζιά είναι σε κοντινή απόσταση», εξηγεί, προσθέτοντας ότι οι επιλογές για καφέ, φαγητό και διασκέδαση είναι πολλές.

Πολλοί φοιτητές συχνάζουν «με μια μπύρα στο χέρι« στα «Λιοντάρια», δηλαδή στην πλατεία με την Κρήνη Μοροζίνι, στην καρδιά της πόλης. Ο πολυκινηματογράφος «Τεχνόπολις» διοργανώνει συχνά εκδηλώσεις, αν και η πλειοψηφία των φοιτητών προτιμά τα μεζεδοπωλεία του κέντρου.

«Οι ροκάδες προτιμούν την Guernica », προσθέτει.

Όσον αφορά για το που να νοικιάσει σπίτι κανείς, η Ζωή εξηγεί ότι για εκείνους που δεν έχουν πρόβλημα να μετακινούνται το πρωί με λεωφορείο η καλύτερη επιλογή είναι να μείνουν στο κέντρο, διαφορετικά είναι προτιμότερο να μείνουν σε περιοχές όπως ο «Αϊ Γιάννης» και οι «Μεσσαμπελιές».